Hangi Objektifle Kaç Derece?

Bütün fotoğraf severlere selam diyelim. İki kelam edelim.

Şimdi hep kafalarda soru işareti vardır. Ben bir objektif aldım, hadi zoom değerini anladım da bir de açı diye bir şey anlatıp duruyorlar, oda nedir kardeşim? Bu nerden çıktı şimdi diyenleri duyar gibiyim. Fotoğraf mı çekiyoruz matematik mi çalışıyoruz, belli değil. Hep hesap hep hesap. Tabi cep hesabı hiç dile gelmesin.

Evet elimizde objektiflerimiz var fakat bunlar kaç derece açı ile görüyor onu bilmiyoruz, ya da yeni başladık daha o konular bize uzak diyoruz. Ama bilmemiz gereken en önemli konulardan birisi de bu desem, bana kimse itiraz edemez. Haaa etti diyelim, onu da ben duymam. Çünkü fotoğrafçılık hakikaten biraz olsun hesap işi.

Her objektifin üzerinde odak uzaklığını gösteren rakamlar vardır. Bir de bu odak uzaklıklarında kaç derece gördükleri açı söz konusudur ama adamlar bunu o objektifin üzerine yazmamışlar işte. Hatamı yapmışlar. Yok yok bırakın o rakamlarda kusur kalsın yazılmasın. Zaten yazılanlar kafa karıştırıyor. Hadi o zaman bu görüş açısı nedir onu bir çözelim. Bir de şu var bu objektifler yatayda farklı açı ile görür, dikeyde farklı açı ile görür. En geniş alanı ise diyagonelde görürler. Esas dile getirilen açı da bu değerdir. Yani objektifin özelliklerini incelerken gördüğü açı birimi diyagonel açı baz alınarak oraya yazılır.

Peki bunu nasıl hesaplayacağız diyen arkadaşları duyar gibiyim. İşte o hesap öyle karışık ki, hiç sormayın. Bunun için bizler bir tablodan yaralanmayı daha doğru buluyor ve sizlere de bunu tavsiye ediyoruz.

Kullandığımız Body crop çarpanlı bir Body DSLR olabilir, aynasızda olabilir. Crop çarpanına göre kullandığınız objektifin odak uzaklığını çarpmanız gerekecek.

Bu tabloya göz atalım ve objektiflerimizi elimize alarak çalışmaya başlayalım.

Evet elinizdeki lens, kit lens bile olsa bu değerler ile çalışarak açılar konusunda bilgi sahibi olmanız mümkün.

Objektifleri inceledik. Özetle, örnek fotoğrafta görüldüğü gibi bir veri elde ederiz.

Şimdi diyeceksiniz ki; peki insan gözü kaç derece açı ile görür.

Hemen basit bir şekilde insan gözünü fotoğraf makinesi ile kıyaslayalım. Bir sonraki yazımızda ise bunları detaylı anlatalım.

Yapılan araştırmalara göre;

İnsan gözü odak uzunluğu: Sonsuzda odak uzunluğu 22-24 mm

En yakın netleme odak uzunluğu 18-20 mm

En yüksek optik yakınlaştırma ise 23 mm, zoom 1.2x

Görüş açısı tek göz 125 derece, İki göz 140 derece. Bu değerler yaşa göre değişiyor.

Diyafram açıklığı; f/2,4 ve f/11

Perde hızı; 1/30, 1/125

ISO hassaiyeti; 819200

Bunlar gerçek mi? Evet yapılan araştırmalar doğrultusunda bunlar gerçek. Bunların detayını ve gözümüz ile fotoğraf makinesi bağlantısını anlattığım yazımı da önümüzdeki sayıda sizlerle paylaşacağım.

O zaman şimdilik ne diyoruz. Işık gönlünüzce olsun, kadrajınız mutlulukla dolsun.

Yazı: Feridun Arslan

Bu yazı, Photoline dergisinin, Haziran ayı sayısından alınmıştır.


 

Exit mobile version