Ev sineması için projektör mü TV mi?

Ev sineması için projektör mü TV mi
Ev sineması için projektör mü TV mi

Ev sinema sisteminizin yeterince büyük olmasını istiyorsanız, muhtemelen kendi kendinize büyük bir TV mi ya da bir projektör ile perde mi almanız gerektiğini tartışıyorsunuzdur. Bir taraftan, projektörler son yıllarda çok daha parlak ve daha ekonomik hale geldi, ancak öte yandan TV’ler her zamankinden daha büyük ve şimdi 4K Ultra HD çözünürlüğü de düşünebilirsiniz.
Gerçekten de, her iki seçeneğin de artı ve eksileri var ve birinin diğerinden daha iyi bir seçenek olduğu belirli senaryolar var. Kendi ev sineması kurulumunuzda hangisinin en iyi sonucu vereceğine karar vermenize yardımcı olmak için bu kılavuzu, projektörler ve TV’leri çeşitli kriterlere göre karşılaştırarak oluşturduk. İkisinin fiyat, resim kalitesi, kurulum, ses kalitesi ve rahatlığı açısından nasıl farklı olduklarını ayrıntılarıyla anlattık.

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

Ne kadar bütçe ayırabilir siniz? Hepimiz iyi bir fiyat arıyoruz, ancak bir ev sinemasında büyüklükten bahsediyorsak, bir inçlik resim başına ne kadar ödeyeceğiniz ile resmin ne kadar kaliteli olacağı, ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı. Bunu aklımızda tutarak, önemli görüntü kalitesi faktörlerini, hem TV’ler hem de projektör/perde kombinasyonları için göreli maliyetleri açısından birbirinden ayırdık.

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

Boyut
Televizyonlar bir zamanlar boyut açısından ne yazık ki projektörlerin gerisindeydiler, ancak şimdi birbirlerine daha yakınlar; 10.000 TL”den daha düşük bir fiyata 75 inçlik bir TV alabiliyorsunuz. Uygun projektör perdeleri, yaklaşık 100-120 inçten başlıyorlar ve iyi bir parlaklık, renk üretimi ve 1080p çözünürlüğü, üst düzey bir 4K UHD TV’den daha düşük bir seviyede olan iyi bir projektör bulabilirsiniz. Sonuç olarak, projektörler ikisi içinde en uygun maliyetli olan çözümdür; ancak birbirlerine yaklaşıyorlar ve yaklaşmaya da devam edecekler.

Kazanan: Projektörler

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

Parlaklık
Parlaklık, projektörlerde önemli bir konudur, çünkü büyük oranda algılanan kontrast, odanın ne kadar karanlık olduğuna bağlıdır. Bir odadaki ortam ışığı ne kadar çok olursa, resmin görünmesini sağlamak için o kadar çok parlaklık gerekecektir. Ancak, yüksek parlaklık projektör maliyetlerini oldukça artıyor. örneğin $2.000 civarındaki çoğu projektör 1,500-3,000 lümen arasında bir parlaklık üretiyor (gözlerinize yansıyan çok daha düşük olur), buna karşın $2000’lık çoğu LED TV, daha yüksek parlaklık üretebiliyor.
Projektör/perde kombinasyonları, uygun bütçeli bir LED TV”ye yakın parlaklık sağlamak için daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Projeksiyon ampullerindeki sorun da, zamanla loşlaşıp sonunda da yanıyor olmasıdır, bunların değiştirilmesi de bir maliyettir. Bir LED TV”de böyle bir sorun yoktur. Konuya diğer açıdan bakarsanız, görüntüleme odasını gerçekten karanlık hale getirebilirseniz, projektörün daha düşük olan ışık çıkışı oldukça rahat izlenebilir. Sinema salonlarında daha kolay film izlenmesinin bir nedeni vardır.
Sonuç olarak, parlak ve canlı bir görüntü istiyorsanız, TV”yi tercih edeceksiniz, bakım masrafı da yok.
Kazanan: TV”ler

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

Kontrast
Kontrast, siyah seviyelerin ve parlaklığın kombinasyonu tarafından belirlenir. Bir projektörün parlaklık özellikleri lümen değerine bakılarak tahmin edilebilirken, siyah seviyeler çoğunlukla projektörü kullandığınız odanızı ne kadar karanlık yapabileceğinize bağlıdır. Elbette, ortam ışığı bir TV’nin görüntüsünü de bozabilir, ancak TV’ler çevre ışığıyla savaşabilir ve algılanan kontrastı yükseltebilir, oysa çoğu projeksiyon cihazı bu şansı tanımaz.
Kazanan: TV”ler

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

çözünürlük
Geniş renk yelpazesi ve yüksek dinamik aralığı (HDR) (yine parlaklığı düşünün!) olan 4K TV’ler pahalıdır. Ya yüksek performanslı 4K HDR projektörler? Onların fiyatları da astronomik. Bir 4K HDR projektör satın almaktansa iyi bir 4K HDR TV almayı ve onu bir ses sistemiyle (veya bir Ultra HD Blu-ray oynatıcıyla) desteklemeyi tercih edebilirsiniz. 1.500 $ – 2.000 $ aralığında bazı iyi 4K HDR projektörleri olsa da, karşılaştırılabilir bir fiyata sahip bir TV”nin performansına yaklaşamazlar. Dolar başına çözünürlük söz konusu olduğunda, TV’ler kazanıyor.
Kazanan: TV”ler

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

Renk doğruluğu
Bir projektörden iyi renk almak için çok fazla para yatırmak zorunda değilsiniz. Projektör türüne (DLP, 3-çipli LCD veya LCOS) bağlı olarak iyi bir fiyata mükemmel bir renk elde edebilirsiniz. öte yandan, TV’ler en iyi rengi üretmek için daha fazla çaba ve daha iyi işlem gerektirir, bu da fiyatı artırır. Bununla birlikte, en iyi 4K TV’ler, çoğu tüketici projektörünün bu noktada yapabileceğinden daha geniş bir renk aralığı üretebilir, bu yüzden daha fazla potansiyeli vardır. Bu, özellikle yüksek dinamik aralıkla (HDR ile) donanan TV’ler için geçerlidir (HDR destekli projektörler de giderek yaygınlaşmaktadır).
özellikle  fiyat-performans açısından bakacak olursak, TV’ler üstün gelir. Fiyat sorun değilse ve ışık kontrollü bir projektör odasına büyük miktarda para yatırabiliyorsanız, olağanüstü görüntü kalitesiyle çok daha büyük bir görüntü elde edebilirsiniz. Ancak çoğu insan için, maliyet önemli olduğundan TV’ler kazanacaktır.
Kazanan: TV”ler

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

Kurulum
Kısa cevap, TV’lerin kurulumu daha kolaydır. Büyük televizyonlar ağır olabilir ve biraz narin olabilirler, ancak bir ev sinema sistemine yerleştirilmesi kolaydır. Artı, cihazlarınız ve ekipmanınız için harika bir birleştirici olarak davranırlar, çünkü her şey doğrudan TV’nin kendisine takılır ve çoğu durumda TV’nin uzaktan kumandasıyla kontrol edilirler. TV’yi bir duvara monte etmediğiniz sürece kurulum nispeten daha kolaydır. Duvara monteyi tercih etseniz bile, projeyi kendi başınıza tamamlayabilirsiniz. Bir yardıma ihtiyacınız olursa, iş daha hızlı ve ucuz olacaktır.
Projektörler karmaşık olabilirler ve kurulumları için daha fazla çaba harcamayı ve planlamayı gerektirirler. İlk sorun perdedir. Bir duvarı mı kullanacaksınız, ayakta duran bir perde mi kuracaksınız veya tavanınıza veya duvara bağlı olması gereken motorlu bir perdeyi mi seçecek siniz? Yöntem ne olursa olsun, gerekli alana sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir – bu perdeler büyüktür. Ardından, projektörün doğru yerleştirildiğinden emin olmanız gerekir; bu, düşündüğünüzden daha büyük bir zorluktur. Bir profesyonelden yardım almanızı öneririz.
Ayrıca, HDMI kablosunu/kablolarını projektörünüze bağlamanız veya kablosuz vericilere sahip olmanız gerekir; bu da maliyeti arttırır. Ve son olarak, yalnızca bir veya iki kaynağı bağlamayı planlamadığınız sürece, bir A/V alıcısı veya en azından HDMI anahtarlayıcı da isteyeceksiniz, böylece projektörünüze sadece bir HDMI kablosu bağlamanız yeterli olacaktır. Ancak yine de bir oyun konsolu, Blu-ray oynatıcı ve kablo/uydu cihazı gibi çeşitli kaynakları bağlayabilirsiniz.
Kazanan: TV”ler

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

Ses kalitesi
Televizyonlar burada daha iyi bir seçimdir ve bunun da basit bir nedeni vardır: TV’ler gerçek hoparlörlere sahipler ve bunların içinde iyi olanlar da var. Bazı projektörler de tabii ki hoparlör içerirler, ancak bunlar genellikle küçük ve tiz seslidirler, genellikle de yanlış yerde (üstünüzde ve arkanızda) konumlanırlar.
öte yandan, ev sinemasındaki hoparlör kurulumundan ciddi bir şekilde bahsedemedik.
Harici hoparlörler, subwoofer’lar ve ses çubuklarının hepsi bir sebeple varlar. Birçok TV, kutudan çıkardığınızda oldukça iyi bir ses verecektir, ancak birincil rolü video göstermektir. İster TV isterseniz projektör kullanın, ev sinemasından en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, iyi bir ses sistemi burada çok büyük bir fark yaratacaktır. Yine de sadece TV’leri ve projektörleri karşılaştırırsak, harici hoparlörler projektörler için neredeyse her zaman bir gerekliliktir; yüksek kaliteli bir TV ise kendi başına temel ses ihtiyaçlarını karşılayabilir.
Kazanan: TV”ler

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

Uygunluk
Kolaylıkla açıkça görünmese de, TV’ler daha uygun seçenektirler. Kullanımı daha kolaydır, kurmak için daha az planlama ve çaba harcamaya ihtiyaç duyarlar, ortam ışığı veya ekrana gölgeler bırakan nesneler tarafından rahatsız edilmezsiniz ve bir TV’nin hiçbir zaman odağından uzaklaşmayacağından veya zamanla ışığının azalmayacağından emin olabilirsiniz. Dahası, dahili akan medya özelliklerine ve tonlarca uygulamaya sahip,  uygun fiyatlı bir akıllı TV bulmak o kadar da zor değildir. Böyle özelliklere sahip az sayıda projektör vardır.
Daha küçük, daha kolay kurulan projektörler ve hatta taşınabilir projektörler için giderek büyüyen bir pazar var, ancak yine de kurulum ile uğraşmayı gerektiriyorlar. Tabii, daha yeni projektörler genellikle ayarlanabilir lensler ve zoom gibi özelliklere de sahipler ve “kısa mesafeli” projektörler sadece perdenin birkaç santim ötesine konmayı gerektiriyorlar, ancak yine de TV’lerin kurulumu ve kullanımı daha kolaydır.
Kazanan: TV”ler

 

Ev sineması için projektör mü TV mi

Genelde kazanan: TV”ler
Puanları takip ettiyseniz TV”ler açık ara öndeler. Tebrikler!
Bu, bir TV’nin sizin için en iyi seçim olduğu anlamına gelmez. Kategoriler boyunca, ideal bir projektör ayarı ayrıntısı verdik: Karartılmış oda, duvar boyutunda perde, özenle düzenlenmiş mobilyalar ve ek bir ses sistemi. Bu karmaşık kurulum (ve de pahalı) ama başka hiç bir şey projektöre dayalı bir ev sinema sisteminin sinematik deneyimini sunamaz. Peşinde olduğunuz şey buysa, biraz çaba, biraz planlama ve sabır, arkadaşlarınızın önümüzdeki yıllarda kapınızı çalmasını sağlayacak önemli bir performans sunacaktır.

Exit mobile version