İngiltere merkezli bir okul tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, eriyen buzul miktarı ortaya çıktı. Bugüne kadar buzullar ile ilgili yapılan bütün çalışmaları unutabilirsiniz. İşte konu ile ilgili merak edilen bütün detaylar.
Buzullar gezegenin en önemli koruyucuları içerisinde yer alıyor. Özellikle hem radyasyon hem de sıcaklıktan koruması onu daha çok ön plana çıkarıyor. Ancak küresel ısınma tüm avantajları yok ediyor. Leeds Üniversitesi’nden Tom Slater, “Kaybolan buzulları bir bağlama oturtmak gerekirse; 28 trilyon tonluk buz, Birleşik Krallık’ın tüm yüzeyini 100 metre kalınlıktaki donmuş su ile kaplayabilir” ifadelerine yer vererek konunun önemini açıkladı.
Eriyen buzul miktarı 28 trilyon tona çıktı
Yapılan araştırmalar sonucunda, 1994 ile 2017 yılları arası 28 trilyon ton buzulun eridiği ortaya çıktı. İlk başlarda buzulların erimesinin çok büyük zararları olmayacağı düşünülse bile, işin aslı hiç öyle değil. En ufak bir buzul kütlesinin bile erimesi devasa zararlara yol açabiliyor.
Kutuplardaki sıcaklığın 1880 yılından bu yana 0,85 derece arttığını ve uyarı sinyallerinin çok daha güçlü hale geldiğini ifade eden bilim insanları bu konudaki ana nedenin sıcaklıkların büyük oranda artışı olduğunu da belirtti. Himalaya Dağları gibi iç buzullardaki buz kayıpları yine aynı sonuçlara neden oldu.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, bu tür konuların ele alındığı platformlardan bir tanesiydi. Şimdi ise birçok kurum ve kuruluş aynı soruna işaret ediyor. Sizce buzullardaki erime hızı neden bu kadar arttı? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap