Exper UltraNote Q5V-730

Daha fazla ultrabook ama UltraNote!
 

• Exper”in dizüstü bilgisayar modellerini donanımsal anlamda da geliştirmeye başlamasıyla birlikte bir süre önce Türk pazarındaki taşlar yerinden oynamaya başladı. ülkemizdeki dizüstü bilgisayara yönelik algıları ciddi düzeyde değiştiren Exper, 2013 model notebook serisi UltaNote ile güçlü donanım, modern hatlar ve üst düzey kullanım üçlüsünü aynı aygıtlarda sunmayı başarıyor. Bu üçlüye dair konular, uzun yıllardır süregelen bir tartışmayı da beraberinde getirirdi. Tasarımda sadelik mi yoksa fazla detay mı ya da donanımda performans odaklı mı performans odaklıya yatkın mı gibi sorular tüketici nezdinde sürekli soruldu durdu. Exper”in bu aygıtının çıkış noktası ise “hepsi” seçeneğinde. Bu serideki en iddialı modellerden biri ise Q5V-730.
 

 
• Exper UltraNote serisinin üstün özelliklerle donatılmış versiyonu Q5V-730″un tasarımında farklı birşeyler gizli. Ekran panelinin ön kısmında Exper logosu ve ön panelde ciddi bir duruş dikkat çekiyor. LCD ekranın üzerinde mikrofon ve 1 megapiksellik kamerayer alıyor. Evet, mikrofon kameranın yanında. Ekranla klavye arasında yuvarlatılmış bir hatla estetik bir geçiş sağlanmış. Tuş aralıkları ve yükseliği adeta örnek teşkili durumunda. Numeretik tuşlarda klavye de yer alıyor.Bu durum klavyeyi adeta gerçek bir ulusal “tuş takımı”na dönüştürürmüş. Touchpad mouse”un tasarımında “mühendislik” ciddi düzeyde hissediliyor. Bu kısım, görsel anlamda çok iyi hisler uyandırmasına ek olarak çok akıcı bir kullanım içinde ideal. Sağ üstte bekleme-açma tuşu yer alırken durum gösterge ışıkları da sevimli görünüyor.

 
• Donanımsal düzeyine geldi sıra. Aslında bu konunun imareleri bizleri nereye götürecek bilinmez ama Exper UltraNoteQ5V-730″da performans örtüsü ciddi düzeyde ele alınmış. Kullanım kolaylığına performansın ciddi bir entegrasyonuyla karşı karşıyayız. Günümüz modern trendlerinin hız kavramına vurgusuna aşina kullanıcılar için başka bir notebook tercihi zaten söz konusu olamaz. Ciddi iş akışları, projeler, görsel tasarıma dair işlemler ve oyuna dair mega-meraklı kimseler düşünülerek kurgulanmış donanımında 3. Nesil Intel Core i7-3630QM işlemci dikkat çekiyor. 2.4 GHz hızında çalışan bu yapı taşı 8 GB DDR3, 2GB Nvidia GT 635M grafik yongasıyla destekleniyor. 750 GB SATA HDD”ye sahip oluşu ise sizi depolama kapasitesine dair soru işaretlerinden kurtarıyor. Pil dayanıklılığı da 7 saat civarında. Yani genel itibariyle hız ve performans konularında UltraNote Q5V-730, beklentileri sonuna kadar karşılamaya yönelik bir teknoloji yapısını size son noktasına kadar yaşatmayı hedefliyor.
 

 
Exper UltraNote Q5V-730 ile Windows 8 yüklü bir modelle bizlerin huzuruna çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda da uzun uzun yazıp çizdiğimiz üzere Windows 8, sadece “yeni” bir işletim sistemi olarak değil, aynı zamanda bir “ekosistem” olarak karşımıza çıkıyor. Bu yeni ekosistem, beraberinde onlarca bileşen daha getiriyor. Bunların arasında Windows Store, şüphesiz ki en çok beklentilerin olduğu platform. örneğin Windows Store ile birlikte Microsoft, uygulama dünyasını da elleri arasına almayı planlıyor. öte yandan Microsoft, çeşitli platformları aracılığıyla uygulama geliştiricilere birçok avantaj ve fırsat sunuyor.

Donanım ve tasarımda kullanıcılarının beklentilerine çok iyi yanıtlar vermeyi başaran Exper UltaNote”un güçlü konfigürasyonu dış dünyayla fiziki temas konusunda da çok iyi çözümler sunan bir model olarak öne çıkmayı başarıyor. Sol tarafında güç adaptörü portu, harici ekran portu, Lan(RJ-45)portu ve birer HDMI ile USB 3.0 portu bulunduran cihazın sağ kısmında ise Audio Kombo girişi(kulaklık, mikrofon), 2 adet USB 2.0 ve optik sürücü bulunuyor. Tabi bu kadarla da sınırlı değil sağ kısımı; 1 adet Acil Tepsi Salıverme noktası var burada yani bilgisayarınızı açmadan içindeki DVD player”i çıkarmanıza yarayan bir fantastik kısayol. Ayrıca Kensington Kilidine de sahip olduğunu belirtelim. Yani güvenlik de ön planda tutulmuş.

 
• Microsoft Surface Pro, Surface”den farklı olarak daha fazla “ultrabook” görünümünde. Geçtiğimiz aylarda bu sayfalarda konuk ettiğimiz Surface, hatırlayacağınız üzere gerçek bir tablet deneyimi sunmak üzerine geliştirilmiş, hatta iPad”in rakibi olarak konumlandırılmıştı. İşte Surface Pro”da böyle bir konumlandırma mümkün değil. Zira kendisi, gerek tasarımsal gerekse de işlevsel özellikleri bakımından iPad”ten çok, Windows 8 yüklü dokunmatik ekranlı tablet-ultrabook dönüştürülebilir bilgisayarlar ile rekabet içerisine girebilir. Dolayısıyla Surface Pro Surface”e kıyasla biraz daha ağır ve daha kalın. Pil ömrü ise Surface kadar olmayacak gibi görünüyor. öte yandan Surface Pro”nun $899″lık fiyat etiketi, kimi kullanıcıları biraz olsun hayal kırıklığına uğrattı gibi görünüyor. Zira Surface RT, sadece $499″lık bir etikete sahipti.
 

 
• Surface Pro birçok açıdan oldukça üstün özelliklerle donatılmış durumda. 64-bit Windows 8 Pro içeren cihaz, 128 GB”a kadar SSD disk barındıran modellere sahip olacak. Intel Core i5 işlemcisi ise Surface Pro”ya can verecek. 13.5 mm maksimum kalınlığa sahip olacak olan Surface Pro, toplamda 1 KG ağırlığa sahip olacak. Surface Pro ayrıca kendisine özel bir de stylus kalem barındıracak. Bu kalem ile tıpkı Samsung Galaxy Note”ta olduğu gibi Surface Pro üzerinde işlemler yapılabilecek, tasarımlar oluşturulabilecek, notlar alınabilecek. Güvenlik ve yönetilebilirliğin ön planda tutulacağı Surface Pro, tam kapsamlı USB, Mini DisplayPort gibi bağlantıları sayesinde piyasadaki en güçlü bağlanılabilirlik özelliklerine sahip tablet/ultrabook cihazı olmayı amaçlıyor.

 

Exit mobile version