Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da yaklaşık 2 bin medya kuruluşunu temsil eden News Media Alliance, Google’ın I/O etkinliğinde yapay zeka modunu tüm kullanıcılara sunulacağını duyurmasının ardından şirkete tepki gösterdi. AI modu, “hırsızlık” olarak nitelendirildi.
Bu özellik, şirketin yapay zekasını doğrudan arama motoruna entegre ediyor. İnsanların sorgularına daha hızlı aramalar almasına yardımcı oluyor ama bunu yaparken kullanıcılar web sitelerine tıklamıyor, bunun yerine arama motorunda kalmaya devam ediyor.
News Media Alliance, Google’ın arama motorundaki sorgularda yer verilen bağlantıların web sitelerine trafik ve gelir sağladığını ancak şirketin artık o sitelerdeki içerikleri zorla alıp hiçbir karşılık ödemeden kullandığını belirtti. “Bu, hırsızlığın tanımıdır” diyerek çok net bir şekilde tepkisini ortaya koydu.
News/Media Alliance Başkanı ve CEO’su Danielle Coffey. “Adalet Bakanlığı’nın çözüm önerileri, internetin tek bir şirketin hâkimiyeti altında kalmasını engellemek için bu konuyu da kapsamalıdır” ifadelerini kullandı.
Google, Yayıncılara Karşı Agresif Tavır Aldı
Google, yapay zeka sistemleri geliştirirken yayıncıların içeriklerini kullanmak istiyor. Bloomberg tarafından ortaya çıkarılan iç yazışmalara göre Google, yayıncıların içeriklerinin arama sonuçlarında yer almasını istiyorlarsa bu içeriklerin yapay zeka eğitim için de kullanılmasına izin vermesi gerektiğine karar vermiş.
Yıllar içinde birçok tekel davası ile gündeme gelen şirket, bu yazışmalara göre yayıncılara karşı oldukça agresif bir tavır benimsiyor. Google’ın arama motorunda kalmak isteyen yayıncıların arama motoruna boyun eğmesi ve içeriklerinin yapay zeka tarafından kullanılmasını kabul etmesi gerekiyor.
Sorun şu ki bu koşullar altında Google’ın arama motorunda kalmanın bir anlamı kalmıyor. Web sitelerine bir yönlendirme yapmadığı sürece web sitesinin dizininde yer alması bir şey ifade etmiyor. Tüm yayıncıların Google’ı terk ettiği bir senaryoda ise yararlanabileceği bir içerik kalmıyor.
Bu durum hem internet kullanıcıları hem yayıncılar açısından ciddi riskler taşıyor. Şu anlık gelecek belirsiz ancak şu konuda hemfikir olunabilir: Gelecek, Google’ın attığı adımlara karşı yayıncıların alacağı aksiyonlarla şekillenecek.
Yorum Yap