Teknolojinin gelişmesiyle birlikte geleceğin meslekleri de şekillenmeye başladı. Avrupa’da Sanayi Devrimi’nin başladığı 1600’lü yıllarda makinelerin insanların yerini alacağı, işsizliğin kol gezeceği tahmin ediliyordu; ancak bunun yerine makineleri kullanacak işgücüne, ortaya çıkardıkları yeni sektörlerde çalışacak insanlara ihtiyaç duyuldu. Çalışan sayısı beklentinin aksine artmaya başladı… Günümüzde de teknolojinin benzer etkileri hakkında tahminler söz konusu; kimi insan yapay zeka gibi teknolojilerle artık çalışma kavramının yavaş yavaş silineceğini düşünürken, bazısı da tıpkı daha önce birçok kez olduğu gibi yeni iş sahalarının ortaya çıkacağına inanıyor. En nihayetinde ise gelecekte, mesleklerin farklılaşması ve yeni iş kollarının gündeme gelmesi kesin. Bu yazıda gelecekte öne çıkması beklenen meslekleri sıraladık.
3D Üretim Mühendisi
3D yazıcılarla ev ve otomobilden oyuncağa kadar hemen her şey üretilebiliyor. Baskı makinelerinden farklı bir işleyişle bilgisayar yazılımıyla hazırlanmış tasarımların 3 boyutlu objeler halinde üretimi mümkün. Gelecekte tekstil, sağlık, yemek gibi alanlarda üretimin ağırlıklı olarak bu metotla gerçekleşebileceği öngörülüyor ve bu alanda çalışacak uzmanlara ihtiyaç duyulacağı kaydediliyor.
Robot Teknisyeni
Robotların gelişimi, teknolojinin bir diğer ilgi çekici boyutunu oluşturuyor. Endüstriyel kullanım için geliştirilen robotların ardından tırmanabilen, koşan, kapı açıp kapatan ilginç örneklere tanıklık ediliyor. Yapay zeka entegrasyonu ile kişisel asistanlar, teslimat gerçekleştirebilen robotlar geliştiriliyor ve yakın zamanda robot teknisyenliğinin değer kazanacak mesleklerden biri olacağı düşünülüyor.
Yapay Zeka Eğitmeni
Bir kez daha yapay zekayı merkeze alacağız, insan davranışları ve düşünme şeklini makinelere öğretmek, onların bağımsız karar alabilen yapılar halinde işlev sağlamasını mümkün kılmak öne çıkan araştırma sahalarından birini oluşturuyor. Bu kapsamda ‘yapay zeka eğitmeni’ adını alacak uzman ihtiyacının artacağı düşünülüyor.
İnsan DNA Programcısı – Biyoteknolog
DNA programcılığı ile insanların bağışıklık sistemi daha güçlü, daha dayanıklı, daha akıllı bireyler halini alması geleceğe yönelik bilimsel araştırma odakları arasında. Bu yönde ilk emareler de yok değil, DNA’sını değiştiren ilk insanlar geçtiğimiz dönemde gündeme geldi bile. Gelecekte ise bu alandaki çalışmalarda kilit rol üstlenecek uzmanlara gereksinimin artması kuvvetle muhtemel.
İklim Mühendisi
İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konularda çalışacak, sorunlara çözüm üretecek mühendislere ihtiyacın artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Diğer yandan bu yöndeki iş gücüne hem özel hem de kamu alanında ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor.
Veri Analisti
Big Data ve IoT (nesnelerin internet) gibi kavramların merkezinde veri yer alır. Her geçen gün artan veri alanında uzmanlaşmış analistlerin, geleceğin önemli iş alanlarından birinde talep görecekleri tahmin ediliyor.
Dijital Rehabilitasyon Danışmanı
İnsanların yoğun teknoloji bombardımanı karşısında zaman zaman ‘detoks’ ihtiyacı duyacakları bir gelecek beklentisi hakim. İşte bu ihtiyaca yönelik bir iş kolu olan dijital rehabilitasyon danışmanı, geleceğin meslekleri arasında.
Kişisel Gizlilik Danışmanı
Günümüzde sosyal medyada görülen paylaşım trendi, gelecekte daha ciddi boyutlarda ve büyük risklerle birlikte var olacak. Bankacılık bilgilerinden sicil kayıtlarına çok sayıda kritik veriye ulaşmak isteyen kötü niyetli kimselere karşı bir tür güvenlik çözümü olan kişisel gizlilik danışmanları, geleceğin yeni meslekleri arasında yer alabilir.
Nanoteknoloji Mühendisi
Bilgisayardan tekstile birçok sektörde kullanım alanı bulan nanoteknoloji, yakın gelecekte çok daha fazlasını vaat ediyor; örneğin kendini kopyalayabilen nano-robotların vücudun içinde gezebileceği, virüslerle savaşacağı öngörülüyor. Bu ve benzer alanlarda görev alacak mühendislerin sayısının artmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Enerji Sistemleri Mühendisi
Temiz ve yenilenebilir enerji gibi konuların sunacağı yeni mesleklerden biri de enerji sistemleri mühendisliği olacak. Bu alandaki profesyoneller dünyanın daha yaşanabilir olması için projeler geliştirecek, çalışmalarda etkin rol üslenecekler.
Sayborg Tasarımcısı
Sayborg (cyborg) adı verilen yarı insan yarı makinelerin bilim kurgu filmlerinden çıkarak gerçeğe dönüşeceği günler henüz çok yakın değil, ancak uzak gelecekte bunun olacağı düşünülüyor. Dolayısıyla bu alandaki tasarımcılara ihtiyaç duyulacağı da. Oldukça fütüristik olduğuna şüphe yok.
Zihin Transferi Uzmanı
Bir diğer uzak gelecek meslek dalı da zihin transferi uzmanlığı. İnsanların zihinlerini klonlarına, sentetik organizmalara veya robotlara aktarabilececeği ve bu yönde görev üstlenecek uzmanlara büyük iş düşeceği yönünde bir başka fütüristik öngörü söz konusu.
IT ve Matematik Uzmanları
Halihazırda bulunan bu uzmanlık alanının gelecekte öneminin daha da artması bekleniyor.
Uzay Turizm Rehberi
Günün birinde uzay turizmi hayalinin gerçek olacağına inanan vizyoner girişimcilerin çalışmaları devam ederken çok da uzak olmayan bir gelecekte bu seyahatlerin başlayacağı düşünülüyor. Elbette uzay için özel yetiştirilmiş turist rehberlerine ihtiyaç duyulacak.
Yorum Yap