Her sektörde olduğu gibi grafik tasarıma özgü de belirli sözcükler vardır. Tasarım işi ile uğraşıyorsanız grafik tasarım terimleri hakkında bilgi sahibi olmak, meslektaşlarınızla daha iyi iletişim kurmanıza ve sonuçlara daha kısa süre içinde ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Aşağıda yer alan listedeki terimlere bir göz atın. Onları inceleyin, hafızanıza kaydedin. Tabii ki bu bir anda olacak bir şey değildir. O yüzden sayfayı yer imlerine ekleyin ve her gün birkaç dakikanızı listedeki terimleri öğrenmeye ayırın. Bu şekilde zaten sevdiğiniz mesleğinize özgü kelimeleri daha rahat ve kısa sürede öğreneceksiniz.
Grafik Tasarım Terimleri Listesi
- Altın oran: Altın oran, büyük olan küçüğe bölündüğünde 1.6180 (ya da aşağı yukarı) sayısı ile sonuçlanan iki nesne ile oluşur. En ünlüsü, mükemmel bir kare ve dikdörtgen ile aynı en boy oranında olan dikdörtgene bölünebilen altın dikdörtgendir. Bunu resim kompozisyonunda ve web sitesi tasarımında görebilirsiniz.
- Simetrik: Simetri, tasarım ögelerinin tamamının merkezi bir çizginin her iki tarafının da eşit olmasıyla elde edilir.
- Asimetrik: Merkezi çizginin her iki yanında eşit olmaması ile meydana gelir.
- Radyal: Bir ögenin merkez noktasından yayılarak yakaladığı dengeye dayanan tasarımdır.
- Hizalama: Metnin sola, ortaya, sağa hizalanmış konumudur.
- Zıtlık: Tasarıma birbirinin zıttı gibi görünen ögeler eklenmesi ile elde edilen derinlik hissiyatıdır.
- Üçte bir kuralı: Tasarımcıların odak noktasını belirlemek için kullandığı bir tekniktir. Üç satır ve altı sütundan oluşur. Bu, tasarımda hangi ögelerin nereye yerleştirileceğinin belirlenmesi amacıyla kullanılır.
- DPI: İnç başına düşen noktadır.
- Kırpma: Görüntünün orijinal çözünürlüğünün belirlenen çözünürlüğe göre kesilme işlemidir.
- Stok fotoğraf: Fotoğrafçılar tarafından çekilen ve ücretsiz ya da ücretli olarak paylaşılan görsellerdir.
- Karakter aralığı: İki harf (ya da karakter, sayı vb.) arasındaki boşluktur.
- Lorem Ipsum: Taslak hazırlarken içerik kısmının dolu görünmesi için rastgele sayılar kullanmak yerine tercih edilen metindir.
- RGB: Geniş bir renk yelpazesi yaratmak için kırmızı, yeşil ve mavi ışığın çeşitli şekillerde bir araya getirildiği modeldir.
- CMYK: Baskı için kullanılan renk modelidir.
- Onaltılık: HTML, CSS ve tasarım uygulamalarında renkleri temsil eden altı basamaklı bir sayıdır.
- Renk paleti: Bir tasarım çalışmasında kullanılan renklerden oluşur. Seçilen renkler bir bütün hâlinde uyumlu olmak zorundadır.
- Sıcak renkler: Kırmızı, sarı, turuncu ve bu renklerin çeşitli kombinasyonlarından elde edilen renklerdir.
- Soğuk renkler: Mavi, mor ve yeşil gibi renklerden oluşur.
- Opaklık: Bir ögenin şeffaf hâle gelmesini sağlar. Ne kadar düşük olursa öge de o kadar şeffaf olur. Örneğin yüzde 10 opaklık, nesnenin arkasındaki ögenin de görünmesini sağlarken yüzde 100 opaklık ise arkasındaki nesneyi kapatır.