Eski iPhone’dan Yenisine Veri Aktarımı Nasıl Yapılır?

Yeni iPhone’ların piyasaya sunulması ile kullanıcıların ilgileri yeni iPhone modellerine kayıyor. Bunun en son iPhone Xs, Xr ve Xs Max modellerinin piyasaya sürülmesinin ve Türkiye’de satışa sunulmaya başlamasının ardından yaşadık. Artık iPhone modelleri dendiğinde en son trendler bu modeller. Hal böyle olunca yeni modellerden birini alan kullanıcının önceki iPhone’unda kalan verilerinin yeni iPhone’a aktarılması gerekiyor. Elbette farklı nedenler de söz konusu, örneğin cihaz sorun çıkarabiliyor, en nihayetinde de yeni bir iPhone’a geçmeniz gerekebiliyor.

İşte bu durumda mevcut verilen aktarılması iPhone kullanıcılarına genel olarak biraz zor bir işlemmiş gibi geliyor, ancak bu doğru değil. Şimdi sizlere eski iPhone’dan yeni iPhone’a veri aktarımının nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağız.

Eski iPhone modeli uzun süre kullanılmasından dolayı içinde birçok veri bulundurur. Telefon rehberi, fotoğraflar, videolar, ücretli ve ücretsiz uygulamalar ve daha birçok şey. Ancak bu verilerin her zaman yeni telefona aktarımı kolay olmayabilir. Bu yüzden sizlere bu konuda bazı bilgiler vermek ve bu veri aktarımlarını kendi imkanlarınızla yapmanıza yardımcı olmak istedik.

Eski iPhone modelinizdeki verileri yeni bir iPhone’a aktarmak için iki farklı yol kullanabilirsiniz. Bunlardan ilki bir Apple servisi olan iCloud, diğeri ise Apple uygulaması iTunes. Ancak bu geçiş yollarından en kolay ve risk taşımayanı iCloud ile veri aktarımı.

iCloud ile geçiş yapmak için ideal internet hızının yanında yüksek kotaya sahip olmanız gerekir. Ancak bunlar mümkün değilse, iTunes ile veri aktarımı yapabilirsiniz. Şimdi her iki uygulama üzerinden yeni bir iPhone’a veri aktarımı nasıl olur? detaylı bir şekilde inceleyelim.

iCloud ile eski iPhone Verilerini yeni iPhone’a Aktarma

Yeni iPhone’a Geçiş İçin Hazırlıklar

iCloud servisi ile eski bir iPhone’dan yeni iPhpne’a veri aktarımı için öncelikle bazı hazırlıklar yapmanız gerekiyor. Bunlar;

Eğer iCloud üzerinde aldığınız yedek çok eski tarihli ise yeni bir yedek almak için Ayarlar > iCloud > Yedekleme yolunu izleyin ve “Yedekle” seçeneğini seçin. Aşağıdaki görselde yedekleme yapacağınız menüyü görebilirsiniz.

Ayrıca yeni bir yedek alacaksanız, telefonun Wi-Fi bağlantısına bağlı olduğunu kontrol edin. Bunun yanında telefonun şarja bağlı olması yedekleme sırasında kapanmaması adına önemlidir.

Eğer telefonunuzu bir Wi-Fi ağına bağlamazsanız mobil veriden kullanacak ve mobil internetiniz kısa sürede bitecektir. Hatta veriler çok fazlaysa mobil internetiniz gerekli olan yedekleme için yeterli bile gelmeyebilir.

Telefonunuzdan yukarıda belirtmiş olduğumuz yolu izleyerek “Yedekleme” seçeneğine tıkladığınızda Yedekleme menüsüne giriş yapar. Burada “Şimdi Yedekle” seçeneğine tıklayarak yedekleme sürecini başlatabilirsiniz.

Yedekleme konusunda dikkat etmeniz gereken başka bir husus da yedekleme alanıdır. Eğer yeterli kapasitede yedekleme alanınız yoksa bu alanı artırmalı ya da yedekleme için alan açmalısınız. Apple iCloud servisinden yeni alan almak ücretlidir, ancak verilerin günlük senkronizasyon edilerek yedeklenmesi ve her zaman için güvende kalması yeni alan için verilen ücretin göz adı edilmesini sağlayabilir. Ne kadar saklama alanınız olduğunu görmek için aşağıdaki görsel size yardımcı olacaktır.

Apple iCloud servisinde kullanmak üzere tüm kullanıcılarına 5 GB depolama alanı verir ve bu alan ücretsiz olarak hizmete sunulur. Ancak bunun dışında iCloud alan kapasiteleri oldukça uygun fiyatlarda satışa sunulmaktadır.

Ocak ayı itibarıyla fiyatlar şöyleydi;

Bu arada fiyatların geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde arttırıldığını da belirtelim. Örneğin şu anda 19,99 TL olan 200 GB alan geçtiğimiz aylarda 11,99 TL’ydi.

Yönet seçeneğini seçmenizin ardından karşınıza iCloud servisinin ücret ekranı ile karşılaşacaksınız.

50 GB’lık bir depolamanı alanı oldukça uygun görünüyor. Eğer devasa verileriniz yoksa iCloud servisinin 50 GB depolama alanı hizmetinden yararlanabilir ve verilerinizin her an güvende olmasını sağlayabilirsiniz.

Şimdi ise sıra iCloud Yedeklemesi Nasıl Yapılır konusunda geldi. iCloud ile yedekleme konusunu detaylı bir şekilde anlatmaya çalışalım.

iCloud Yedeklemesi Nasıl Yapılır?

Sırayla ve adım adım gidelim.

  1. Öncelikle eski iPhone’unuzu Wi-Fi ağına bağlayın.
  2. Daha sonra Ayarlar > iCloud > Yedekleme yolunu izleyin ve iCloud Yedekleme seçeneğini aktif konuma getirin.
  3. Son olarak yapmanız gereken ise Şimdi Yedekle butonuna basmaktır.

Aşağıda yer alan görselde Şimdi Yedekle butonunu görebilirsiniz.

SIM Kart Yedeklemesi

iCLoud yedekleme işleminin bitmesinin ardından SIM kart eski iPhone’dan çıkartılır ve iPhone’a takılır. Bunun nedeni artık yeni iPhone ile yapılacak işlemlere geçmemiz gerektiğidir.

Yeni iPhone’a Alınan Yedeğin Geri Yüklenmesi

Biliyorsunuz ki az önce iCloud üzerinden bir yedek almıştık. Şimdi sıra bu yedeğin yeni iPhone yüklenmesine yani eski iPhone’da bulunan verilerin yeni iPhone aktarılmasına geldi. Şimdi veri aktarımını adım adım açıklamaya çalışalım.

Ayrıca aşağıda görselden yedekleme için hangi seçeneği tıklamanız gerektiği konusundaki ekranı görebilirsiniz.

Yedekleme devam ederken telefonun sürekli Wi-Fi ağına bağlı ve şarjda kalması gerektiğini unutmayın. Hatta mümkünse yedekleme bitene kadar telefonunuzu şarjdan çekmeyin.

Bunların yanı sıra küçük bir not düşmekte fayda var. Eğer kurulum sırasında “Merhaba” bölümünü geçtiyseniz ve yedekleme işlemini başlatamadıysanız,
Ayarlar > Genel > Sıfırla > Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil seçeneğine ulaşarak tekrar kurulum yapabilirsiniz.

iTunes ile eski iPhone Verilerini yeni iPhone’a Aktarma

iCloud ile veri aktarımı yapmak istemeyenler için alternatif bir yol olan iTunes, aynı şekilde eski iPhone’dan yeni iPhone’a verilerin aktarılmasında yardımcı olan bir uygulama olarak karşımıza çıkar. Görevi sadece yedekleme değildir, ancak iPhone yedeklemesinde de kullanılan bir uygulamadır.

iTunes ile yedekleme yapmak için yine eski iPhone için yedek alıyoruz ve burada unutmamız gereken aldığımız yedeği şifrelememiz.

Bunun nedeni ise Sağlık, Aktivite ve diğer şifrelerimizin yeni iPhone’a aktarılmıyor olmasıdır. Çünkü yedekleme sırasında bu bilgiler yedeklenmez ve doğal olarak yedek içerisinde bu bilgiler yer almadığım için yeni iPhone’a aktarılmaz. Bu yüzden yedekleme alırken aşağıdaki görselde yer alan kısımlara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Ancak Sağlık ve Aktivite gibi uygulamalar sizin için önemli değilse yukarıdaki görselde yer alan iPhone yedeklemesini şifrele kısmını seçmeyebilirsiniz. Yine de iPhone’da çok fazla şifre kullanıyorsanız ve yeni iPhone’da tüm şifreleri tek tek girmek istemiyorsanız, bu seçeneği işaretlemenizi tavsiye ederiz.

Yedeklemeye başlamadan önce bilgisayarınızda yer alan iTunes uygulamasının güncel olmasına dikkat edin ve eğer güncel değilse güncellemeden yedeklemeye başlamayın. Güncel olmayan iTunes uygulamaları genelde yedekleme sırasında kullanıcılara problem yaşatmaktadır.

iTunes Yedeklemesi

Yedekleme ekranı ve aldığınız yedekler, Tercihler bölümünde yer almaktadır.

Yedekleme sırasında şifreleme kısmını seçenlerin oluşturulan şifreyi bir kenara not etmesinde fayda var. Eğer şifreyi unutursanız, şifrelenen yedeklemeyi bu şifreyi bilmeden başka bir ekrana aktaramazsınız.

SIM Kart Transferi

iTunes üzerinden yedekleme işlemi bittikten sonra SIM kartı eski cihazdan çıkartın ve yeni iPhone’a takın. SIM kart ile yeni iPhone’da kurulumu başlayacağız.

Alınan Yedeğin Yeni iPhone’a Yüklenmesi

iTunes ile alınan yedeğin yeni iPhone modeline yüklenmesi için birtakım adımları doğru bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Şimdi bu adımları tek tek inceleyelim.

Aşağıda yer alan görselde iTunes ile yedekleme seçeneğinin tercih edildiği ekranı görebilirsiniz.

Yedekleme konusunda tüm işlemler bu şekilde sona erdi. Yedekleme süreleri, belirttiğimiz gibi verilerinizin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca eski iPhone’unuzda yedeklemeyi şifreleme ile yaptıysanız, tüm şifrelerinizin yeni iPhone’a aktarılmış olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Son olarak yeni cihazınızda şifreleri yeniden girmenize gerek kalmayacak ve bunun yanında Sağlık ve Aktivite uygulamalarının bilgileri de yeni cihazdaki yerini alacaktır.

Yazı: Halil Karakaya


 

Exit mobile version