Galaxy Note 10 ve iPhone XI Beklentileri

Galaxy Note 10 ve iPhone XI Beklentileri

2019’un kalan dönemine damgasını vuracak iki iddialı modelin olası özellikleri.

Samsung’un merakla beklenen Galaxy Note 10’u ve Apple’ın bu çarpıcı özelliklerle gelmesi beklenen Android’li akıllı telefona yanıtı iPhone XI; kesinlikle 2019’un son dönemine damgasını vuracak iki model. Peki hangi özelliklerle potansiyel kullanıcılarını şaşırtacak, neler sunacaklar? İşte yanıtlar…

Galaxy Note 10

2019, sahneye çıkan birden fazla Galaxy S10 modeli ve bunlara katılan orta seviye Galaxy A50 ile birlikte Samsung akıllı telefonlar için büyük bir yıl oldu. Ama 2019 henüz bitmedi. Samsung, Galaxy Note 10 için büyük bir lansmana hazırlanıyor. Söylentilere bakıldığında birden fazla model bekleniyor.

Yeni bir raporda Galaxy Note 10’un 1000 $’dan başlayacağı ve telefonun 23 Ağustos’ta, Samsung’un 7 Ağustos’taki Galaxy Note 10 etkinliğinden iki haftadan biraz daha kısa bir süre sonra ortaya çıkacağı iddia ediliyor. Samsung’un Note 10’a onay almak üzere Federal İletişim Komisyonu’na gönderdiği üründen gelen sızıntılar, yeni telefonun kulaklık jakına sahip olmayacağını gösteriyor.

 

Samsung’un 7 Ağustos için bir tanıtım etkinliği planlıyor olması gözleri Galaxy Note 10’a çevirmiş durumda. (Bu, tam olarak çıkan dedikodular doğrultusunda gerçekleşiyor). Bu, iPhone’lar Eylül ayında çıktığı için Samsung’un bir adım önden giderek Galaxy Note 8 ve 9’u Ağustos ayında yayınlamasıyla paralel. Aynı rapor bize ayrıca, yaklaşık 1000 $ ‘lık fiyatla Galaxy Note 10 için bir fiyat aralığı da veriyor. Galaxy Note 10 geçen yılki Galaxy Note 9 ile aynı başlangıç fiyatına sahip. Yonhap Haber Ajansı’na göre ikinci model olan Galaxy Note 10+ ise (aşağıda daha fazla bilgi vereceğiz), 1.200 Dolar’dan başlayacak.

Ekstra geniş ve büyük

Kore’den The Bell’in haberine göre Samsung, Galaxy Note 10 için iki model üzerinde çalışıyor. Telefonlardan birinde 6,7 inç büyüklüğünde bir ekran olurken, diğer modelde 6.4 inçlik daha küçük bir ekran olacak. Bununla birlikte, raporda daha küçük Note 10’un yalnızca Avrupa’da satışa çıkacağı belirtiliyor. (ETNews, Samsung’un planları hakkındaki raporunda, ekran boyutlarını 6,3 ve 6,8 inç olarak veriyor).

Yani şimdilik, Samsung’un toplam dört sürüm için bir büyük ve bir ekstra büyük model ve ardından her biri için 5G varyantları planladığı anlaşılıyor. Ice Universe’den gelen başka bir raporda Samsung’un iki modelden büyük olanını Galaxy Note 10 Pro olarak adlandıracağı öne sürülüyor. Bununla birlikte Note 10+ olarak da adlandırılan ipuçlarını gördük. Takip eden bir tweet’te, Ice Universe, Note 10 Pro’nun, Galaxy S10 5G’deki güç paketi ile aynı boyutta olan 4.500 mAh pile sahip olacağını iddia ediyor.

Yeni bir sonsuz ekran çeşidi

Samsung’un OLED ekranlardaki ön kamera için bölme sağlayan Infinity-O ekran teknolojisi, Galaxy S10 ile birlikte piyasaya sürüldü. Bu nedenle, şirketin aynı tasarımı Galaxy Note 10’da da kullanacağı söylentilerinin olması şaşırtıcı değil. Ancak, şu ana kadar duyduklarımız uygulamanın biraz farklı olabileceğini gösteriyor.

Tuşlu mu tuşsuz mu?

Samsung, Galaxy Note 10’da tuşlardan vazgeçip tuşsuz bir tasarıma sahip olabilirdi, ancak durum böyle olmayacak gibi görünüyor. Tuşsuz tasarım iddiası, Samsung’un Güney Kore’deki ana üssünden çıkan en güvenilir kaynaklardan biri olan ETNews’ten geldi. Sitenin kaynakları, Samsung’un ses, güç ve Bixby tuşlarını ortadan kaldırarak bunları el hareketleri ile değiştirdiğini söyledi.

Bununla birlikte, Twitter hesaplarından sık sık Samsung sızıntıları yapan ve Android Police ile konuşan ikinci bir kaynak olan Ice Universe, bu tuşsuz tasarımın yalnızca Samsung tarafından araştırıldığını söyledi. Testten sonra, Samsung tuşsuz tasarımın çok güvenilmez olduğunu ve Note 10’da hala tuş olacağını ortaya çıkardı. En son resmi olmayan render’larda karşımıza çıkan manzara bu şekilde.

Çok sayıda kamera

Samsung, Galaxy S10 modellerini arkada üç değil dört kamera sunan bir Galaxy Note 10 ile zirveye çıkarmaya çalışabilir. Bu, Huawei’nin amiral gemisi P30 Pro telefonundaki kamera sayısı ve Galaxy S10 5G’nin de sahip olduğu sayı ile aynı.

iPhone XI

Bu yılın iPhone modelleri, yüksek noktalara ulaşan tüketici beklentilerini iddialı özelliklerle karşılayacak. Apple, yeni iPhone modellerini Eylül 2019’da tanıtmaya hazırlanıyor. Bu yeni cihazlar hakkındaki söylentiler de doruğa ulaşmış durumda. Yeni gelecek iPhone modellerinin öncekiler gibi yine değişik boyutlarda ve farklı fiyatlarda satışa sunulacağı düşünülüyor.

2018 yılında çıkan ve halihazırda raflarda olan iPhone XS, 5.8 inç; iPhone XS Max, 6.3 inç ve iPhone XR ise 6.1 inçlik ekranlara sahipti. Bu cihazlardan en yüksek fiyata sahip olanı iPhone XS Max olmuştu. iPhone XR ise nispeten daha bütçe dostu fiyatlarla gelen en güncel iPhone modeliydi. 2019 yılı modelleri için de buna benzer bir tablo bekliyoruz.

iPhone XS ve XR’ın devamı niteliğinde olacak olan cihazlar için ortaya atılan iddialara 5.8 ve 6.3 inç OLED ekranlarla gelebilecekleri yönünde. Bu boyuttaki ekranlara sahip iPhone’ların yanı sıra 6.1 inçlik LCD ekranlı bir model daha görmemiz mümkün.

iPhone XI mi iPhone 11 mi?

Apple’ın yeni iPhone modellerine ne isim vereceğini şu anda bilmiyoruz. Bu iPhone XI ya da iPhone 11 olabilir. Cihazların isimlerini tam olarak bilmediğimizden dolayı şu anda modelleri 2019 iPhone modelleri olarak isimlendireceğiz.

Apple’ın yeni iPhone modellerinde az önce belirttiğimiz gibi OLED ekranların kullanılması düşünülüyor. Yalnız bazı dedikodulara göre Apple, OLED ekranların yüksek fiyatından dolayı yeni cihazlarında yine LED kullanabilir. Şirket, maliyetleri düşürüp telefonları daha uygun bir fiyata satmak için böyle bir yola başvurabilir.

Apple’ın 2019 iPhone modellerinde yeni A13 isimli çipin kullanılması bekleniyor. Bu çip önceki versiyonlara göre kullanıcılara çok daha gelişmiş bir performans ve verimlilik sunma iddiası taşıyacak.

Üç arka kamera

 

Yine iPhone 2019 modelleri hakkında ortaya atılan iddialara göre yeni jenerasyon iPhone’lardan 6.3 inç ekrana sahip olan modelin üç arka kamerayla gelmesi bekleniyor. iPhone XR serisinin yerine geçecek olan modelin de arka yüzünde iki adet kamera kullanılması gündemde. Şu anki iPhone XR’ın tek kamerayla geldiğini de hatırlatalım.

Üç kameralı iPhone’un arka kameralarının bulunacağı çıkıntının yapısının nasıl olacağı hakkında şu an bir bilgi yok ve Apple’ın bu konuda bazı prototipler üzerinde çalıştığını biliyoruz. Üç kamera ile gelecek olan iPhone modelinin sanal gerçeklik amacıyla üç boyutlu algılama özelliklerine ve 3X optik zum kapasitesine sahip olacağı belirtiliyor. Ayrıca bu kameraların muhtemelen düşük ışık koşullarında da oldukça iyi bir performans sunması bekleniyor.

Çentiksiz ekran iddiaları

Cihazların ön yüzünde bulunan TrueDepth kamera sistemi ile beraber ortaya atılan bir soruda yeni modellerin üzerinde herhangi bir çentik olup olmayacağı. Apple’ın bu konuda ne yapacağı tam olarak bilinmiyor. Piyasada tam ekran telefonların epey yaygınlaşmasıyla birlikte Apple’da artık yeni modellerinde çentikli yapı kullanmak istemeyebilir. Ama bizim görüşümüze göre bu tasarım benzer bir şekilde devam edecek.

Apple en son iPhone XR modelinde 3D Touch özelliğini kaldırmış ve onun yerine Taptic Touch isimli özelliğini koymuştu. Şimdi ki dedikodulara göre ise aynı durum 2019 iPhone serisi için de geçerli olacak ve 3D Touch özelliği yeni telefonlarda bulunmayacak. Yine bazı söylentilere göre 2019 model iPhone’ların Apple Pencil’ı desteklemesi öngörülüyor, fakat ortada şu an net bir şey yok.

Geçtiğimiz yaz aylarında ortaya çıkan bazı render görüntülerine göre üç kameraya sahip olacak yeni iPhone modelinin arkasında üçgen şeklinde konumlanmış üç adet kamera, bir adet LED flaş ve bir adet mikrofonun; kare formlu siyah bir çıkıntının üzerine yerleştirildiği görülüyor. Ortaya çıkan farklı bir render görüntüsüne göre ise iPhone’un arka kameralarının, cihazın arka orta üst bölümüne yerleştirildiği görülüyor.

Yeni iPhone modellerinde USB-C bağlantısına yer verilmesi muhtemel konular arasında. Ayrıca yeni cihazlar Wi-Fi 6 desteğiyle de gelebilir. Dikkat çeken başka bir ayrıntıysa Apple’ın artık parmak izi okuyucularını ekranın altına yerleştirebileceği olasılığıyla ilgili. Bu gerçekten oldukça radikal bir karar olur.

2019 yılında öne çıkacak en önemli teknolojilerden biri olan 5G’nin ise yeni iPhone’larda kullanılması düşünülmüyor. Şirket bu teknolojiyi 2020 yılı mod


 

Exit mobile version