Linux kullanıcılarının sunduğu sayısız avantajdan ve sağladığı gelişmiş güvenlik sayesinde tercih ettiği Flatpak nedir ve normal bir kullanıcının ne işine yarar?
Yeni Linux kullanmaya başladıysanız Flatpak ilginizi çekmiş olabilir. Bu yazıda onunla ilgili kafanıza takılabilecek tüm soru işaretlerini gidereceğiz.
Flatpak Nedir?
Flatpak, bağlılıklardan ya da Linux dağıtımı ile ilgili düşünmenize gerek kalmadan yazılım dağıtmanıza, yüklemenize ve yönetmenize olanak tanıyan bir paket yönetim aracıdır. Linux dağıtımından bağımsız olarak herhangi bir sorun olmadan yazılım yükleyebildiğiniz için Flatpak evrensel paket olarak nitelendirilir.
Alexander Larsson Flatpak’ın tarafından geliştirilmiştir. Geçmişi 2007 yılına kadar uzanır. Geçmişte xdg-app olarak biliniyordu. Geliştirici, eski ismi fazla düşünmeden seçtiği bir isim olduğunu ve pek de iyi bir isim olmadığını belirterek yeni bir isim bulmak için çok zaman harcandığını ve sonunda Flatpak üzerinde karar kılındığını ifade ediyor.
Flatpak Ne İşe Yarar?
Piyasada çok fazla Linux dağıtımı bulunuyor. Böyle bir durumda yazılımları yüklemek de yönetmek de Linux kullanmanın en zor yönlerinden biri oluyor.
Eğer deneyimli bir Linux kullanıcısıysanız bunu yapmanın iyi bir yolu bulmak sizin için çok zor olmayacaktır ancak yeni başlayan ve çok fazla öğrenme aşamasından geçmek istemeyen kullanıcılar, birtakım sorunlarla karşılaşabilir.
Kullanıcıların en çok yaşadığı sorunlardan biri de yazılımın çalışması için gerekli kütüphanelerin olmamasıdır. Bu sorunları gidermek için yeterli vaktiniz olmayabilir. Bu durumda Flatpak devreye giriyor.
Flatpak, kullanılan Linux dağıtımını ya da yazılımın çalışması için gereken tüm kütüphaneleri düşünmeden yazılımları indirmenize, yüklemenize ve dağıtmanıza yardımcı olan açık kaynaklı bir paket yönetim aracıdır.
Flatpak uygulamaları ayrı bir ortamda çalışır. Bu alan, söz konusu yazılımı çalıştırmak için gereken her şeyi içerir. Bir yazılımın çalışması için gerekenleri yerine getirmek üzere paketlenmiş kütüphanelere sahiptir.
Bir diğer önemli avantajı da elbette güvenliktir. Bu alan farklı bir alan olduğundan sizin izniniz olmadan sisteminizde herhangi bir değişiklik yapılmasına izin verilmiyor. Flatpak, uygulamaları ana alandan farklı bir yerde tutarak sisteminizin de güvende olmasını sağlıyor.
Flatpak Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları
Flatpak, pek çok Linux kullanıcısının gözdesi olmaya devam ediyor. Linux kullanmaya yeni başlayan biri olarak avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Aşağıdan artılarını ve eksiklerini öğrenebilirsiniz.
Flatpak Kullanmanın Avantajları
- Herhangi bir Linux dağıtımında çalışabilir.
- Merkezi bir sunucuya bağlı değildir.
- Linux dağıtımı desteklenmeyen bir sürüme güncellendiğinde yazılımların çalışmaması konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
- Korumalı alan sayesinde daha iyi güvenlik sağlar.
Flatpak Kullanmanın Dezavantajları
- Flatpak uygulamaları genellikle fazla depolama alanı kullanır.
- Ayrı bir alanda çalıştığı için bazı yazılımların önemli özelliklerinden yararlanamayabilirsiniz.