Fotoğrafta Kompozisyonun Öğeleri- Kontrast

Kontrast “zıtlık” demektir. Fotoğrafta bulunan ögelerin, renk, ışık, yerleşim, obje, duygu bakımından karşıtlık ifade edecek şekilde yer almasıdır.

Fotoğrafta kontrastı nasıl yaratacağınız bilirseniz o kadar çok etkileyici kareler yakalamış olursunuz. Kontrast sayesinde fotoğrafınız dikkat çekecek, konuşulacak ve daha çok izlenecektir.

Peki fotoğrafta konrastı yaratırken nelere dikkat edeceğiz, nasıl kontrast yaratacağız, biraz bahsedelim.

Mesela; Fotoğrafta ton ve renk kontrastı kullanmak;

Ton kontrastı dediğimiz şey, en açık tondan en koyu tonlara kadar olan tonların etkileşimli bir şekilde kullanılmasıdır. Renk kontrastı ise renklerin birbiriyle olan etkileşimini ifade eder.

Renk kontrastı, fotoğrafta dikkat çekici etki bırakır. Özellikle zıt renkleri kullanmak, kontrast gücü fazla fotoğraflar yaratmamızı sağlar. Yüksek kontrastlı fotoğraflar ton farklılıkların daha belirgin olduğu ve daha keskin renklerin kullanıldığı fotoğraflardır.

Normal kontrastlı fotoğraflar tonların dengede olduğu, birçok orta tonun bulunduğu fotoğraflardır.

Düşük kontrastlı fotoğraflar ise gölgelerin, vurgunun olmadığı fotoğraflardır ve tonlar birbirine çok yakındır. Düşük kontrastlı fotoğraflar yumuşak etki yaratırken yüksek tonlu fotoğraflar sert etki yaratmaktadır.

Kontrast yaratırken renk farklılıklarından da faydalanabiliriz. Örneğin, mavi ve turuncu, mor ve sarı, kırmızı ve yeşil gibi renkler. İki zıt rengi bir arada kullandığımızda bu renkler birbirlerini tamamlayacaklardır.

Kompoziyon kurarken kontrast yaratmanız için tüm bu unsurları göz önünde bulundurmalısınız. Mesela, fotoğrafa çıktınız mavi renkli bir duvara denk geldiniz ve turuncu renkli kıyafetli birisi ya da dokulu birşeyler yakalarsanız burda yapmanız gereken deklanşöre basmaktır. Renk kontrastı etkisinde nefis bir kare yakalamış olacaksınız.

Peki sadece renklerle mi kontrast yaratacağız? Hayır, anlatımda ya da içeriksel olarak ele aldığımızda ifadede karşıtlık yaratarak da fotoğrafta kontrast etkisi sağlayabiliriz. Örneğin, üzgün bir kadının yanında mutlu birini fotoğrafladıysanız veya genç bir adam ile yaşlı bir adamı fotoğraflıyorsanız içerik olarak kontrast yaratmış olursunuz.

Fotoğrafta kontrastı kuvvetlendirmenin diğer yollarından biri de keskinliği bir miktar artırmaktır. Böylelikle fotoğrafımız daha göz alıcı olacaktır.

Tabi benim size tavsiyem çok abartmamanızdır. Çünkü bazı fotoğraflarda görüyoruz ki kontrast ve keskinlik ayarlarını çok artıyorlar ve fotoğraflarının daha etkiliyici olduğunu düşünüyorlar. Halbuki bu görüntü fotoğrafın doğallığından götürmektedir.

Elde etmek istediğimiz şey yapay görüntülerden ziyade gerçekçi ve etkili görüntüler oluşturmaktır.

Çekim sonrası Photoshop veya Lightroom kontrast ayarları yaparken dengeli görüntüler yakalamaya özen göstermek gerekiyor.

Çekim aşamasında da ışığı doğru kullanmak, doğru ışıkta fotoğraf çekmek kontrastı etkileyen faktörlerden biridir. Hatırlarsanız daha ilk yazılarımda fotoğrafın ışık demek olduğunu anlatmıştım. Fotoğrafa neyi anlatırsak anlatalım, hangi konuyu detaylandırırsak detaylandıralım yolumuz hep ışığa çıkar. Yeterli ışık bilgisine sahip değilsek eğer malesef etkileyici kareler çekmemiz mümkün olmaz.

Yazı: Özlem Dikel

Bu yazı, Photoline dergisinin, Haziran ayından alınmıştır.


 

Exit mobile version