Bilgisayar virüslerinin büyük ya da küçük fark etmeksizin tüm işletmelere ve bireysel kullanıcılara çok büyük maliyeti vardır. En tehlikeli bilgisayar virüsleri ise bu maliyeti daha da arttırıyor.
Her bilgisayar virüsü tehlikelidir ancak bazıları vardır ki size vereceği zararı tahmin bile edemezsiniz.
Her ne kadar siber güvenliğe önem veren bir kullanıcı olsanız da söz konusu virüsler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
En Tehlikeli Bilgisayar Virüsleri Neler?
- ILOVEYOU
- Klez
- Sasser
- Zeus
- WannaCry
Dünyanın en çok zarara uğratan bilgisayar virüsleri bu şekildedir. Dilerseniz gelin, bunları yakından inceleyelim ve onları tehlikeli yapan şeyin ne olduğunu öğrenelim.
ILOVEYOU
ILOVEYOU, 2000 yılında bilgisayar kullanıcılarının kâbusu olmuştu. Virüs, milyonlarca kullanıcıya ILOVEYOU başlığı ile e-posta gönderilerek yayıldı. E-posta eki açıldığında tehdit altında sadece açan kişi değil, onun iletişim kurduğu diğer kişiler de oluyordu.
Klez
Klez, e-posta üzerinden yayılan bir virüstür. Bakıldığında güvenilir kişilerden gelen bir e-posta gibi görünen sahte e-postalarla yayıldı. Alıcı eke tıkladığında virüs bilgisayara bulaşıyordu. Dahası, kurbanın irtibatta olduğu kişilere de e-posta aracılığıyla bulaşarak hızla yayılmaya devam etti.
Virüs uzun bir zaman boyunca bilgisayar kullanıcıları için tehdit oluşturmaya devam etti. Her yeni sürümü, bir öncekinden daha kötü sonuçlara neden oldu.
Sasser
Sasser, 2004 yılında Windows XP kullanan kullanıcılar için inanılmaz büyük bir tehditti. Yerel Güvenlik Yetkilisi Alt Sistem Hizmeti’ndeki bir güvenlik açığından yararlanıyordu. Sayısız bilgisayarın çökmesine neden oldu.
Daha önce Windows XP kullandıysanız ve bilgisayarınız çöktüyse sebebinin Sasser olma ihtimali çok yüksektir.
Zeus
Zeus, yüzlerce şirketi hedef alan bir virüstü. Bilgisayarları uzaktan ele geçiriyordu. Kimlik avı e-postaları göndererek yayılan virüsün bilgisayara bulaşması için kullanıcının dosya ekine ya da bağlantıya tıklaması yetiyordu. Daha sonra Zeus yükleniyor ve kritik öneme sahip tüm veriler toplanıyordu.
Bu virüsün en kötü yanı ise bilgisayara sürekli kötü amaçlı yazılım yüklemesiydi. Yani sadece Zeus’un varlığı sorun değildi, onun yüklediği zararlı yazılımlarla da uğraşmak zorundaydınız.
WannaCry
WannaCry’ı duymayan yoktur. 2017 yılında en kötü şöhrete sahip bir virüs olarak sayısız bilgisayar kullanıcısını zor durumda bıraktı. Bulaştığı bilgisayarlardaki dosyaları şifreliyor ve kurbanlardan fidye talep ediyordu.
Bu sadece bireysel bilgisayar kullanıcılarını değil, binlerce kuruluşu da etkiledi. WannaCry’ın yarattığı maliyetin milyarlarca doları bulduğu düşünülüyor.