En İyi Elektrikli Araçlar

Güzel havaların olmazsa olmazı düşük hızlı elektrikli araçlar. Sizler için hızı düşük ancak keyfi oldukça büyük elektrikli araçları listeledik.

Son dönemin popüler araçlarından birisi oldu elektrikli araçlar. Özellikle benzin ve mazota gelen zamların ardından elektrikli araçlar için talep oldukça arttı. Son teknoloji olması da elektrikli araçlar için cazibe noktası oldu. Sıcaklarla birlikte elektrikli bisikletler, hooverboard’lar, motosikletler, elektrikli scooter’lar ve harekete düşük hızlarda devam eden elektrikli araçlar ile güvenli gezintinin tam sırası. Peki bu keyifli araçlar arasında hangileri öne çıkıyor, beklentileri ne şekilde karşılıyorlar?

İşte düşük hızlı elektrikli araç önerileri ve aradığınız tüm yanıtlar…

OKAI Beetle E-Scooter

Scooter’lar iyi, hoş ama ayakta kullanılması gerekiyor (du). Artık OKAI Beetle E-Scooter, oturarak e-scooter devrini başlattı. Tasarımında göz alıcı detaylar sunan OKAI Beetle E-Scooter, yumuşak, amortisörlü bir kullanım deneyimi sağlıyor. Koltuk ayarına izin veren modelde öne sele takılabildiğini de belirtelim. Genel itibarıyla scooter-bisiklet arası bir araç vadeden Beetle, çıkarılabilir batarya ile geliyor. Evinizde şarj edip tekrar scooter’a takıyorsunuz. Yüzde 20 açıya kadar yokuş tırmanabilen modelde 3 farklı sürüş modu var ve maksimum hız saatte 25 km.

Bimas Efolding 6.5 Katlanabilir E-Bisiklet

Türkiye’nin en çok satan elektrikli bisikletlerinden biri olan Bimas Efolding 6.5, modern tasarım ve ergonominin zevkle buluştuğu modellerden. Alüminyum gövde malzemesi, çelik ön çatal ve LED aydınlatmalarla geliyor. 36V elektrik sistemine sahip modelde 270W pil bulunuyor. Shimano frenler ve CST lastiklerle birlikte konforlu bir kullanım sunan Bimas Efolding 6.5, katlanabiliyor, böylelikle kullanmadığınız zamanlarda elde taşıyabiliyor, evde muhafaza edebiliyor ya da otomobilinizin bagajına kolaylıkla sığdırabiliyorsunuz.

RKS Rs3 Pro Katlanabilir E-Bisiklet

RKS Rs3 Pro modeline daha ilk bakışta büyüleneceksiniz. Klasik bisiklet tasarımına ek sade ve modern dokunuşlarla mükemmelliği yakalayan RKS Rs3 Pro ile bitmesini istemeyeceğiniz yolculuklara hazır olun. 35-45 km menzil, maksimum 25km/s hız, çelik diskli frenler, 27 kg ağırlık ve 4-6 saat şarj dayanıklılığı ile gayet iyi. Sürüş anında ihtiyaç duyduğunuz bilgileri anlık olarak veren gösterge paneli ve diğer tüm özellikleri ile RKS Rs3 Pro tüm ihtiyaçlarınıza karşılık geliyor. Model hem performans hem de kalite açısından sınıfının iddialı alternatiflerinden.

OKAI Neon E-Scooter

Adından da anlaşılacağı üzere ‘neon’ ışıkları ile dikkat çeken bu elektrikli scooter, standart modellerin tasarımına adeta karşı duruş sergiliyor. Özellikle ön kısmındaki dikey neon ışığı sayesinde akşam saatlerinde güvenli bir sürüş deneyimine imkan tanıdığını da belirtelim. Yüzde 24’e kadar dik açılarda yokuş tırmanabiliyor, güçlü frenlere sahip ve maksimum hızı da 25 km/h. Tam dolu pil ile yaklaşık 50 km yol katedebilen OKAI Neon E-Scooter, konforlu ve rahat kullanım için ideal seçenekler arasında.

Citroen Ami

Kategorinin sürprizi karşınızda! Sadece 45km/h hıza sahip olan bu ‘süper-mini’ iki kişilik araç, buradaki en lüks ve en iddialı düşük hızlı araç. Bir otomobil gibi kullanılıyor, Şehir içi kullanım için geliştirilen araç ile anayollara çıkmak yasak. Dengeli yapısı ve 45 km/s maksimum hızı ile Ami, şehir içi kullanımlarda güven veriyor ve kolay bir kullanım sunuyor. Eğlenceli etkinlikler için gençler, kısa geziler için genç yetişkinler veya her yaştan hareketli bir hayatı olanlar tarafından kullanılabiliyor.

Post-production : Astuce Productions

Citroën Ami’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi 16 yaşından itibaren B1 ehliyetine sahip herkes için uygun bir çözüm olarak öne çıkması. Ami, evden işe günlük gidiş gelişler, şehir içi yoğun trafikli bölgeler ve yazlık alanlarda kısa mesafeli ulaşım ihtiyacı için ideal bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Kompakt, kullanışlı ve kıvrak bir yapıya sahip olan Ami -100% ëlectric, 45 km/saat’e kadar hıza ulaşabilen, debriyajsız, yumuşak ve akıcı bir sürüşün yanı sıra elektromotorun ürettiği yüksek tork değeri sayesinde henüz ilk hareket anından itibaren yüksek çekiş gücü sunan dört tekerlekli mobilite çözümü olarak dikkat çekiyor. Şehir içinde özgürce ulaşım imkânı sunan Ami tek bir şarj ile 75 kilometreye kadar elektrikli sürüş menziline ulaşabiliyor. 5,5 kWh kapasiteli lityum-iyon batarya araç zeminine gizlenmiş durumda ve yolcu tarafı kapı eşinde bulunan kablo ile kolaylıkla şarj edilebiliyor.

VOLTA VT2 Tricycle Bisiklet

Türkiye’nin en popüler elektrikli araç seçeneklerinden biri olan Volta VT2, özellikle düz yolda ilerlemenin en pratik yollarından. 20 km maksimum hızda gidiyorsunuz. 30 km gibi gayet ideal bir menzile sahip. Sadece yüzde 10 eğimde ilerleyebilmesi eksi yönü olmakla birlikte bütçe dostu alternatifler arasında.

Lityum ion pili ile 6-8 saat kadar kullanım süreci vadeden Volta VT2’de 350 Watt nominal motor gücü söz konusu. 38 kg ağırlığa sahip. Sakin bir elektrikli model. Maceraperest kullanıcılardan ziyade yazlık ya da sahil kenarı için ideal alternatiflerden biri.

UberScoot 1600w 48v

Uberscoot 1600w yapılı ve oldukça güçlü bir elektrikli scooter. Uzun sürüşlerde pil ömrünü korumak için hızlanmayı yavaşlatmayı esas alan eko-modu düğmesine sahip. 48 volt ve 1600 watt motorla güçlendirilen modelde 11 inçlik ‘dev’ knobby onroad / offroad lastikleri öne çıkıyor. Katlanabilir kilitleme çerçevesi, ön ve arka farları da dikkat çekiyor.

Fethedemeyeceğiniz bir tepe bırakmamanız için geliştirilen model, arazi şartlarına uygun lastikleri ile iddialı. Engebeli arazide hayal kırıklığı yaratmıyor. Bir nebze off-road scooter’ı demek yanlış olmaz.

Farklı bir katlanma mekanizması ile gelen model, daha çok aracın bagajına kolaylıkla sığabilecek forma sahip. Bir hayli ağır, yani genel itibarıyla macera ve aksiyon noktalarına araçla taşınıp harekete geçilmesi gerekiyor. Bu üründe kask kullanımı olmazsa olmaz tavsiyelerimiz arasında.

Bood FW-H85B

Kırmızı-siyah renk detaylarıyla dikkat çeken Bood FW-H85B, mütevazı fiyatlı elektrikli scooter’lar arasında. Türkiye’deki önde gelen bazı teknoloji perakendecilerinde satışa sunulan model, kompakt tasarımıyla ön planda. Küçük tekerlekleri, kolay kullanımlı fren mekanizması ve katlanabilir yapısıyla beğeni topluyor.

25 km menzile sahip modelde maksimum taşıma kapasitesi 120 kg. 2-3 saat şarj dayanıklılığı sergiliyor. Önde elektrikli, arkada diskli freni mevcut. Yaklaşık 13 kg ağırlığa sahip. Hızı gösteren şık bir gösterge paneli bulunuyor. Güzel havalarda keyifli ve kolay ulaşım sağlayan scooter, her yaştan kullanıcıya hitap ediyor. Listemizdeki en uygun fiyatlı seçeneklerden biri.

Uzman Görüşü – Mert Sözer

Gideceğim yerlere açık havada son derece konforlu bir şekilde ve kısa sürede ulaşırken yasal prosedürlere uyuyor, güvenliği asla ihmal etmiyorum. Elektrikli scooter, ilkbahardan itibaren yaklaşık 7-8 ay boyunca favorim. Yerlerin ıslak olmadığı, yağıştan uzak havalarda kısa mesafeleri bu araçlarla aşıyorum.

Burada en temel güvenlik unsuru ara sokakları tercih etmek, trafiğin yoğun olduğu ana caddelerden mümkün olduğunca kaçınıyorum. Elbette kask ve dizlikler de olmazsa olmazlarım arasında.

Uzman Görüşü – Salih Özdemir

Scooter’ın teknolojik haline bayılıyorum. Elektrikli scooter, yaz aylarında ve güzel havalarda olmazsa olmazım. İş yerim yakın, bazen e-scooter ile gidiyorum (Herkes şaşırıyor). Kısa mesafe gezilerimde veya yazlıkta keyif alarak kullanıyorum. Güzel bir hissiyat yaşatan bu araçların diğer güzel yanı uzun şarj dayanıklılığı sunmaları. Bu sayede sık sık şarj etmeden uzun süre kullanım imkanı söz konusu. Eğer siz de scooter’a meraklıysanız bu teknolojik kolaylığı deneyimlemelisiniz. Asla pişman olmayacaksınız.

“Mikro Mobilite Önem Kazanacak”

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Doğu Çağdaş Atilla, AB’nin son zamanlarda scooter, elektrikli bisiklet gibi mikro mobilite araçlarını geliştirdiğini ve kullanımını teşvik ettiğini işaret ederek, “Bunlar toplu taşıma hatlarına ulaşımı sağlayan düşük enerji harcayan araçlar. Tüm bu ekosistemi geliştirmek için yasal desteklerin yansıra büyük fonlar da sağlıyorlar. Türkiye’de de mikro mobilite çözümü olarak son zamanlarda oldukça ilgi gören scooterlar için Nisan 2021’de “Elektrikli Skuter Yönetmeliği” yayımlandı. Bu araçları kullanarak toplu taşıma hatlarına emisyon salınımı olmadan ulaşımın sağlanması ve toplu taşıma kullanımının kolaylaştırılması hedefleniyor.”

Doğaya Dost

İlk bakışta elektrik motorları için sıfır emisyona sahip denilebilir. Geleneksel araçlardaki içten yanmalı motorların en temizinin bile 100 gr / km emisyon değerine sahip olduğunu görüyoruz. Avrupa Birliği, düşük emisyonu teşvik için 99 gr / km ve altında kalanlardan vergi almıyordu ve Paris İklim Anlaşması ile 2050’de sıfır emisyon hedef olarak belirlendi.

Elektrikli araçlarda kullanılan elektrik enerjisinin kaynağı da büyük oranda fosil yakıtlardan elde edildiğinden aslında elektrikli araçların dolaylı olarak sıfır emisyona sahip olmadığını da belirtmek gerekir. Fosil yakıtı, kuyudan pompaya ve kuyudan prize olarak ele aldığımızda elektrik motorlu araçlarda verimlilik %23, içten yanmalılarda ise %13’e geliyor. Düşük hızlı elektrikli araçlarla ‘elbette güvenliği ihmal etmeden’ rüzgara karşı ilerlemek gibisi yok…

Exit mobile version