Google 500 Milyon Euroluk Davada Temyizi Geri Çekti

Google, 500 milyon Euro'luk antitröst haber lisansı cezasına karşı itirazı geri çekti.

Google, yerel haber yayıncılarını telif hakkıyla korunan içeriği görüntüledikleri için ücretlendirmeye ilişkin müzakerelerde yaptığı büyük ihlaller nedeniyle geçen yaz kendisine uygulanan yarım milyar avroluk antitröst para cezasına karşı Fransa’daki temyiz başvurusunu sessizce geri çekti.

Avrupa Birliği kurallarında, 2019’da kabul edilen ve kısa bir süre sonra Fransız yasalarına aktarılan dijital telif haklarıyla ilgili büyük bir reform, haber içeriği snippet’lerinin yeniden kullanımını kapsayan yeni bir hak yarattı.

Google, Fransa’daki yasa değişikliğine, önce haber toplayıcı gibi ürünlerde bu tür snippet’leri göstermeyi durdurarak ödemeden kaçınmaya çalışarak yanıt verdi. Ancak ülkenin antitröst bekçisi 2020’de devreye girdi. Google’ın tek taraflı eyleminin pazar gücünün kötüye kullanılması oluşturduğundan şüphelendi. Yayıncılara içeriğin yeniden kullanımı için ödeme yapmasını emretti.

Google daha sonra Fransız yayıncılarla anlaşmalar yapmaya çalıştı. Ancak bu, önemli bilgileri saklayarak ve yayıncılara komşu hak ödemelerini Google’ın tasarladığı bir News Showcase ürününün lisanslama koşullarına dahil etmeye zorlamak gibi, nasıl pazarlık yaptığı konusunda şikayetlere yol açtı. Google’ın eylemleri, düzenleyici tarafından başka bir müdahaleye neden oldu. Şirket Temmuz 2021’de, kötü niyetli müzakere uygulamaları için 592 milyon dolar ceza aldı.

Teknoloji devi, geçen sonbaharda Autorité de la Concurrence’ın yaptırımına karşı temyiz başvurusunda bulunduğunda cezayı “orantısız” olarak nitelendirdi.

Google Suçunu Kabul Etti

Ancak şimdi temyizin geri çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Gelişme, Fransız rekabet düzenleyicisinin bugün yaptığı açıklamada, antitröst eylemini çözmeye çalışırken Aralık ayında Google tarafından sunulan davranışsal taahhütleri kabul ettiğini söylemesiyle ortaya çıktı. Bu, Google’ın temyizden vazgeçmesinin bugün açıklanan tam anlaşmanın bir parçasını oluşturduğunu gösteriyor.

L’Autorité bir basın açıklamasında “Google, ihtiyati tedbirlere uymama kararına karşı yaptığı itirazı geri çekmeyi taahhüt etti. Autorité tarafından 12 Temmuz 2021’de uygulanan 500 milyon avroluk para cezası bu nedenle kesinleşti,” diye yazdı.

Anlaşmayla ilgili kendi blog yazısında Google, itirazı geri çekmekten bahsetmiyor. Bunun yerine taahhütlerini kabul ederek işleri için sorunlu bir bölümün altına bir sınır çiziyor.

Google Fransa Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Sébastien Missoffe, “Bugün, Autorité de la Concurrence, bu müzakerelerin önümüzdeki yıllarda yürütülme şeklini belirleyen taahhütlerimizi kabul etti. Bağımsız bir kayyum atanacak ve taahhütlerin uygun şekilde yerine getirilip getirilmediğini izlemekten sorumlu olacak. Bu taahhütler, ilerlemeye ve komşu hakları için yayıncılara ve basın ajanslarına ödeme yapma isteğimizi göstermektedir.” dedi.

Exit mobile version