Giriş seviyesi DSLR rehberi

Yzn: Serdar Uzun
Aynasız kameralar da elbette başka bir seçeneği oluşturuyorlar. Daha küçük ve mekanik olarak daha basittirler. DSLR’ler (dijital SLR/single lens reflex / tek mercek yansımalı )gibi lensleri de değiştirilebilir. DSLR, lensleri değiştirilebilen ve bir vizöre sahip olan (giriş seviyesi aynasız kameraların vizörü yoktur) bir kamera almak için hala en ucuz yol ve ölçeğin diğer ucunda, hemen hemen tüm profesyonel spor, basın ve vahşi yaşam fotoğrafçıları diğer kamera türlerine göre DSLR’yi tercih ederler. Aralarında da, farklı kullanıcıları, farklı deneyim düzeylerini ve farklı bütçeleri hedef alan tam bir dijital SLR ürün yelpazesi vardır.

 

Sensör boyutu
Tüketici DSLR’lerinin çoğu görüntü sensörleri kullanırlar, bu sensörler kompakt kameralarda bulunan görüntü sensörlerinden çok daha büyükken, 35mm film çerçevesinden de biraz küçüktür.  Bir kameranın görüş alanı hakkında konuşmak biraz karmaşık olabilir, zira kompakt makineler için odak uzaklığı çoğu zaman 35mm olarak ifade edilir. Standart APS-C sensörünün “kırpma faktörü” 1.5x”tir. Yani, çoğu DSLR ile birlikte gelen 18-55mm”lik lens kitleri, 27-82,5mm”ye denk bir 35mm”lik görüş alanını kapsar. Eğer 28mm”den başlayan bir 3x zoom lensli bir kompakt makineden geçiş yapıyorsanız, DSLR lens kiti hemen hemen aynı görüş alanını sağlayacaktır. 

Daha büyük bir sensörün bazı doğal avantajları var. Fotoğraflarda alan derinliğini daha iyi kontrol etmenize izin veriyor, böylece konunuzun izole edilmesini ve flu bir arka plan yaratılmasını mümkün kılar. Bu fluluk Japonca bokeh olarak ifade ediliyor. Farklı lenslerle yaratılan bokeh”in kalitesi hakkında çok yazılmıştır, ancak genel kural, bir lensin yakalayabildiği daha fazla ışığın (sayısal olarak diyafram açıklığı veya f sayısı olarak ifade edilir) arka planın daha flu olmasını sağlayacağıdır. Maksimum f/1.4″lük diyafram açıklığına sahip olan bir lens, bir f/4″ün ışığının sekiz katına izin verir ve eşdeğer bir odak uzunluğu ve çekim mesafesinde daha az bir alan derinliği yaratabilir.

Büyük sensöre geçmenin bir başka nedeni de resim gürültüsünü en aza indirmektir. 20 megapiksellik bir DSLR, aynı çözünürlükteki kompakt bir makineden daha fazla pikselle sahiptir. Bu daha fazla piksel, daha fazla resim gürültüsü yaratmaksızın, sensörün ISO olarak ölçülen hassaslığının daha yüksek olmasına izin verir. Daha büyük yüzey alanında avantajı, renk veya parlaklıktaki değişimlerin kompakt makineninkinden daha kademeli olmasıdır. Bu da, daha fazla derinlik hissi ile daha doğal görünümlü fotoğraflara izin verir. 

 

Kamera seçimi
Elinizde rahatlığı sağlayacak bir makine seçimi çok önemlidir. çoğu DSLR, boyut ve yapı olarak birbirine benzerken, tutamak yerleri, kontrollerin konumu ve diğer ergonomik özellikleri oldukça farklı olabilir. Seçtiğiniz kamera, en rahat kullandığınız bir model olmalı. Eğer bir DSLR, rahatça tutmanız açısından çok büyük veya çok küçükse, veya eğer kontroller sizin rahat kullanacağınız şekilde yerleştirilmemişse, yapacağınız çekimden zevk alma şansınız pek olmayacaktır.
Vizör konusu

Doğası gereği bir DSLR, size kameranın lensinin yakaladığı tam görüntüyü gösteren optik bir vizöre sahiptir, ancak bu vizörlerin hepsi eşit üretilmemişlerdir. Bir ayna, lensten gelen ışığı iki tipi bulunan vizöre yönlendirir. Bu tiplerden biri olan “beşgen ayna”, genellikle Canon EOS Rebel SL1 ve Nikon D5 500 gibi giriş seviyesindeki kameralarda bulunur. Bu tip vizörler, görüntüyü gözünüze yansıtmak için üç ayna kullanırlar. Böylece lensin yakaladığı görüntüyü tersine çevirerek, doğru görünmesini sağlarlar.
İkinci tip optik vizörler ise beşgen prizmadır. Bu da beşgen ayna gibi iş gören bir cam prizmadır. Beşgen prizma genel olarak beşgen aynadan daha ağır ve daha parlaktır. Bu fazladan parlaklık fotoğrafın çerçevelenmesini kolaylaştırır ve fotoğrafınızın odaklanmasının doğru olduğunu onaylar. Beşgen prizma genellikle Canon 80D gibi orta ölçekli DSRL”lerde görünmeye başladı ve Canon EOS-1D X Mark II gibi profesyonel makinelerde standart olarak yer alıyor. Pentax K-70, yüzde 100 kapsama sahip olan bir beşgen prizma kullanan nadir bir giriş seviyesi makinesidir. Bu makul fiyatlı makine, yağmurlu veya karlı günlerde kullanım için bir iç korumaya da sahiptir. 

Ayrıca beşgen prizmalar vizörlerde büyütme ve kapsama sayılarına dikkat etmelisiniz,  vizörün gerçek boyutu ve çekilen fotoğrafın ne kadarının görülebildiği bir fikir verebilir.

 

Başka bir seçenek: Elektronik vizör
Piyasadaki birkaç SLR üçüncü bir vizör seçeneği sunuyor: elektronik vizör. Alpha 77 II gibi sabit, yarı şeffaf aynalı Sony kameralar böyle bir özelliğe sahip, bazen bunlara SLT (single-lens translucent / tek lensli yarı şeffaf) deniyor. Işığı doğrudan gözünüze yönlendirmek yerine, kameradaki yarı şeffaf ayna ışığı bir otomatik odaklama sensörüne yönlendiriyor. İlla bir optik vizör istemiyorsanız, bu kameralar dikkate alınmaya değer. Sony”nin amiral gemisi ürünü tam çerçeveli Alpha 99, bir

OLED elektronik vizör kullanıyor, bunda, diğer tam çerçeveli SLR”lerde bulunan cam beşgen prizma kullanmaktan kaçınılmış.

 

Sürekli çekim ve otomatik odaklama hızı
DSLR”lerin kompakt makinelere göre başka bir büyük avantajı daha var: hız. Deklanşöre basma ile kameranın bir fotoğrafı çekmesi arasındaki süre (deklanşör gecikmesi) ve fotoğraf çekimleri arasında geçen süre (geri dönüş süresi), kompakt makinelerle ilgili bir endişe kaynağı. DSLR”ler genellikle çok hızlı odaklanırlar ve deklanşör gecikmesi de ölçülemeyecek seviyelerdedir. 

Sürekli çekim, saniye başına film karesi olarak ölçülür. En az saniyede üç kare çekebilen bir kamera bakmalısınız. Spor ve doğa fotoğrafı çekenler saniyede beş kareden fazla çekim yapabilen bir kamera isterler. Elbette otomatik odaklama sistemi, bu hıza ayak uydurmak zorundadır. Nikon D3300 gibi DSLR”ler, sadece hızlı hareket eden nesneleri izlemeyi güçleştiren birkaç otomatik odaklama noktasına sahiptirler. üst seviye Canon 7D Mark II ve Nikon D500, bu hızların çoğunu kapsayan otomatik odaklama noktalarına sahiptirler, bu da onları spor müsabakalarını ve vahşi yaşamı çekmekle ilgilenen fotoğrafçılar için cazip hale getiriyor. Sürekli çekim ve otomatik odaklama performansı birlikte hareket eder, o nedenle her ikisinin de iyi olduğu bir kameraya bakmak  gerek.

 

Canlı görüntü ve HD video
Video kaydı, DSLR”lerde standart bir özelliktir. Kayıt yaparken sürekli otomatik odaklama yapan bir kamera bakın. Canlı görüntü için kullanırken fotoğraf çektiğinizdeki otomatik odaklamayı da kontrol etmelisiniz, genellikle çok yavaş olabilirler. Canon, T6s ve 80D gibi modelleri ile video kaydında odaklanma hızını iyileştirme konusunda mesafe katetti. Sony kameralar, fotoğraf çekerken, video kaydındaki kadar hızlı odaklama yapabiliyorlar. Genellikle video fonksiyonunu kullanmayı planlıyorsanız, bir mikrofon giriş jack”ının olması da önemlidir. Harici bir mikrofon, kameranın kendi mikrofonundan daha iyi ses kaydı yapabilir. 

 

Nikon D3300
Pahalı bir giriş seviyesi DSLR”si değil, ancak görüntü kalitesi, kılavuz modu, sabit ekranı ile en iyilerinden biri. Ancak Wi-Fi bağlantısı yok.
D3300″ün 24,2MP”lik sensörü, ISO3200″e kadar görüntü gürültüsünü en aza indiriyor. Daha yüksek sensör hassaslığında iyi sonuçlar veriyor. Daha pahalı olan Nikon DSLR”ler gibi, görüntü keskinliği en yüksek seviyeye çıkarmak için kenar yumuşatma filtresi kaldırılmış. Kullanımı oldukça kolay bir kamera. Akıllı Kulavuz Modu yararlı bir öğrenim aracı. önemli özellikleri gerçek zamanlı olarak açıklarken, uzayabilen lens kiti önemli. Dokunmatik ekranının ve Wİ-Fi bağlantısının olmaması kötü, ancak Nikon ucuz bir Wi-Fi adaptörü sunuyor.

özellikleri:
Sensör: 23,5 x 15,6 mm APS-C CMOS 
Maksimum çözünürlük: 24MP
Ekran: 3″ 921k-nokta
Sürekli çekim: 5fps
Otomatik odaklama noktası: 11
ISO: 100-12800
Video: 1080 60p
Pil ömrü: 700 çekim
Lensler: 18-55mm 
Ağırlık: 460g
Nikon D3300 Fiyatı: 1,700 TL

 

Nikon D3400
Yeni Nikon D3400 yeni başlayanlar için önemli bir kamera. Fiyatın düşmesi ve yeni lens kiti açısından önemli. Nikon D3400, kenar yumuşatma filtresi olmayan 24,2 megapiksellik DX formatındaki APS C sensörü ile yeni bir giriş seviyesi DSLR kamerası. D3400″deki asıl yeni gelişmeler, pil ömrünün uzatılması ve SnapBridge desteğidir. SnapBridge, Bluetooth Low Energy”yi (BLE) kullanarak D3400 ve akıllı bir cihaz arasında bağlantı oluşturuyor, böylece fotoğrafların kablosuz ve otomatik transferini mümkün kılıyor. Nikon D3400 ayrıca, bir ERXPEED 4 işlemciye, 5fps sürekli çekim hızına, 3 inçlik bir 921k-nokta LCD ekrana, otomatik odaklama ile tam 1080p HD video kaydı özelliğine, hızlı erişimli Live View moduna, 100-25600 ISO aralığına, merkezdeki bir çapraz tipteki sensör ile 11 noktalı bir otomatik odaklama sistemine, 10 özel efekte ve bir interaktif Kılavuz Modu”na sahip.

özellikleri:
Sensör: 23,5 x 15,6 mm APS-C CMOS 
Görüntü işleme: EXPEED 4
Maksimum çözünürlük: 24.1MP
Ekran: Sabit 3″ 921k-nokta
Sürekli çekim: 5fps
Otomatik odaklama noktası: 11
ISO: 100-25600
Video: 1080 60p
Pil ömrü: 1200 çekim
Lensler: 18-55mm 
Ağırlık: 395g
Nikon D3400 Fiyatı: 1,999 TL

 


Nikon D5200
Mükemmel düşük ışık performansı, güvenli sonuçları ve en genel ayarlara hızlı erişimi onu, fotoğrafçılığınızı kolaylaştıran bir araç haline getiriyor.
Nikon D5200, görüntüleri stereo ses ile 1920 x 1280 piksel /25fps veya 50i/60i”de Full 1080p HD video olarak kaydedebilen 24,1 megapiksellik yeni bir DSLR kamera. Yüksek çözünürlüklü 3 inçlik değişken açılı LCD ekranı, zor açılardan çekim yapmanızı kolaylaştırırken, 100-25600″lük geniş ISO yelpazesi, bütün ışık koşulları ile başa çıkabiliyor. 5fps”lik sürekli çekim modu, EXPEED 3 görüntü işlemcisi, 3D Focus Tracking ile 39-noktalı otomatik odaklama sistemi, 2,016 piksel RGB ölçüm sensörü, High Dynamic Range modu, Active D-Lighting, fotoğraf ve videolar için altı farklı özel efekti ve yeni nesil bir grafik kullanıcı arayüz tasarımı Nikon D5200″ün önemli özellikleri arasında. 

özellikleri:
Sensör: 23,5 x 15,6 mm APS-C CMOS 
Maksimum çözünürlük: 24MP
Ekran: 3″ 921k-nokta
Sürekli çekim: 5fps
Otomatik odaklama noktası: 39
ISO: 100-6400
Video: 1080 30p
Pil ömrü: 500 çekim
Lensler: 18-55mm 
Ağırlık: 555g
Nikon D5200 Fiyatı: 2,250 TL

 

Pentax K-S1
Pentax K-S1″in görüntü kalitesi ve yaratıcı çekim olanakları dikkat çekici. Kamera 20 megapiksel çözünürlüklü CMOS görüntü sensörüne, özel hare engelleyici fonksiyona, ISO 51.200’e varan ışık hassasiyet değerlerine, saniyede 4.5 kare ardıl fotoğraf çekimi ve 30 kare hızında Full HD video kayıt özelliklerine sahip. Sınıfında 1/6000 perde hızı sunan ender modellerden de biri.

Cihazın ön yüzünde işlemlerle ilgili kullanıcıyı anında bilgilendirmek amacıyla beş adet LED ışığa yer verilmiş. Işığın bu şekilde kullanımı sezgisel bir kontrole imkan tanıyor. Bu ışıklar zaman ayarlı çekimlerde, yüz algılama ve uzaktan kumanda işlemlerinde geri sayım işlevi görüyor. LCD ekranı sabit olan K-S1″in sensör boyutu diğer markaların bazı giriş seviyesi D-SLR”lardan biraz daha büyük. Pentax K-S1″in 12 farklı renk seçeneği bulunuyor. Kameranın renk seçenekleri arasında standart siyah, mavi ve beyazın yanı sıra bej, kahverengi, mavi, gri, turuncu, altın sarısı, gümüş ve mor gibi opsiyonlar da mevcut. 

özellikleri:
çözünürlük: 20,2
Ekran Boyutu: 3 inç
ISO hassasiyeti: 100, 51200
Hafıza Kartı: SDHC/SDXC
Pil ömrü: 480 çekim
Tipi: Kit (Objektifli)
Video Oranı: 1080P
Ağırlık (pil dahil): 558 g
Pentax K-S1 Fiyatı: 1,700 TL

 

Sony SLT-A58K
Sony A58 orta ölçekli bir performans sunuyor ve giriş seviyesi piyasası için gerekli özelliklere sahip.Sony A58, yüksek hızlı çekim ve daha küçük bir gövde sunmak için Sony”nin eşsiz Yarı Şeffaf Ayna Teknolojisini kullanan, lensleri değiştirilebilen yeni bir kamera. 20,1 megapiksellik A58, yeni Lock-on Autofocus ile 8fps”lik sürekli çekim hızına, pozlama ve sürekli otomatik odaklama üzerindeki kontrolü ile Full HD 25p video, 3 çapraz sensör ile 15 noktalı faz tespitli otomatik odaklama sistemine, 100-16000 ISO yelpazesine, 2,7 inç”lik dönen LCD ekrana, %100 kapsamlı yüksek çözünürlüklü bir OLED Tru-Finder”a, Sweep Panoramaya, Auto HDR ve Multi-frame Noise Reduction özelliklerine sahip.

özellikleri:
Sensör: 23,2 x 15,4 mm, “Exmor” APS HD CMOS 
Maksimum çözünürlük: 20MP
Ekran: Dönen 2,7″ 460k-nokta
Sürekli çekim: 5fps
Otomatik odaklama noktası: 15
ISO: 100-16000
Video: 1080 25p/50i
Pil ömrü: 695 çekim
Lensler: 18-55mm 
Ağırlık: 492g
Sony SLT-A58K Fiyatı: 1,900 TL

 


Canon EOS 1300D
Mükemmel bir kamera. Fiyatı düşük, görüntü kalitesi iyi, ancak dokunmatik ekranı yok ve canlı görüntü odaklanması biraz yavaş.
1300D yerini aldığı 1200D ile aynı sensörü kullanıyor, ancak daha yeni bir işlem motoruna sahip ve bu da ona biraz daha iyi bir görüntü kalitesi sağlıyor. 1300D”nin 1200D”ye göre üstünlüğü bağlantı noktasında. üzerinde Wi-Fi ve NFC teknolojisi var. Yani görüntüleri çok hızlı bir şekilde akıllı telefonunuza aktarıp paylaşabilirsiniz. Ayrıca telefonunuzu uzaktan kamerayı kontrol etmek için kullanabilirsiniz, karede sizin de olacağınız grup fotoğrafları çekmek için ideal. Ekran da 3 inçlik 460K nokta biriminden 920K nokta birimine yükseltilmiş, bu da resimleri çok daha keskin yapıyor.

özellikleri: 
Sensör: 22,3 x 14,9 mm APS-C CMOS 
Maksimum çözünürlük: 18MP
Ekran: Sabit 3″ 920k-nokta
Sürekli çekim: 3fps
Otomatik odaklama noktası: 9
ISO: 100-6400
Video: 1080 30p
Pil ömrü: 500 çekim
Lensler: 18-55mm + 55-200mm
Ağırlık: 485g
Canon EOS 1300D Fiyatı: 1,699 TL

 

Canon EOS 1200D
çok iyi görüntü kalitesinde düşük fiyata sahip. Bununla birlikte canlı görüntü odaklaması yavaş ve dokunmatik ekran ile Wi-Fi yok.
1300D”nin çıkarılmasının anlamı, 1200D”nin çok fazla mevcut olmayacağıdır, ancak gerçek bir kelepir olarak düşünebilirsiniz. Eğer telefonunuzu Wi-Fi veya NFC yoluyla kameraya bağlamayı düşünmüyorsanız alınabilecek bir model. 1200D, 1300D ile aynı 18MP”lik sensöre sahip, yine de  onunki bir parça daha iyi. 1300D ve 1200D”nin 3fps”lik sürekli çekim hızı, 5fps”liklere göre biraz yavaş kalıyor.  

özellikleri: 
Sensör: 22,3 x 14,9 mm APS-C CMOS 
Maksimum çözünürlük: 18MP
Ekran: Sabit 3″ 460k-nokta
Sürekli çekim: 3fps
Otomatik odaklama noktası: 9
ISO: 100-6400
Video: 1080 30p
Pil ömrü: 500 çekim
Lensler: 18-55mm + 55-250mm
Ağırlık: 480g
Canon EOS 1200D Fiyatı: 1,349 TL

 

 

Exit mobile version