Fotoğrafta yaratıcı efektler

Fotoğrafçılığın gerçeği yansıttığı sanılır, fakat bazı efektler ile neredeyse bir resim kadar ilginç fotoğraflar elde edebilirsiniz

Fotoğraf çekerken yenilikler peşindeyseniz, gerçeği manipüle ederek elde edeceğiniz farklı efektler ile ilginç sonuçlar elde edebilirsiniz. Bunun için çekimden önce ya da çekim sonrasında dijital olarak uygulayabileceğiniz çeşitli efektler bulunuyor. Bu dosyamızda, ışık kaynaklarıyla oynayarak, konunuzu, fotoğraf makinenizi ya da her ikisini birden hareket ettirerek, özel filtreler ya da çekim sonrasında farklı yazılımlar kullanarak basit bir görüntüyü nasıl dramatik bir fotoğrafa çevirebileceğinizin yollarını bulacaksınız.

özel efektler
Fotoğrafçılığın gerçeği yansıttığı sanılır, fakat bazı teknik bilgilerle neredeyse bir resim kadar ilginç fotoğraflar elde edebilirsiniz. Vücutları saydam, ağaçları gerçek dışı bir hale getirebilirsiniz ve hatta kendi manzaranızı oluşturabilirsiniz. Elbette, hiç kimse bunu her zaman yapmak istemez, fakat bir özel etki görsel bir anlatıma dramatik etki verebilir ve bazen ilginç dizaynlar yaratabilir.

Değiştirilmiş görüntüler, normal görüntüsünden tamamen farklı olan şok görüntüleri ve ilk bakışta normal görünen fakat daha sonra alışılmadık ve değişik birşeyler içerdiği farkedilen görüntüleri kapsar. Her iki tip de başlangıçtan itibaren dikkatli bir planlamayı gerektirir. Elbette tesadüfen temel bir fikir edinebilirsiniz, fakat daha sonra genellikle görsel olanaklardan tam anlamıyla yararlanıp üzerinde çalışmak gerekir. İyi bir özel efekt fotoğrafçısı olmanız için tecrübe edinmeniz, yeni görüntüler keşfedebilmek için metodik olarak çalışmanız gerekir. Detayları, pozlandırmaları ve diğer teknikleri not almalısınız.
Normal fotoğraf çekimi teknik hile içermeyebilir, fakat kameranın önünde sahne oluşturmak gerçeğin ve fotoğrafçılığın ustaca bir bileşimidir. örneğin bir stüdyoda görüntüleri projekte ederek özel efektler meydana getirebilirsiniz. Bunun için geçirgen bir ekranın arkasına istediğiniz bir görüntüyü projekte edersiniz ve onun önüne fotoğrafını çekmek istediğiniz aksesuarı koyarsınız. Bu ekranın materyalinin dokusuz olması, projektörün orta noktasından gelecek fazla ışığı engellemesi de gerekir. Dilediğiniz görüntüyü düzlem olmayan yüzeylere, buruşuk kağıt ya da perdelere de projekte edebilirsiniz.
 


Işığı efekt için kullanmak

Tek yapay ışık kaynağı fotografik çalışmalar için esnektir. Işık yönünü ve kalitesini kontrol ederek istediğiniz bir ışıklandırma efekti meydana getirebilirsiniz. Aşağıdan aydınlatma objelerde doğal olmayan bir görüntü meydana getirir. En dramatik sonuç kompakt ışık kaynağı (tek bir spot lamba ya da flaş) kullanılan fotoğraflarda elde edilir. Eğer fotoğraf makinenizin örtücü perdesini açık bırakarak birkaç defa flaş patlatırsanız özel efektler meydana getirirsiniz. Bu, ışıkla boyama prensibi gibidir. Burada önemli olan nokta pozlandırmaların ne kadar süre ile yapılacağıdır.
 
 

 

Fotoğraf makinesi efektleri
Konuyu, fotoğraf makinenizi ya da her ikisini hareket ettirerek flu neticeler elde edebilirsiniz. Hareketi görüntülemek için yavaş örtücü perde hızı ile görüntünün savrulduğunu ve hatların flu olarak belirdiğini görüntülersiniz. Hareket halinde olan nesneyi net, önünde, arkasında duran sabit nesneleri “hareket netsizliği” ile netsiz bırakarak fotoğraflayabilirsiniz. Bunu sağlamak için fotoğrafçının yani fotoğraf makinesinin hareket ediyor olması gerekir. Dijital fotoğraf makineleri bu tekniğin uygulamasını daha da kolay kılarlar. Yaygın bir kanı panning de dediğimiz bu kategorideki fotoğrafların 1/15sn ve 1/8sn. arasındaki enstantane değerlerinde çekilebileceğidir. Her ne kadar pek çok durumda doğru sonuçlar bu enstantane değerlerinde elde edilebiliyor olsa da panning yalnızca bu değerlerde üretilebilen fotoğrafların tekniği değildir. 1/30sn., 1/125sn. hatta 1/250sn. değerlerinde bile bu tekniği uygulayabilirsiniz. Burada kilit nokta sizin kullandığınız örtücü hızından çok konunun hareket hızıdır.

Fotoğraf makinesi hareketleri statik konularda çeşitli efektler meydana getirebilirler. Pozlandırmayı yaparken fotoğraf makinesini hareket ettirerek bütün görüntüyü etkileyici bir şekilde değiştirebilirsiniz. Konu ne kadar kontrast ise netice o kadar dramatik olur. Yoldaki ışıklar, aydınlatılmış dekorlar hoş netice veren görüntülerdir.
 

Netleme efektleri
En basit efektlerden biri, ışık kaynağını odaktan uzaklaştırarak elde ettiğimiz fokus dışı (out-of-focus) efektidir. Bu efekti elde etmek için parlak ışıkların bulunduğu bir konu seçip diyaframı en geniş konuma getirin ve netlik ayarını, ışık kaynakları odaktan tamamen uzaklaşıncaya kadar değiştirin. Bu efektte en iyi etkiyi, normal objektiflerin odak uzaklıklarından ziyade, odak uzaklığı daha uzun olan objektiflerle yaratır, çünkü detaylar daha da büyüyecek ve alan derinliği daha sınırlı olacaktır.
 
  Objektif efektleri

Geniş açı objektifi alışılmadık bir görüş açısıyla birleştirdiğinizde, enteresan bir efekt elde edersiniz. Geniş açılı bir objektifle konunuza iyice yaklaşın. Bu yakın geniş açı görüntüyü çarpıtacaktır. Yuvarlak balıkgözü objektif, yuvarlak gerçek dışı çarpık görüntüler üretir. Balıkgözü objektifler pahalıdır, ancak kiralanabilir, ödünç alınabilir veya daha ucuz olarak aynı tekniği yaratan basit dönüştürücülerle benzer efektler sağlanabilir. Tam çerçeveli balıkgözü objektifler, dairesel balıkgözü görüntüsünü dikdörtgen bir kareye sığdırırlar. Bu yüzden herhangi bir balıkgözü objektif, fotoğrafın merkezinden geçenler hariç bütün düz çizgilerin kavislenmesine sebep olur. çerçevenin dikdörtgen olması, çekilen fotoğrafı daha ziyade ürkütücü (gizemli) hale getirir. çerçeve yuvarlak olduğunda, izleyici efektin objektifle çarpıtılarak elde edilmiş bir yanılsama olduğunu hemen farkedecektir. Oysa tam çerçeve, izleyiciyi düşündüren bir ifade yaratır.

 

Zoom objektifler sadece tek objektifle farklı odak uzaklıklarındaki görüntüleri fotoğraflamayı mümkün hale getiriyorlar. Bu objektifler ayrıca, çok özel bir görüntü efekti elde etmenizi de sağlar. Bir, iki saniyelik pozlama süresi içinde objektifi en kısa odak uzaklığından en uzun odak uzaklığına kadar (ya da tam tersi) zoomladığınız zaman bir patlama etkisi elde edersiniz.
SLR makineler için üretilmiş “Lensbaby” objektifler ile netlik noktası dışındaki alanlara hareket efekti vererek farklı fotoğraflar yaratmanız mümkün.
 


Filtre kullanımı

Filtreler herhangi bir görüntüyü kolayca dramatik bir fotoğrafa dönüştürebilir. Pek çok çeşitleri bulunur;  ortadan ikiye ayıran filtreler olduğu gibi objektife iki farklı odak uzaklığı veren filtreler, ışığın görünen spektrumunun dışında kalan dalga boylarını geçirmek üzere tasarlanmış özel filtreler (kızılötesi) vardır.
Kızılötesi filtrelerle yapılan çekimlerde ağaçlar ve diğer yeşillikler beyaza yakın bir renk alır. Sağlıklı bitkilerin yaprakları gün ışığını emer, IR olarak yansıtırlar ve görüntüde beyaz renkte gözükürler.
Gökyüzü ve bulutlar arasındaki kontrast artar. Gökyüzü (hakim renk mavi olduğu ve IR”yi emdiği için) siyaha yakın bir renk alırken bulutlar kar beyazı olur. IR”yi yansıttıkları için bulutların renklerinde bir değişiklik olmaz.
 

HDR efekti

Son günlerin gözde tekniklerinden olan HDR efekti, dijital manipülasyonla gerçeküstü fotoğraflar çekmenizi sağlayacak farklı bir yöntem. “High Dynamic Range” olarak da bilinen bu teknik, her fotoğrafta kullanabileceğiniz bir teknik değil. çünkü bir HDR fotoğraf üretebilmek için üç veya daha fazla sayıda, aynı kadraja sahip fakat farklı değerlerde pozlanmış fotoğraflara ihtiyacımız var. Bir HDR fotoğrafta en önemli unsur mutlak hareketsizliktir. Yani HDR yapacağımız fotoğrafta hareket eden objeler olmamalıdır ya da boyutu hareket unsurunun algılanmayacağı kadar küçük olmalıdır. Hareket konusundaki tek istisna bulut ve dalga hareketidir. Gökyüzünde hareket eden bulutlar ile denizdeki dalgalar farklı bir etki bırakmakta ve HDR”ye ayrı bir güzellik katmaktadır.
Tarihi yapıların özellikle iç mekan çekimlerinde HDR çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu tür mekanlarda aydınlatma ya zayıftır ya da hiç yoktur. HDR ile her ayrıntı tek tek görünebilir hale getirilebilir.
Işık kaynaklarıyla oynayarak, konunuzu, fotoğraf makinenizi ya da her ikisini birden hareket ettirerek, özel filtreler ya da çekim sonrasında farklı yazılımlar kullanarak basit bir görüntüyü dramatik bir fotoğrafa çevirebilirsiniz. Burada önemli olan, burada bahsi geçen ve geçmeyen tüm bu özel teknikler uğruna yoldan çıkılmaması.
 
En güçlü görüntüler (önemsiz de olsa) altında yatan bir düşüncesi olandır. Mümkün olduğunca son görüntüyü önceden hayalinizde canlandırın ve planlayın. Amaçladığınız görüntüye ulaşmak için en basit yöntemi deneyin.
Fotoğraftaki her öğeyi özenle hazırlayın, böylece mesajınız güçlenir ve uyguladığınız hileler dikkatten kaçmış olur.
*Kaynak: Michael Langford
Exit mobile version