Apple, yıllar içinde ilk büyük yeni donanım ürününü Eylül 2014’te Apple Watch akıllı saatini duyurdu. Üç temel özelliği vardı: hassas ve özelleştirilebilir bir saat, bağlantı ve iletişim için samimi bir yol ve kapsamlı bir sağlık ve fitness arkadaşı. O zamandan beri, sağlık ve zindelik merkezli günümüzün Apple giyilebilir ürününe dönüştü.
Apple Watch, 2015 yılında üç farklı model, birkaç kayış ve iletişimi vurgulayan bir yazılımla piyasaya sürüldü. Cihaz, bir moda ikonu veya sosyal devrim olmaktan ziyade, günümüzün sağlık ve zindelik giyilebilir cihazlarına dönüştü. Bununla birlikte, değiştirilebilir bantlar ürünün önemli bir parçası olmaya devam etmektedir.
İlk Apple Watch’un çıkışından bu yana tam olarak 7 sene geçti. Apple Watch Series 8’in tanıtılmasına sayılı günler kaldı. Şimdi sizler için Apple Watch’un geçmişten günümüze geliş sürecine bakacağız. Haydi başlayalım.
İşte Geçmişten Günümüze Apple Watch Serileri
Apple Watch Series 1
2012 gibi erken bir tarihte, yakında çıkacak bir Apple Watch ya da o zamanlar her zaman adlandırıldığı gibi iWatch hakkında söylenti çıkmıştı. Bir noktada, Apple’ın akıllı saatini oluşturmak için Intel ile birlikte çalıştığı söylendi.
Apple evet demez, hayır da demez. O zamanlar bir saat hakkında, şimdi bir Apple Car hakkında olduğu kadar çok spekülasyon vardı, ancak çok daha az yayınlanmış bilgi vardı. Birkaç sızıntı meydana geldi ve 2007 gibi erken bir tarihte patentler varken, hiçbiri çok daha sonraya kadar saat için tanınmadı.
Daha sonra, 2013’te Apple, Kevin Lynch’i teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı olarak tanımladıkları ama aslında Apple Watch projesinin başı olarak işe aldı. O kafa olsaydı, Jony Ive kalp olarak kalırdı.
Ve bunu 4 Eylül 2014’te, aat daha piyasaya sürülmeden önce, özel olarak aşırı başarıyı öngördüğünde gösterdi. New York Times, kendisinden veya bu konudaki küfürlü yorumlarından doğrudan alıntı yapmadan, İsviçre saat endüstrisinin başının belaya gireceğine inandığımı söyledi.
Beş gün sonra Tim Cook, iPhone 6’yı ve Apple Pay’i tanıttı. Ardından sunumun 55. dakikasında bunun yeterli olabileceğini söyledi.
Seyircilerden gülmek için “Gerçekten bir gün diyecek kadar çok şey yaşadık. Ama henüz tam olarak bitirmedik. Bir şey daha var.” dedi.
Tim Cook, yeni Apple Watch’ı detaylandırmak için 46 dakika harcadı ve bu, onu gelecek yılın başlarında piyasaya sürmeye yönelik biraz belirsiz bir vaat içeriyordu. Sonunda 10 Nisan 2015’te ön siparişlerle satışa çıkacaktı.
Bu ön siparişler, Apple’ın “koleksiyonlar” olarak adlandırdığı üç modelden oluşuyordu. Üç tane vardı: 18 ayar altın “Edition”, paslanmaz çelik standart model ve alüminyum spor model.
Her biri ya 38 mm ya da 42 mm boyutlarında, buna uygun olarak farklı ekranlarla geldi, ancak başka türlü işlevsel olarak aynıydı. Örneğin, hepsi Digital Crown’u içeriyordu ve hepsi yalnızca saati görmek için bileğinizi çevirdiğinizde ekranlarını aydınlatıyordu.
Aksi takdirde, Apple Watch yalnızca malzemeleri ve fiyatları bakımından farklılık gösteriyordu. Spor modeli 349 dolardan başlarken, Edition 18 ayar altından yapıldı ve 10.000 doların kuzeyine mal oldu.
Apple Watch Series 2
Apple, Apple Watch Series 1 ve Apple Watch Series 2’yi piyasaya sürdüğü 2016 yılında “Seri 0” adı görünmeye başladı. Seri 1 çoğunlukla orijinaliyle aynıydı ancak daha hızlı bir işlemciye sahipti.
Orijinal Apple Watch’ta S1 işlemci, Seri 1’de Apple S1P ve Seri 2’de S2P vardı.
Hem S1P hem de S2P, orijinal Apple Watch’tan yaklaşık %50 daha hızlıydı. Seri 2, GPS, daha parlak bir ekran ve bir dereceye kadar su geçirmezlik içeriyordu.
2016 Apple Watch sürümlerinde çok az önemli bir fark var gibi görünüyordu. watchOS 3 ile geldiler ve çalıştırabilecekleri en son işletim sistemi watchOS 6’dır.
Bununla birlikte, fiyatlarda çok belirgin değişiklikler oldu. Örneğin, Seramikte bir Sürüm olmasına rağmen, Seri 1 veya 2 için altın bir Apple Watch Sürümü yoktu.
Artı, artık bir Apple Watch Nike versiyonu vardı. Buna ayrıca satın alınabilecek bir Nike spor bandı da dahildi.
Çeşitli kordonları ve farklı malzemeleriyle Apple Watch Series 1 269 dolardan başladı. Seri 2, alüminyumda 369 dolardan ve paslanmaz çelikte 549 dolardan satıldı.
Apple Watch Series 3
Eylül 2017’de piyasaya sürülen Apple Watch Series 3, hücresel özellikleri içeren ilk modeldi; bu, kullanıcıların iPhone’ları olmadan bu cihazdan telefon görüşmeleri yapabileceği anlamına geliyordu. LTE Saatlerinin dijital tepelerinde belirgin bir kırmızı nokta vardı, aksi takdirde görünür donanım farklılıkları yoktu.
Yine de sesli bir şey vardı. Apple Watch’taki Siri ilk kez size sözlü olarak cevap verebildi.
İkinci nesil modeller, başta hız olmak üzere orijinal sürümle ilgili sorunları çözmek için piyasaya sürüldüyse, Seri 3 yeni bir şey gibi hissettirdi. Önemli bir şekilde, Seri 3, 2021 itibariyle hala satıştayken, Seri 4 veya Seri 5 değildir.
Bununla birlikte, Seri 3’ün şu anda satın alabileceğiniz tek versiyonları, sınırlı renklere sahip Spor Kordonlardadır. Lansman sırasında alüminyumda gümüş, uzay grisi veya altın kaplamalar alabilirsiniz. Veya paslanmaz çelikten gümüş ve uzay siyahı.
Elde edemediğiniz şey ya seramik ya da orijinal altındı. İki saat nesli için Edition modeli yoktu.
Bu aşamada Apple, Apple Watch’un sağlık ve zindelik için olduğu fikrine tamamen dahil olmuştu. Her zaman bunlar için özelliklere sahipti, ancak tartışmalı olarak Apple başlangıçta onu bir moda aksesuarı olarak konumlandırdı.
Bu doğru olmayabilir. Apple, altın Apple Watch Edition ile moda pazarını hedef aldı, ardından bu modeli bıraktı. Ancak Apple, Watch ile yepyeni bir pazara giriyordu ve Apple’ın bile zaman zaman bir sıçrama yapması gerekiyor.
Saat ister bir moda ifadesi olsun, isterse Apple artık saat oyununda olduğunu dünyaya ilan ediyor olsun, Series 3 sağlık ve zindelik üzerine yoğunlaştı.
Apple Watch Series 4
Önceki nesildeki LTE’yi ifade eden açık kırmızı nokta, Apple Watch Series 4’te daha ince bir kırmızı daire lehine düşürüldü. Bu, bu nesil için yapılan değişikliklerin en küçüğüydü.
Bu model, Apple’ın o zamana kadar yaptığı gibi, Watch’un yeniden icat edilmesine yakındı. İçinde bir EKG izleme sensörü ve daha hızlı bir işlemci bulunuyordu ve dışarısı daha büyüktü. Orijinal 38mm ve 42mm boyutları gitmişti yerine 40mm ve 44mm gelmişti.
Bu “küçük” ve “büyük” boyutlar için, ekstra 2 mm artı azaltılmış çerçeve farkı, ekranın çok daha fazla bilgi göstermesi gerektiği anlamına geliyordu. Yuvarlak yüz gibi tüm tanıdık Watch öğelerinin yanı sıra yeni köşe komplikasyonları geldi.
Apple Watch Series 4, 12 Eylül 2018’de piyasaya sürüldü ve birçok kişinin bir tane almak için eski Apple Watch’larını satmasına neden oldu. Hücresel olmayan sürüm için 399 dolara ve LTE için 499 dolara ihtiyaçları vardı.
Apple Watch Series 5
Bize Apple’ın ayrıntıların kralı olmadığını söyleyin. Ardından 20 Eylül 2019 tarihli Apple Watch Series 5 lansman sunumunu izleyin. Bu modelin öne çıkan en önemli özelliği her zaman açık ekranıydı.
Bir Apple sunucusunun bir Watch’u taktığını görmek her zaman mümkün olmasa da, hangisi olduğu her zaman belliydi. Her zaman açık özelliği ortaya çıkana kadar her sunucu bir Apple Watch Series 4 takıyordu. Bundan sonra, lansmanın geri kalanında her sunucu bir Series 5 giydi.
Bu her zaman açık olan özellik bir sürprizdi. Eninde sonunda geleceği tahmin edilmişti ve başından beri isteniyordu, ancak Apple’ın bunu bu kadar kısa sürede başarması şaşırtıcıydı.
Apple, acil arama işlevi ve Apple Haritalar’da yürüme yönlerini iyileştiren bir pusula gibi diğer yeni donanım öğelerini ortaya çıkardı. Ayrıca yeni yazılım seçenekleri de vardı. İlk kez olduğu gibi, Apple Watch sahipleri artık uygulamaları doğrudan App Store’dan indirebiliyordu.
Apple Watch Series 5, yalnızca alüminyum GPS için 399 dolardan başladı. LTE için 499 dolardı. Ve yine bir Apple Watch Edition vardı, bu sefer seramik kasalıydı.
Apple Watch Series 6
Eylül 2020’de Apple, Series 6’yı ve daha aile dostu Apple Watch SE’yi piyasaya sürdü. İkincisi, 279 $ ‘lık düşük fiyatı ve Aile Kurulumu özelliklerinden ailelere, özellikle çocuklara yönelikti.
Bunlar, bir ebeveynin çocuğa iPhone satın almadan da bir saat kurmasına izin veriyor. Ayrıca, konum bildirimleri ekleyerek bu ebeveynlerin çocuklarıyla iletişim halinde kalmasını sağlar.
O zamanlar bir Apple Watch Series 6’ya harcayacak 399 dolarınız olsaydı, aynı özelliklere ama aynı zamanda çok daha fazlasına sahip olabilirdiniz. Önemli ölçüde daha parlak, her zaman açık olan bir ekrana, daha hızlı bir işlemciye ve kandaki oksijen takibine sahiptir.
Yine Apple, EKG işlevlerini iyileştiren en son watchOS 7.2 ile sağlık özelliklerini zorladı.
Apple Watch Series 7
Eylül 2021’de duyurulan Apple Watch Series 7, büyük bir yeni sürümden çok hafif bir tasarım iyileştirmesiydi. En büyük değişiklik, modele bağlı olarak daha büyük 41 mm veya 45 mm ekran kullanan ve görüntülenebilir ekran miktarını %20 artıran ekrandı.
Artan ekran, 2020 modeline göre çerçeveleri %40 oranında azaltıyor. Kasa daha yuvarlatılmış köşelerle yeniden tasarlanırken, bu yinelemede genel görünüm büyük ölçüde değişmedi.
8 saatlik uyku takibi için yeterli güç sağlayan sekiz dakikalık şarj ile %33’e kadar daha hızlı şarj olur.
Alüminyum olarak beş renkte sunulurlar, Apple Watch Series 7 399 dolardan başlar. Gümüş, grafit, altın ve uzay siyahı titanyum modellerinde paslanmaz çelik versiyonu da mevcuttur.
Söylentiler yeni bir düz kenarlı tasarım öngörmüştü, ancak yanıldılar. Bununla birlikte, bu söylentiler “Apple Watch Series 8″de hala ortaya çıkabilir.
Apple Watch Series 8
Saat, tabii ki yeni özelliklere sahip. Yeni özelliklerinin ilki, kadın sağlığına odaklanan bir özellik olarak sıcaklık algılayıcısı. Saat, bu veriyi kullanarak ovulasyon için tahmini bir zaman verecek. Bu özelliğin gece boyunca kullanılması amaçlanıyor ve bileğinizden beş saniyede bir yapılan ölçümlerle temel ateşinizden gecelik değişimleri görmeniz mümkün olacak. Bu özellik hem kadınlar hem de erkekler için çalışacak ancak kadınlarda ovulasyon döneminin belirlenmesine yardımcı olacak. Ayrıca potansiyel döngü sapmaları hakkında da bildirimler verecek.
Kaza Belirleme (Crash Detection) adı verilen sürüş odaklı yeni bir güvenlik özelliği daha bulunuyor. Şu andaki saatlerin düştüğünüzü algılaması gibi, Series 8 de yeni iki ivmeölçeri sayesinde otomobil kazalarını belirleyebilecek. Bu özellik, Apple Watch’ta zaten bulunan diğer sensörlerle beraber çalışarak takla atma, ön çarpma, arka çarpma ve yan çarpma olmak üzere dört farklı kaza tipini belirleyebilecek.
Apple, Series 8’in aynı 18 saatlik pil ömrüne sahip olduğunu ancak yeni düşük güç modunun tam şarjda size 36 saate kadar kullanım sunabileceğini söylüyor. Bu düşük güç modu, aktivite takibi ve düşme belirleme gibi temel özelliklerin pek çoğunu aktif tutarken, sürekli açık ekran gibi özellikleri kapatıyor. Uzun bir süre boyunca bir şarj aletinden uzakta olacağını bilen herkes için bu özelliğin oldukça kullanışlı olacağı kesin ve ayrıca bu özellik Series 4 ve daha yeni olan eski Watch modelleri için de sunulacak.
Apple Watch Series 8, dört alüminyum renginde (gümüş, siyah benzeri gece yarısı, altın benzeri yıldız ışığı, kırmızı) sunulmasının yanı sıra, üç adet paslanmaz çelik modele de sahip olacak. Görünene göre Titanyum modeller Apple Watch Pro için ayırılmış durumda.
Apple Watch SE 2
Apple Watch SE 2, çocukların da kullanımına da uygun. Çocuklar, akıllı saati aile modunda kullanılabilecek. 8 serisinde olduğu gibi kaza algılama özelliğine sahip olan akıllı saat, olası bir durumda ebeveynler çocukların sağlık durumunu ve konumlarını görebilecek. Ayrıca çocuklar da akıllı telefonlarından ailelerini arayabilecek ya da acil durum araması yapabilecek. Trafik Kazası Algılama ve uluslararası dolaşım özellikleri yer alıyor.
Cihazın ortalama 18 saat kullanım ömrü sunuyor
3 farklı renk seçeneğine sahip olan ürün, 40 mm ve 44 mm olmak üzere karşımıza çıkıyor. Apple’ın SE geleneğiyle doğru orantılı şekilde alındaki en güçlü işlemciyle geldi. Açık ekran özelliğine sahip olan cihaz ortalama 18 saat kullanım ömrü sunuyor.
Yeni Apple Watch SE ise Aktivite takibi, yüksek ve düşük kalp atış hızı bildirimleri ve Acil SOS özelliği dahil olmak üzere temel Apple Watch deneyimini sunuyor. Buna ek olarak yeni Trafik Kazası Algılama özelliğine ve üç klasik kasa rengiyle mükemmel bir uyum içinde olan tümüyle yeniden tasarlanmış bir arka kasaya sahip. Ay ve Metropolitan gibi yeni ve daha özelleştirilebilir kadranlar, gelişmiş Antrenman uygulaması, uyku evreleri, türünün ilk örneği bir AFib Geçmişi özelliği ve yepyeni bir İlaçlar uygulaması sunan watchOS 9’dan güç alıyor.
Apple’ın tüm özelliklerinin tasarlanmasında ve geliştirilmesinde temel bir öneme sahip. Kullanıcının iPhone’u parola, Touch ID veya Face ID ile kilitli durumdayken, Tıbbi Kimlik’e eklenenler hariç Sağlık uygulamasındaki tüm sağlık ve fitness verileri şifreleniyor. iCloud’da yedeklenen tüm Sağlık verileri hem aktarılırken hem de Apple sunucularında saklanırken aynı şifreleme işleminden geçiyor. iOS ve watchOS varsayılan iki faktörlü kimlik doğrulama ve parola ile kullanıldığında, iCloud ile eşzamanlanmış Sağlık uygulaması verileri uçtan uca şifreleniyor. Böylece Apple bu verileri deşifre edecek anahtara sahip olmuyor ve dolayısıyla verileri okuyamıyor.
Apple Watch Ultra
Apple Watch Ultra, havacılık sınıfı titanyumdan üretildiğinden, Apple’ın şimdiye kadar ürettiği en dayanıklı Apple Watch olarak lanse ediliyor. Apple’a göre, kullanılan malzeme korozyona dayanıklı.
49 mm’lik kasada yeni, düz safir ön kristal ekranı çevreliyor. Watch Ultra en büyük Apple Watch olmasının yanı sıra, aynı zamanda en parlak olanı. Saat, kullanıcıya göre özelleştirilebilen, eylem düğmesi adı verilen yeni bir düğmeye sahip. Dijital kurma kolu da daha büyük olacak şekilde güncellendi ve yeni bir oluk tasarımına sahip.
Apple, saate sesi artıran ikinci bir hoparlör eklediğini söylüyor. Ayrıca telefon görüşmelerinde daha iyi ses netliği için üç mikrofona sahip.
Ultra aynı zamanda bir Apple Watch’ta şimdiye kadar görülen en büyük ve en iyi pil ömrüne sahip. Apple, saatin, önceki Apple Watch modellerinin neredeyse üç katı olan, 60 saat gibi uzun bir pil ömrüne ulaşabileceğini söylüyor.
Şirket, Apple Watch Ultra için Wayfinder saat yüzü adı verilen yeni bir saat yüzü tasarladı. Ayrıca yeni saat için bir Alpine Loop, Titanium G Hook, bir dalış giysisi üzerinde çalışan bir Ocean band ve patikada daha fazla dayanıklılık için bir Trail Loop dahil olmak özel bir kayış serisi de sunuyor.
Apple, yeni bir çift frekanslı GPS’in yanı sıra, Apple’ın iddia ettiği gibi onu piyasadaki herhangi bir spor saatindeki en doğru GPS yapan yeni özel hassas algoritmalar da geliştirmiş durumda. Ultra, halihazırda mevcut olan otomatik yürüme algılamasına ek olarak, bu yıl içinde koşuları da otomatik olarak algılayacak. Şirket, Düşük Güç Modunun saate uzun mesafeli bir triatlonu izlemek için yeterli pil ömrü sağladığını söylüyor.
Apple ayrıca, kendinizi acil bir durumda bulursanız, bulunduğunuz yere 600 fit mesafedeki herkesi uyarmak için 86 desibellik bir sireni saate dahil etmiş. WR100 sertifikasına sahip olan saat, su sporları için de kusursuz bir eşlikçi olacak gibi görünüyor. Watch Ultra, 40m derinliğe kadar kullanılabiliyor.
Yorum Yap