Google, Sağlık Araştırma app’ini başlattı

Google Çarşamba günü yaptığı duyuruda, Android telefonu olan herkesin tıbbi araştırmalara katılmasına olanak tanıyan  yeni bir araştırma uygulaması başlattığını duyurdu. Google Health Studies adlı uygulama üzerinden yürütülen ilk çalışma, grip ve COVID-19 gibi solunum yolu hastalıklarına bakacak.

Çalışmaya katılanlar, solunum semptomlarını, hastalığı önlemek için aldıkları önlemleri ve COVID-19 veya grip için test edilip edilmediklerini bildirmek için uygulamayı kullanacak. Uygulama, yaş, cinsiyet ve ırk gibi demografik verileri de toplayacak. Google bir basın bülteninde, “Bu çalışmadaki araştırmacılar, hareketlilik (bir kişinin ev dışında yaptığı günlük seyahatlerin sayısı gibi) ve COVID-19’un yayılması arasındaki bağlantıyı anlamak için eğilimleri inceleyebilirler” dedi.

Uygulama, araştırmacılara, her bir katılımcıdan ayrı ayrı bilgi almak yerine, birden fazla cihazdan toplu eğilimleri gruplandıran birleşik öğrenme adı verilen bir teknik kullanarak veri gönderecek.

Health Studies aslında Google’ın iOS cihazlarda çalışan Apple’ın Research uygulamasına verdiği yanıt görevinde. Ancak bu iki uygulama da şimdilik ülkemizde hizmet vermiyor gibi görünüyor. Geçen yıl adet döngüleri, hareketlilik ve kalp sağlığı ve işitme ile ilgili çalışmalar başlatmıştı bu uygulama. Apple ayrıca araştırmacıların ResearchKit programı aracılığıyla kendi iPhone uygulamalarını oluşturmalarına da izin veriyor.

Uygulama aracılığıyla yürütülen araştırmalar bazı eksileri beraberinde getirecektir: Yalnızca Android telefon gibi ürünleri satın alabilen kişileri inceleyebilirler. Toplu veriler, gizliliği korumanın iyi bir yolu ancak araştırmacıların bilgilere ayrıntılı bir şekilde bakamayacağı anlamına gelir.

Android telefon kullanıcıları, iPhone kullanıcılarına göre daha düşük bir medyan gelire sahip. Bu, Google Health Studies için bir avantaj olabilir. “Android, muhtemelen [iPhone’dan] daha çeşitli bir veri kümesini temsil ediyor. Google ile çalışma üzerinde çalışan Boston Çocuk Hastanesi’nin baş inovasyon sorumlusu John Brownstein Stat News’e verdiği demeçte, bundan yararlanma becerimiz konusunda oldukça heyecanlıyız ”dedi.

Exit mobile version