Sanallaştırma programları, büyük kuruluşlardan küçük işletmelere kadar her yerde kullanılabilir fakat burada asıl önemli olan program seçimidir. Doğru programı kullanmazsanız işler beklediğiniz gibi gitmeyebilir ve bir dizi sorun ile karşılaşabilirsiniz.
Size bu konuda yardımcı olmak için sanallaştırmanın ne olduğunu ve en iyi sanallaştırma yazılımları arasında neler olduğunu içeren detaylı bir yazı hazırladık.
Sanallaştırma Nedir?
Sanallaştırma, kaynakların parçalanması işlemine verilen bir isimdir. Sanılanın aksine tek bir amaçla yapılmaz. Masaüstü sanallaştırmadan tutun da sunucu sanallaştırmaya kadar pek çok sanallaştırma biçimi bulunuyor.
Örneğin sunucu sanallaştırma işlemi ile sanallaştırılan sunucuların kaynakları küçük sanal sunuculara bölünür. Bu, kullanıcıların küçük sanal sunuculara erişmesine ve ana kaynağın bir kısmını kullanmasını sağlar. Sunucu sanallaştırma, donanım maliyetlerinden tasarruf etmede oldukça etkili bir sonuç verir.
En İyi Sanallaştırma Programları Listesi
- VirtualBox
- VMware Fusion
- Hyper-V
- RedHat Virtualization
1. VirtualBox
VirtualBox, Windows için geliştirilen ve açık kaynaklı ücretsiz sanallaştırma yazılımıdır. Ücretsiz olmasından ötürü göz ardı etmeyin, piyasadaki en iyi Windows sanallaştırma araçlarından biridir. Solaris, OpenBSD, Windows Server 2003 de dahil olmak üzere birçok işletim sistemi ile uyumludur.
2. VMware Fusion
Mac için sanallaştırma programı arıyorsanız VMware Fusion size bu konuda yardımcı olabilir. Yazılım, Windows uygulamalarını macOS’te çalıştırmaya olanak tanıyan bir özelliğe de sahiptir. Bu sayede işletim sistemlerini entegre etmeniz mümkün hâle gelir.
Yazılımın arayüzü oldukça iyi görünüyor. Kullanımı da oldukça basittir. VMware Fusion’ı kullanırken hata ile karşılaşma olasılığınız ise oldukça düşüktür.
3. Hyper-V
Mevcut sanallaştırma yazılımları arasında önemli bir yere sahip başka bir yazılım da Hyper-V’dir. Bu yazılım, VirtualBox’ın en büyük rakibidir. VirtualBox birçok işletim sistemli ile uyumlu olsa da Hyper-V sadece Windows’ta çalışır. Bu muhtemelen Hyper-V’nin en büyük dezavantajlarından biridir.
4. RedHat Virtualization
RedHat Virtualization, yukarıdaki işletim sistemlerinin aksine Linux için geliştirilmiştir. Yukarıdaki işletim sistemlerinden bazıları Windows ya da macOS’in dışında Linux’ta da kullanılabilir fakat RedHat Virtualization tamamen Linux’a özeldir.
Yazılımın kullanımı oldukça kolaydır. Bu yazılımı kullanmak için deneme sürümünden faydalanabilir ya da abonelik satın alabilirsiniz.
Açık kaynaklı işletim sistemlerini sıraladığımız listeye de göz atabilirsiniz.