Google Haritalar”ın püf noktaları

Google’ın her türlü ilgi çekici ve beklenmedik yönlerde aramanın ötesine geçebileceğinin ilk işaretlerinden biri de, 2005’deki Google Haritalar“ın çıkışıydı. Google Haritalar projesi, bir dizi satın alma işleminden sonra yıllar itibariyle, uydu resimlerini, milyonlarca ilgi çeken noktayı, sokak görüntülerini, adım adım navigasyonu, trafik koşullarını, toplu taşıma araçlarını ve daha pek çok şeyi kapsayacak şekilde büyüdü. 

Google Haritalar bugün 1 milyardan fazla aktif kullanıcısıyla dünyanın en popüler navigasyon yazılımı haline geldi. Her gün bir yerlere gitmesi gereken milyonlarca kişiyiz, ancak ondan en iyi şekilde yararlandığınızdan emin misiniz? Yeni özellikleri veya gizli seçenekleri kaçırmak kolaydır. Bu nedenle, Google Haritalar’ın kullanımı hakkında küçük bir kılavuz derledik. Google Haritalar ipuçlarından yararlanarak ustalık kazanma yolunda ilk adımı atmanın tam zamanı. 

Ev ve iş adreslerini kaydetme
Google Haritalar ile yapmanız gereken ilk şeylerden biri ev ve iş adreslerinizi kaydetmektir. Bunu yapmak için Google Haritaları açın, menü düğmesine hafifçe vurun (sol üst köşedeki üç yatay çizgiyle temsil edilir) ve Yerleriniz seçeneğine dokunun. Ev ve İş girişlerini görürsünüz. Adreslerinizi girin. Artık Google Haritalar’dan, adresi girmek yerine Ev veya İş’e gitmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca “yakınındaki restoranlar” gibi aramalara girebilir ve geçerli önerilerin listesini alabilirsiniz.

Tarifleri hızlı bir şekilde alma
çoğumuz, sesli kılavuz, adım adım yol tarifi sunan Google Haritalar Navigasyon özelliğini biliriz,  ancak bunu  başlatmak için şık bir kısayol olduğunu biliyor muydunuz? Bir yeri arayabilir veya harita üzerinde dokunabilirsiniz, ardından sağ alt taraftaki mavi “Yol Tarifi” düğmesini basılı tutarsanız, Google Haritalar en iyi rotayı seçip doğrudan Navigasyon moduna geçecektir. Rotayı görmek veya ulaşım modunu değiştirmek isterseniz, “Yol Tarifi”ne bir kez hafifçe dokunun, değişikliklerinizi yapın, ardından Başlat’a dokunun.

 

Lokasyonu paylaşma
Bir lokasyona minik bir raptiye iliştirmek için herhangi bir yere dokunup basılı tutun. Genişletmek için ekranın altındaki adres bölümüne hafifçe vurun, ardından Paylaş’a dokunun. Konumunuzu paylaşabileceğiniz bir uygulamalar penceresi açılacak. Eğer birisi bulunduğunuz yeri bulmakta zorlanıyorsa, gerçek binanın ön cephesinin bir fotoğrafı ona yardımcı olabilir. Sokak Görünümlerini doğrudan nasıl paylaşacağınıza ilişkin bir sonraki ipucunu kontrol edin.

Sokak Görünümünü görme
Bulunduğunuz yerin bir fotoğrafını görmek istiyorsanız Sokak Görünümü’ne ihtiyacınız olacak. Seçili konumunuza minik bir raptiye iliştirmek için haritaya dokunun ve basılı tutun. Ekranın alt kısmına yakın bir yerde bir resim görmelisiniz. Oraya dokunduğunuzda, seçtiğiniz yerin Sokak Görünümü’ne geçersiniz. Sağ üst köşedeki menüye hafifçe dokunun, orada da Paylaş’a dokunarak o Sokak Görünümü’nü paylaşabilirsiniz.

 

Yakındaki yerleri bulma
Biraz pratik olalım, her zaman ne arayacağınızı bilemezsiniz. Belki biraz benzin lazımdır, belki yemek için bir yer arıyorsunuzdur ya da bir paket göndermeniz gerekir. Neyse ki, Google Haritalar’ın sol alt kısmındaki Keşfedin seçeneğini tıklarsanız, yakındaki ilgi çekici yerlerin bir listesini göreceksiniz. Ekranı aşağı doğru kaydırırsanız, kategorilerden birini seçerek aramanızı daraltabilirsiniz. Restoranlar, Kafeler, ATM’ler, benzin istasyonları, Eczaneler  ve bir dizi başka işyeri mevcut. İstediğinizi, üstteki arama çubuğuna yazarak da arayabilir veya sağ üstteki mikrofon simgesine dokunarak sesli arama da yapabilirsiniz. 

Aradığınız şeyi seçin, size yakın mesafedeki seçeneklerin listesini sunacaktır. Ayrıca (varsa) değerlendirme puanlarını da göreceksiniz  ve genellikle şirketleri arayabilir  veya bilgi panelinden doğrudan web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bilgi panelini aşağı kaydırırsanız, haritanızın üzerinde bile işaretlenmiş olduklarını göreceksiniz.

Tek elle zoom yapma
Herkes zoom yapmak ve uzaklaştırmak için parmaklarını kullanılır, ancak Google Haritalar’da tek elle de haritayı yakınlaştırabilirsiniz. Bir çift dokunuş kısmi olarak zoom yapar, ancak başka bir seçenek daha var. Haritaya iki kez hafifçe vurun, ancak ikincisinde parmağınızı kaldırmayın ve yakınlaştırmak – uzaklaştırmak için parmağınızı aşağı veya yukarı doğru kaydırın.

 

Haritayı offline olarak görme
Birçok kullanıcı Google Haritalar’ın en büyük zayıf yönlerinden birinin, onu kullanmak için online olmak gerekliliği olduğunu söylüyorlar. Aslında, haritaları küçük bir planlama ile çevrimdışı indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. örneğin, New York’a gidiyorsanız, uygulamayı açıp “New York” u arayacak ve “New York” yazan yerin altındaki çubuğa dokunacaksınız. Ardından “İndir” işaretli düğmeyi seçeceksiniz.
Bununla birlikte, New York çok büyüktür, bu nedenle belirli bir alan seçmeniz istenir.

Bunu yaptıktan sonra, haritanızı isimlendirebilir ve kaydedebilirsiniz. Kaydettiğiniz haritalar Google Haritalar menüsünde listelenir. Uygulamayı ilk başlattığınızda sol üst taraftaki üç yatay çizgiye dokunarak erişebilirsiniz. “Yerleriniz”in altına bir göz atın ve çevrimdışı haritalarınızı bulmak için Haritalar sekmesine geçin. Süreleri 30 gün içinde doluyor, bu nedenle sürelerinin dolmasını istemiyorsanız bunları güncellemeniz gerekecek.

çevrimdışı haritaların özellikleri ne yazık ki oldukça sınırlıdır. çevrimdışıyken adım adım tarifleri veya haritada aramayı kullanamazsınız.

Favori yerleri kaydetme
Arama çubuğuna dokunduğunuzda son aramaların geldiğini görürsünüz, ancak yerleri de oldukça kolay bir şekilde kaydedebilirsiniz; bu, gelecekte bir yer ararken gerçekten zaman tasarrufu sağlayabilir. Bunu yapmak için, haritada kaydetmek istediğiniz yere hafifçe vurun, alttaki adrese dokunarak bilgiyi genişletin ve ardından Kaydet’e dokunun. Kalp simgesiyle onu favori bir yer olarak kaydetmeyi, onu gitmek istediğiniz bir yer olarak işaretlemeyi veya yıldız işaretli yerler listenize eklemeyi seçebilirsiniz. Bir yer kaydedildiğinde, Kaydet seçeneği ilgili simge ile Kayıtlı olarak görünür. Menüye girdiğinizde Yerlerinizin altında Kaydedilen yerleri bulacaksınız. 

Otobüs ve tren sefer saatlerini kontrol etme
Ayrıca, herhangi bir yere giden otobüs ve trenin sefer saatlerini kontrol etmek için Google Haritalar’ı kullanabilirsiniz. Seyahat etmek istediğiniz yeri arama çubuğuna girmeniz, Yol Tarifleri’ne hafifçe vurmanız ve üstteki tren ikonuna hafifçe vurmanız yeterlidir. O anki saate bağlı olarak seçeneklerin bir listesini görürsünüz. 

Daha sonraki bir trenin ne zaman geleceğini kontrol etmek ya da son trenin ne zaman kalktığını görmek istiyorsanız, o zaman Kalkış”a dokunun ve belirli bir saat girin, ya da en son seçeneğinizi bulmak için Son’a dokunabilirsiniz. Ayrıca, ulaşım türüne (otobüs, tren, metro) göre filtreleme yapabilir ve tercihleri sağ üst köşedeki Seçenekler yoluyla daha az aktarma veya daha az yürümeye göre de filtreleme yapabilirsiniz.

 

Nerede olduğunuzu görmek
Google hesabınızda oturum açtıysanız, son günde ziyaret ettiğiniz yeri gösteren bir harita görebilirsiniz. Belirli tarihleri seçmek için sol üst köşedeki takvimi veya hafta ve ayları görmek için tarih aralıklarını kullanabilirsiniz.

Takvimin altında, bu dönemin geçmişini sil ve Tüm geçmişi sil seçeneklerini görürsünüz. Google Ayarları uygulamasını açıp Konum> Google Konum Geçmişi’ne dokunarak bu izlemeyi kapatabilirsiniz. Tamamıyla kapatın veya kapatılmasını istediğiniz belirli cihazları seçin. GPS”e sahip değilseniz ve Yüksek doğruluk modunu Ayarlar’da Yer işareti altında her zamana ayarlandıysanız, bulunduğunuz yerden uzakta olan bazı yaklaşık lokasyonları da görebilirsiniz.

Nerede ne zaman ne yiyebilirsiniz?
Google Haritalar’da bir alana zoom yaparsanız, örneğin Yıldız Parkı yazarsanız, ekranın alt kısmında Keşfet diye bir seçenek görürsünüz. Yiyecek ve içecek alabileceğiniz yerleri ziyaret etmek için, kategorilere ayrılmış şekilde öneriler elde etmek için ona dokunabilirsiniz. Daha da iyisi, seçenekleri gezebilir ve günün farklı zamanlarında neler olduğunu görmek ve kahvaltı, akşam yemeği veya içki için en iyi yerleri bulmak için Diğer’e hafifçe vurabilirsiniz. İleriye yönelik planlama yapmak da harika.

Görünüşü nasıl değiştirebilirsiniz?
Sağ üstteki, iki katmanlı istiflenmiş gibi görünen simgeye hafifçe dokunun; Uydu ve Arazi için görüntüleme seçeneklerini bulacaksınız. Haritayı iki parmağınızla hafifçe vurup basılı tutun ve ardından yukarı doğru kaydırın. Parmaklarınızı dairesel bir hareketle hareket ettirirseniz harita da döndürülür. Arazi seçeneğindei bazı tepeler gösterecektir, ancak bazen belirli yerlerin iç planını da gösterir.

Navigasyonda ses komutları nasıl kullanılır?
Google Haritalar’da Navigasyon modundayken kullanabileceğiniz çeşitli sesli komutlar var. Sağ üstteki mikrofon simgesine dokunmanız ve ardından komutunuzu söylemeniz yeterli. “Sessiz” veya “Sessiz ol” diyerek sesi kapatabilirsiniz. “Trafiği göster”, “Alternatif rotaları göster” diyebilir veya bir sonraki dönüş noktasının neresi olduğunu öğrenmek için “Sonraki dönüş” diyebilirsiniz. çoğu seçenek birden fazla tetikleyiciye sahip ve pek çok olasılık var, ancak çeşitli komutların ayrıntılı bir özeti için Google’ın tam sesli komut listesine göz atabilirsiniz. 

 

Birden fazla lokasyon için yer tarifi
Google Haritalar’da birden fazla yerden geçen bir rota çizebilirsiniz. Bunu yapmak için, normalde yaptığınız gibi ilk konumunuz için yol tarifi ayarlayın, ardından sağ üstteki üç dikey noktaya dokunun ve Durak ekle’yi seçin. İhtiyacınız olan kadar çok durak ekleyin ve Bitti’ye dokunun. Google Haritalar şimdi sırayla her bir yer için sizi yönlendirecektir. 

İsterseniz, browser”ınızı kullanarak da bunu ayarlayabilirsiniz. Google hesabınızla oturum açtığınızdan emin olun ve Google Haritalar aracılığıyla tarifleri arayın. Sol üst köşede, hedeflerinizin altında, bir hedef eklemenize izin veren küçük bir artı simgesi var. Bir güzergahı bu şekilde çizebilirsiniz. İşiniz bittiğinde, telefonunuzda Yol tarifleri’ne dokunmanız yeterlidir. Bu özelliği iOS’ta etkinleştirmek için Google Haritalar uygulamasını başlatın, Ayarlar> Bildirimler’e dokunun ve Bildirimler”in açık olduğundan ve masaüstü haritalarından gönderilme seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun. 

Kendi haritanızı nasıl yaratırsınız?
İster bilgilerinizi arkadaşlarınızla isterseniz çocuklarınızla, anne-babanızla paylaşmak isteyin, özel haritalar oluşturma özelliği çok yararlı olabilir. Google aslında kendi haritalarınızı oluşturmak, güzergahları, ilgi noktalarını, yol tariflerini ve daha fazlasını işaretlemek için kapsamlı bir araç seti sunuyor. Başlamak için Google hesabınızda oturum açtığınızdan ve browser”ınızdan Haritalarım’a gidildiğinden emin olun. 
İlk denediğinizde ipuçları içeren kısa bir eğitim almanız gerekir. Bir lokasyon belirlemek ve ilgi noktalarınızı ve rotalarınızı işaretlemek kolaydır; ancak katmanları ve verileri içe aktarabilir, farklı alanlar ve rotaları renklendirebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Yaptıklarınız otomatik olarak Google Drive’ınıza kaydedilir ve bunları telefonunuzdaki Google Haritalar uygulamasında Yerleriniz menüsünden bulabilirsiniz. 

 

Park yerini kaydetme
Bazen tam olarak nereye park ettiğinizi unutursunuz. Google Haritalar, konum ayarlarınıza bağlı olmakla birlikte bunu otomatik olarak izlemenizde oldukça başarılıdır. Ayrıca bir park yerini manuel olarak kaydetmeyi seçebilirsiniz. Park ettikten sonra geçerli konumunuzu işaretleyen mavi noktaya hafifçe vurun, ardından Park yerini kaydet’i seçin ve park yeri harita üzerinde işaretlenecektir. Bir Android cihazınız varsa, ayrıca bir bildirim penceresi olarak açılır ve geri dönmek için cihaza dokunabilirsiniz. 

Bu sık sık karşılaştığınız bir sorun mudur? öyleyse, en iyi “Araçlarımı Bul” uygulamalarına bir göz atın.

Trafiği kontrol etme
Trafik analizinin şimdi Google Haritalar’da yerleşik olduğunu ve en iyi rotayı bulmanıza ve sıkışıklıklardan kaçınmanıza yardımcı olabileceğini göreceksiniz. Yol tarifi ekranınızda sağ üstteki üç dikey nokta’ya dokunursanız ve Tüm trafik’in yanındaki kutuyu işaretlerseniz, haritada trafiğin renkli olarak gösterildiğini görürsünüz. Kırmızı alanlardan kaçınılmalıdır, turuncu biraz sıkıntılı yerlerdir ve yeşil alanlarda rahatlıkla ilerleyebilirsiniz. Ayrıca browser”da gezinirken trafiği de kontrol edebilirsiniz. Yukarıdaki görüntüleme türünüzdeki değişikliğimize geri dönerseniz, Trafik’in her zaman üzerinde gezinebileceğiniz bir seçenek olarak listelendiğini görürsünüz.

Park yerlerini kontrol etme

Eğer araba kullanıyorsanız, varacağınız yere geldiğinizde ne yaparsınız? Şehrin bazı noktaları park açısından kabus olabilir. Neyse ki, Google Haritalar bazı yerlerde park önerisi sunmaktadır. Konumunuza girerseniz ve Yol Tarifi ekranını kontrol ederseniz, en altındaki zamanın ve mesafenin yanında bir P simgesi görebilirsiniz. üzerine dokunduğunuzda, bulunduğunuz yerde park yeri bulmak ne kadar zor olduğunun bir göstergesi olabilir. Bazı yerlerde, yakınlarda olası park yerlerini listeleyecek bir Park bul seçeneği de görürsünüz. 

Ulaşım için başka seçenekler
Park yerini bulamazsanız veya arabasızsanız ve toplu taşıma araçları zamanında sizi oraya götürmezse, o zaman BiTaksi, Uber veya Careem gibi taksi servislerini  kontrol edebilirsiniz. Yol tarifi sayfasında en üstte bir taksi çağıran birinin simgesi var; üzerine dokunarak seçeneklerinizi göreceksiniz. Bu hizmetleri kullanmak için açıkçası bu servislerde bir hesap açmanız gerekir, ancak bir hesabınız olduğunda, bir gezintiye çıkmayı kolaylaştırmak için Google Haritalar ile o hesabı bağlantılandırmanız gerekir. 

Exit mobile version