Geleceğin ‘Daha’ Akıllı Telefonları

İlk iPhone ile başlayan akıllı telefon devriminden bu yana geçen süre içerisinde çok fazla şey değişti. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte her yeni model ile hayatımıza yenilikler girerken artık cebimizdeki telefonlar birer teknoloji üssü durumunda. Üstelik artan teknolojik kapasitelerin yanı sıra artık her birimizin telefonu bizi bizden daha iyi tanıyor. Yapay zekalar ile donatılan akıllı telefonlar sayesinde geçmişte hayal bile edemeyeceğimiz yenilikleri yaşıyoruz.

Akıllı telefonlar günümüzde bile bu kadar gelişmişken peki bizleri gelecekte neler bekliyor? Yeni yeni geliştirilen bükülebilir ekranların artması mı, günlerce yetecek daha büyük telefonlar mı? Hayır sadece bunlar değil bunlardan çok daha fazlası gelecekte bizi bekliyor. Cebimizdeki küçücük bir cihazdan dünyaya açıldığımız mobil cihazların geleceğine yakından bakıyoruz.

Akıllı telefonları da derinden etkileyen elektronik devrelerin hızlı evrimi teknolojinin her geçen gün yüksek süratlerle gelişmesine neden oluyor. Bunun en önemli sonuçları arasında yer alan yapay zekalar bundan kısa bir süre önce insanlığın sonunu getirebileceğini ilişkin senaryoların başrolü olurken günümüzde ise onları cebimizde taşıyoruz. Yapay zekada yaşadığımız bu gelişmelerin benzerleri başka bir çok alanda da yaşanacak. Teknolojinin gelişmesinin getirdiği avantajı hayatlarımızı kökünden değiştiren akıllı telefonların evriminde yakında göreceğiz.

Geleceğin akıllı telefon tasarımı

Bugün akıllı telefonların pazarlanmasında tasarım öncelikli konulardan birisi. İnsanların onları mutlu eden şeylere sahip olması mühendislerin akıllı telefonların tasarımlarında göze hoş gelen ve insanları mutlu eden tercihlerde bulunmasına neden oluyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ise akıllı telefon tasarımlarında kalıcı değişimler yaşanacak. Geçtiğimiz yıl itibariyle görmeye başladığımız katlanabilir ekranların sayısı artarken bu ilk prototipler daha önce olduğu gibi yüzüne bakmayacağımız cihazlar haline gelecek. Çünkü çok daha gelişmiş ve başarılı katlanabilir ekranlar göreceğiz.

Fütüristik ekranlar

Akıllı telefonlarda işlenen onlarca karmaşık işlemi, milyonlarca devreden geçen petabaytlarca veriyi ekranlar sayesinde anlaşılır bir şekilde görmemize rağmen günümüzde ekranlar çok fazla hantallar. Katlanabilir telefonlar ile birlikte önümüzdeki 5 yıl içerisinde ekranlar büyük bir değişim geçirecek. Öte yandan firmaların yıllardan bu yana aldıkları yeni nesil ekran teknolojileri patentlerini üretim safhasına geçirmek için çalışmalar sürüyor. Günümüzde herhangi bir ekran etrafına ışıktan fazla bir şey saçamazken yakın gelecekte o ışığın formunu değiştirerek projektörü takıp duvara yansıtmaktan ötede bir gerçeklik sunabilecek.

Geleceğin performansı

 

Bugün piyasada bulunan telefonlardan en iyileri içerisinde 7 nanometrelik mimariye sahip. Üstelik bilgisayarlardaki işlemcilerden daha kalabalık olan 7 milyara yakın transistör bulunan yongalar bulunuyor. Merkezi işlemcilere son yıllarda yapay zeka yazılımlarını yönetmekte olan özel birimler de eklendi. Önümüzdeki yıllarda göreceğimiz mobil işlemciler ise daha küçük boyutta olmasına rağmen daha yüksek performans sunabilecek. Daha güçlü işlemciler sayesinde 4K videoları, 3 boyutlu görsellerle dakikalar içinde işlendiği bir gelecek çok uzakta değil.

Geleceğin kamera sistemleri

Günümüzde DSLR fotoğraf makinelerini yazılım destekleri sayesinde aratmayan ve uzun metrajlı film dahi çekebileceğimiz kadar kaliteli çekim yapabilen akıllı telefon kameraları var. Buna rağmen alınması gereken çok yol var ve bundan 5 yıl sonra kameralarda çok sayıda lensli telefonlar görmeyeceğiz. Bunun yerine çok sayıda lensin birleşiminden daha üst kalitede sonuçlar veren kamera donanımları göreceğiz. Yapay zekanın gelişmesi ve yazılım desteğinin artmasıyla farklı objektiflerin, odak uzunluklarının yarattığı fotoğraflar sayesinde büyük kameralar tarihe gömülecek.

 

 

Geleceğin telefonlarında pil

Akıllı telefonların her alanı hızla gelişse de pil teknolojisi en yavaş gelişen alan. Hala enerji sorununa kalıcı bir çözüm bulmuş değiliz. Akıllı telefonlar her geçen gün daha fazla yüksek pil gücüne ihtiyaç duyarken batarya kapasiteleri daha da zorlanıyor. Günümüzde ihtiyaç duyduğumuz enerji için akıllı telefonlar günde iki defa dahi şarja takılırken teknolojin gelişmesiyle bu sayı daha daz fazla artabilir ve kullanıcıların hayatını zorlaştırabilir. Bu noktada ise bilim imdadımıza yetişecek ve lityum-oksijen bataryalar, güneş enerjisi ile dolan bataryalar, hareketle enerji dolumu ve sodyum-iyon (sıvı) bataryalar hayatımıza girecek. Ayrıca kendi kendinde tamir eden bataryaları da önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

Taşınabilirlik

Katlanabilir telefonlar sayesinde cihazlar farklı formalara kavuşmaya başladı. Bu farklılıkları yakın dönemde cihazları kolumuzda ya da kulağımızda taşıyabileceğimiz gibi farklı senaryolar yaşayacağız. Daha ince ve hafif olacak olan cihazla gelecekte çok fazla taşınabilir olacaklar ki moda dünyasında bile kendilerine yer bulabilecekler. Moda markalarının kayış, takı veya farklı giysi çeşitlerinde üretebilecekleri cihazlar kol saatinden çok daha fazlasını sunacak.

Geleceğin telefonlarında bağlantı

5G teknolojisinin hayatımıza girmeye başladığı bu dönemde geleceğin akıllı telefonları üst düzey bağlantılar sunacak. 4k çözünürlüğündeki filmleri saniyeler içerisinde indirebilmek gibi hızlar mümkün olacak. Daha fazla cihazın internete bağlı olmasıyla günün birinde Wi-Fi hatlarıyla sağlanan kablosuz bağlantılara ihtiyacımızın ortadan kalkacağı ve tüm bağlantıların 5G altyapısı üzerinden olacağı senaryolar çok da zor değil.

Geleceğin telefonlarında gerçeklik

Tüm bu teknolojik gelişmeler sonucunda bir gerçekli devrimi yaşayacağımızı söylemek uzak bir kavram değil. Ekranların yok olmasıyla hologramların hayatımıza girmesiyle arttırılmış gerçeklik devrimi yaşanacak. Sanal gerçeklik teknolojileri çoktan geri planda kalırken çok yakın gelecekte futbol maçlarını masamızın üzerine yansıtılan 3 boyutlu sahalar üzerinden canlı olarak izlemeye başlayabileceğiz.

Akıllı telefonlar 2040 yılında nasıl olacak?

Günümüzde akıllı telefonlar kamera performansları, işlemci performansları ve şık tasarımları ile büyük beğeni topluyorlar. Özellikle güçlü işlemci performansları ile eskiden sadece bilgisayarlarda elde edebildiğimiz harika grafiklere imza atıyorlar. Kamera performansları da DSLR makinelerle yarışır hale gelen akıllı telefonları gelecekte neler bekliyor. Bu soruyu cevaplamak için 2040 yılında akıllı telefonlar nasıl olacak yakından bakalım.

Önümüzdeki 20 yıl içerisinde akıllı telefonları özellikleri nasıl gelişecek henüz belli olmasa da beklenen özellikleri derledik. 16K çözünürlükte ultra yavaş çekim, termal kamera yetenekleri ve 20 kat optik yaklaştırma 2040 yılında piyasaya çıkacak olan telefonlarda görme ihtimalimiz yüksek olan özellikler. Düşük ışıkta profesyonel DSLR makinelerden bile daha başarılı performans gelecekteki telefonların olmazsa olmaz özelliği olacak.  Göreceğimiz telefonlarda şu anki gibi sadece yüz tanıma değil, ses ve retina tarama sensörleri de olacak.

Gelecekteki telefonlarda pil teknolojisinde de büyük yeniliklerin olması bekleniyor. Bu telefonların güneş enerjisi ve hareketle şarj gibi farklı özellikleri bulunacak. Prize duyulan ihtiyaç tamamen ortadan kalkarken odaya konacak ekstra bir cihaz yardımıyla tamamen kablosuz şarj mümkün olacak. Güçlü işlemcilere sahip olacak olan cihazlar Crysis tarzında yüksek performanslı oyunları bile çalıştırabilecek. Yapay zeka konusunda da devrimsel yenlikler beklenirken, 6G veya daha hızlı internet sayesinde 8K içerikler saniyeler içerisinde telefonlara indirilebilecek.


 

Exit mobile version