Fotoğrafçılığa Yönelik En İyi Drone’lar

Kameralı drone’lar, artık günümüzde zaman geçirecek eğlence araçları olmaktan çıkmış durumda. Hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçılar tarafından kullanılan bu drone’lar, normal kameraların ulaşamadığı açıları yakalayabilme özelliği sayesinde fark yaratıyorlar. Şimdi gelin hep beraber 2020 yılının en iyi kameralı drone’larına bir göz gezdirelim.

  1. DJI Mavic 2 Zoom

DJI, Mavic Pro ile yakaladığı büyük başarıyı Mavic 2 Zoom ile sürdürmeye devam ediyor. Mavic Pro’nun mükemmel satış rakamlarının ardından DJI, ürününe yeni özellikler eklemeye karar verdi. Bu özelliklerden en dikkat çekeni “hyperlapse” özelliği oldu. Hem Mavic 2 Pro hem de Mavic 2 Zoom ürünlerinde bulunan hyperlapse özelliği, hareketli hızlandırılmış çekim anlamına gelir ve hızlandırılmış fotoğrafçılıkta hareketli çekimler oluşturmak için kullanılan bir tekniktir.

Zoom modeli ayrıca “dolly zoom” denen ve korku filmi severlerin çok iyi bileceği bir özelliğe de sahip. Dolly zoom, kısaca açıklamak gerekirse kamerayı taşıyan ve “dolly” adı verilen kaydırma arabası ileri geri hareket ederken kameranın bunun tersine bir optik yaklaştırma veya uzaklaştırma işlemi yapmasına denir.

  1. PowerVision PowerEgg X Wizard

Kazandığı ödüller ile ne kadar yaratıcı bir şirket olduğunu ispatlayan PowerVision, uçan drone’lara ek olarak su altında giden modeller de üretiyor. Şirketin orijinal PowerEgg’i zaten fazlasıyla çarpıcı bir ürünken, şirket onu gözden geçirip güncellemek yerine her şeyi baştan yapmayı tercih etti. Ürünün su geçirmez modu, takması bir veya iki dakika süren, ön taraftan çarpışma durumunu ve nesne izleme sensörlerini kapsayan bir koruma ve iniş takımı takmak manasına geliyor. Ancak piyasada yakınına yaklaşabilecek hiçbir ürün olmadığı için, üründen şikâyet etmek pek de kolay değil.

  1. DJI Mavic Mini

2016’daki orijinal Mavic ile DJI, hemen hemen her yere taşınabilecek kadar küçük ve hafif ancak güzel de bir kameraya sahip olan yeni bir katlanır drone kategorisi oluşturdu. Drone, 3 eksenli bir kamera sabitleme gimbaline sahip, yani çekimler mükemmel derecede pürüzsüz görünüyor. Ek olarak DJI’nin alışılmış yazılımı daha vlogger / instagrammer dostu hale getirmek için yeni bir düzen sunuyor. Ürün, şirketin böyle tanımlamayı çok sevdiği bir ‘FlyCam‘, yani uçan kamera olabiliyor. 12 megapiksellik kamera çözünürlüğü ile DJI Mavic Mini, iyi bir telefonla yaklaşık olarak aynı görüntü kalitesine sahip, ancak inanılmaz açılar sunuyor!

  1. Parrot Anafi FPV

Anafi 2018’in ortasına gelene kadar Parrot, üst düzey drone pazarında pek de bir rakip olarak görülmüyordu, ancak bu değişti! Anafi’yi beklemeye değdiğini söyleyebiliriz. Yakın zamanda piyasaya sürülen Parrot Anafi FPV kiti ile bu drone, tamamen sürükleyici bir uçuş deneyimi için baş üstü ekran (‘birinci şahıs görüşü’) gözlükleriyle birleştirilmiş oldu. FPV’nin eklenmesi ilk başta biraz garip gibi görünse de ekonomik anlamda Anafi almayı düşünen herkesin FPV kitini de rahatlıkla göze alabileceği söylenebilir.

  1. DJI Mavic Air 2

Yeni DJI Mavic Air 2 gerçekten tam anlamıyla çarpıcı bir teknik başarı. Çoğu insan için ihtiyaç duydukları tek uçan kamera gibi görünebilecek inanılmaz yetenekli bir drone. Ön, aşağı ve arkaya bakan uzaklık sensörleri ile drone sadece pilotu uyarmakla kalmayıp, aynı zamanda gerekirse bir duvar veya ağaçtan kaçınmak için bir rota da çizebiliyor. Mavic Air 2, orijinal Mavic Air’den çok daha uzun uçuş süresi (34 dakika) ve daha iyi menzil de sunuyor.

  1. DJI Phantom 4 Pro V2.0

Phantom devrim niteliğinde bir üründü. Önceki sürümleri, kullanıcının kendilerinin ayrıca satın almasından ziyade kendiliğinden stabilize gimballi bir kameraya sahip olan ilk drone’du. Sağlam ve zorlu gövde tasarımı ile yeni başlayanlar için artık bariz bir seçim olmasa da profesyoneller için iyi bir kullanım alanına sahip. Daha sessiz uçuş için yeniden tasarlanmış aksesuarlar kesinlikle hoş ve monitörlerde 1080p videoyu mümkün kılan yeni OcuSync sistemi de bir artı durumunda.

  1. DJI Inspire 2

Inspire 1, büyük, sabit bir çerçeveye izin verirken, sahne malzemelerini çoğu çekimde rahatça koruyan müthiş bir tasarım getirmişti. Inspire 2, bu profesyonel kaliteyi magnezyum gövdeyle güçlendiriyor. Inspire 2 ayrıca gelişmiş nesne izleme, (isteğe bağlı) çok kullanıcılı operasyon ve diğer profesyonel özelliklere de sahip ve pek de günlük kullanım için sayılmaz.

  1. Ryze Tello

Bu mikro drone, kayıt için olası minimum ağırlığın oldukça altında, yalnızca 80 gram! Gururla “DJI tarafından desteklendiğini” ilan ediyor. Çok çeşitli yazılım özelliklerine ve konumlandırma sensörlerine sahip. Şaşırtıcı derecede iyi görüntü kalitesi ve doğrudan telefonla kaydetme özelliği sayesinde Instagram sayfanıza yeni bir bakış açısı kazandırabilir!  Görüntüler bir bellek kartına değil, doğrudan telefonunuza kaydedilir. Kamera sadece yazılım ile stabilize edilmiş, ancak 720p video bu handikap göz önüne alındığında oldukça iyi görünüyor.

  1. Autel Robotics EVO

Autel’in drone’u, bu listedeki diğer dronelar ile aynı ettkiyi beraberinde getirmese de yerini hızla sağlamlaştırmayı başarıyor. Oldukça iyi bir çarpışma algılama sistemine sahip. Kolaylık için birçok profesyonel, standart uzaktan kumandaya FPV (birinci şahıs görüşü) için bir OLED ekranın eklenmesi sayesinde EVO ile çalışmayı tercih ediyor. Eğer daha büyük bir ekran gerekiyorsa, telefon da takılabiliyor.

  1. PowerVision PowerEye

PowerEye, tek bir markanın hâkim olduğu bir pazarda, ki bu marka DJI, tüketicilere müthiş faydalar sağlamaya devam ediyor. Gösterişli bir 5K modu yok ama 4K’sı fazlasıyla iyi, her iki pil de taşıma için ikiye ayrılabiliyor ve manuel olarak katlanabilen kollar, seyahat çantasında kolaylıkla taşınıyor.

  1. Yuneec Typhoon H Plus

Bir inçlik sensörle Typhoon H Plus, Phantom ile boş ölçüşebilecek bir kameraya sahip. Yaklaşık iki kilogram ağırlığa sahip olan Typhoon H Plus’un geri çekilebilir iniş ayakları, Phantom’un aksine 360 derece lens dönüşüne izin veriyor. Ancak iletim mesafesi beklediğiniz kadar iyi olmayabilir. Kumandadaki 7 inç ekran ve Yuneec’in yolladığı ekstra pil kullanıcıları yeterince mutlu edecek seviyede.

Drone kullanımında eğitimin önemi

Siz de bir drone sahibi olmak ve satın alarak kullanmak istiyorsanız, bu konuda ilk olarak yapmanız gereken eğitim almak ya da kendinizi eğitmektir. Bir operatör yardımı ile uçurulan drone’lar, zannedildiği kadar kolay bir kullanıma sahip değil. Pek çok modelinde kamera bulunduran cihazlar, genelde akıllı telefon veya tablet ile yönlendiriliyor. Bunun yanında üzerinde yer alan kamera sayesinde gerçek zamanlı görüntüler elde ediliyor.

Eğitim konusunda ise özellikle kalabalık alanlarda kullanım yapacak kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü gerekli eğimini alınmaması aracın yanlış uçurulması ya da kontrol edilememesi sonucunda birçok insana zarar vermesi gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle kalabalık ortamlarda kullanmaya başlamadan önce uçuş dersleri alınması ya da ilk olarak açık ve insansız alanlarda test yapılması dikkat edilmesi gerekenlerin başında yer alıyor.

Drone ile fotoğraf çekmek

Drone’lar hem orta hem de üst düzey modellerinde kamera bulunduran ya da kamera takılabilen cihazlar. Kameralar sayesinde video kaydı ve fotoğraf çekimi yapmak mümkün. Ayrıca bazı cihazlarda kamera ile direkt olarak iletişim kurulabiliyor ve bu sayede kadraj ayarlamaları da yapılabiliyor. Bu ayarlama sayesinde fotoğraf çekerken kullanıcı tam olarak ne çektiğini ya da ne istediğini kolayca ayarlayabiliyor.

Başka bir konu da drone ile video kaydı ve fotoğraf çekiminde oldukça etkileyici sonuçların elde edilmesi oluyor. Çünkü drone ile fotoğraf ve video çekimlerine farklı bir perspektif geldiğini söylemek mümkün. Hatta bu cihazlar ile çekimi zor olan noktalardan fotoğraf ve video çekimi yapılabiliyor. İstenen bir yükseklikten ya da açıdan drone ile fotoğraf ve video çekimi günümüzde artık çok kolay.

Elbette drone’un beraberinde getirdiği bu avantajlar son yıllarda dizi ve filmlerin de farklı bir bakış açısı kazanmasını sağladı. Pek çok dizi, film ya da belgeselde drone ile gerçekleştirilmiş özel çekimler görmek mümkün. Bir şehrin üstten çekimi ya da doğada yapılan geniş açıya sahip çekimler bunlardan sadece bazıları.

Drone ile geniş açı almak

Son dönemlerde drone modellerinde genelde GoPro ya da buna benzer kameralar yer alıyor. Böylelikle daha geniş bir açıda fotoğraf ve video çekimi de mümkün oluyor. Ayrıca bazı drone modellerinde dijital SLR veya standart fotoğraf makineleri bulunuyor. Bu şekilde standart cihazlar olmadıkları da her aşamada karşımıza çıkıyor. Çünkü dijital SLR veya standart fotoğraf makinelerini taşıyarak uçmak için güçlü ve özel aksamlara sahip bir cihaz özelliğine sahip olunması gerekiyor.

Son olarak drone, hem fotoğraf hem de video çekimlerine farklı bir boyut kazandıran cihazların başında geliyor. Bu konuda Youtube bünyesinde de birçok örnekle karşılaşmak ve bunlardan yararlanmak mümkün.

Biliyor muydunuz?

Radio controlled quadcopter drone flying in the city

Drone, İngilizce’de ‘erkek arı’ anlamına gelmektedir. Drone’lar fotoğraf çekimlerine farklı bir boyut kazandıran araçların başında geliyor.


 

Exit mobile version