Apple, yeni Mac Pro’yu “Her yönüyle muhteşem bir Mac’e merhaba deyin.” Diyerek lanse ediyor. Konu şu ki ‘muhteşem olsa bile’ bir Mac için 42.999 TL’den -başlayan- fiyat etiketleri ne kadar makul? İşte bu soruyu ele aldık…
Öncelikle dış tasarım…
Bir iş istasyonu olan Mac Pro, kule tipi ve raf tipi olmak üzere iki alternatifle geliyor. Entegre bir sistem şeklinde sunuluyor. ‘Baştan aşağıya değiştirildiği’ ise sıklıkla vurgulanan yönü. Temelinde yaratıcılığın olduğunun altı çiziliyor.
Mac Pro tasarımının başlangıç noktası, birçok farklı bileşene ve yapılandırma seçeneğine yer sağlayan paslanmaz çelik uzay kafesi. Dövülmüş ve işlenmiş üç adet alüminyum parçanın tek parça olacak şekilde entegre edilmesiyle ortaya çıkan muhafaza, dekoratif bir görünüm sunmanın yanı sıra uzay kafesi daha da sağlam bir hale getiriyor ve iç kısım için etrafı sıkıca kapalı bir koruma sağlıyor. Muhafaza; fanlar, üfleme mekanizması ve dahili havalandırma kanallarıyla birlikte çalışarak özel basınç bölgeleri oluşturuyor ve böylece sistemin termal kapasitesini en üst seviyeye çıkarıyor. Tutma yerleri, kilitler, üst bağlantı noktaları, opsiyonel rafa montaj muhafazası ve tekerlekleri var.
Oldukça rahat bir kavrayış sağlayan yuvarlatılmış tutma yerleri uzay kafesin uzantısı olduğu için Mac Pro’nun son derece sağlam ve dengeli bir şekilde kaldırılıp taşınmasına olanak tanıyor.
Raf tipi iş istasyonu kurulumuna yönelik olarak tasarlanmış ve montaj için ekstra araç gerektirmeyen raylar, en yaygın raf boyutları ve derinlikleri için ideal bir çözüm sunuyor. 3D latis yapıdaki raf tipi kasa, paslanmaz çelik tutma yerlerine, iki adet USB-C bağlantı noktasına, güç düğmesine ve ön kısımda bulunan LED durum göstergesine ev sahipliği yapıyor.
Rendeye benziyor…
Ayaklardan tutma yerlerine kadar uzanan bu kafes tüm sistem için destek görevi görürken aynı zamanda iç bileşenler için montaj noktalarına ev sahipliği yapıyor. Mac Pro’nun alüminyum muhafazasını kaldırıp sistemin tümüne erişebiliyoruz. Ve anakart çift taraflı olduğundan kolayca bileşen ekleyip çıkarabilirsiniz. Bir tarafta işlemci, grafik kartı ve genişletmeler. Diğer tarafta depolama ve bellek. Kişiselleştirme olanakları gayet iyi.
Mac Pro’nun termal sistemi de iddialı. Aksiyel yapıdaki üç adet fan, havayı CPU ve GPU’lar üzerinden sessizce dolaştırarak en yoğun çalışma koşullarında bile soğuk kalmalarını sağlıyor. Diğer taraftaki üfleme mekanizması; bellek, depolama ve güç kaynağı üzerinden havayı çekerek sistemin arka kısmından dışarı veriyor.
Sonuç olarak Mac Pro, tüm fonksiyonel vurgulara rağmen bir ‘rendeye’ benziyor. Üzgünüz. Havalandırma delikleri sanki birileri bu aygıtla dalga geçsin diye yapılmış. Görsel açıdan kesinlikle tartışmaya açık.
Diğer fonksiyonel yönlerine ise söylenecek söz yok, ancak bir Mac Pro’nun zaten taşınabilmesi için sağlam bir kulpa, ayaklara, yapılandırma için pratik çözümlere muhtaç olduğunu es geçmemek de lazım.
Her şeyi değiştirecek bir güç (mü?)
Geldik performansa… Apple iddialı modeli için “Mümkün olanın sınırlarını zorlamak isteyen profesyoneller için olağanüstü performans, yapılandırma ve genişletme seçenekleriyle tasarlanmış yepyeni bir sistem.” yorumunu yapıyor.
İşlemci ve bellek tarafında detaylar şöyle…
Prodüksiyon için render almaktan yüzlerce sanal müzik aleti çalmaya veya bir iOS uygulamasının simülasyonunu aynı anda birden fazla aygıtta çalıştırmaya kadar birçok zor görevin üstesinden gelebilecek kadar yetenekli. Sistemin kalbinde, 28 adede kadar çekirdekle yapılandırılabilen Intel Xeon işlemci yer alıyor. Bu şimdiye kadar bir Mac’te bulunan en yüksek çekirdek sayısı. Ayrıca 64 PCI Express hattı, geniş L2 ve paylaşımlı L3 önbellekler işlemcinin hem içinde hem de dışında iyi bir bant genişliği sağlıyor.
Mac Pro için güç, 300 watt’ın üzerinde. Sistemi serin tutan dev bir ısı düşürücü onun hiçbir kısıtlama olmadan çalışmasına imkan tanıyor. Isı boruları ısıyı çipten uzaklaştırarak alüminyum kanatlar boyunca dağıtıyor. Aksiyel yapıdaki üç adet fan ise havanın sistem içinde dolaşmasını sağlıyor.
Hedef kitlesi belli
Çok çekirdekli bir iş istasyonu işlemcisi aynı zamanda çok fazla belleğe ihtiyaç duyar. Altı adet süper hızlı ECC bellek kanalı ve 12 adet fiziksel DIMM yuvasıyla Mac Pro 1.5 TB’a kadar bellek desteği sunuyor. Yani büyük projeler üzerinde çalışan, devasa veri setlerini analiz eden veya aynı anda birden fazla profesyonel uygulama kullanan profesyoneller her tür işi çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar. Ve bilindik kule tipi kasalarda bellekler ulaşılması zor noktalara yerleştirilirken Mac Pro’nun çift taraflı anakartı sayesinde belleğe erişim kolaylaşıyor. Burada detayı fark ettiniz mi? Büyük projeler, devasa veri setleri, pro seviye uygulamalar üzerinde çalışanlar… Mac Pro’nun temel hedef kitlesi özetle.
MacPro, önceki kule tipi Mac modeline göre iki kat daha fazla genişletme yuvasına sahip. Dört adet çift genişlikte, üç adet tek genişlikte ve Apple G/Ç kartıyla önceden yapılandırılmış bir adet yarım boy yuvaya ev sahipliği yapıyor.
Yüksek performanslı grafik mimarisi, çoğu profesyonelin iş akışında kritik bir öneme sahip. Özellikle de 3D animasyonlar hazırlamak, 8K sahneler düzenlemek ve gerçeğe yakın oyun ortamları yaratmak gibi görevler söz konusu olduğunda. Mümkün olan en yüksek performansı sunarak profesyonellerin grafik becerilerini bambaşka bir seviyeye taşımak için çığır açıcı bir yeniliğe ihtiyaç vardı. Şimdi o yenilik ile tanışma zamanı. Karşınızda Mac Pro Expansion Modülü veya diğer adıyla MPX Modülü.
MPX Modülü, endüstri standardı PCI Express konnektörüne sahip. Ve bir grafik kartında ilk kez, Thunderbolt entegrasyonu için daha fazla PCIe hattına yer veriliyor ve daha fazla kapasite için daha fazla güç sağlanıyor. 500 watt’a kadar ulaşabilen MPX Modülü, önceki nesil Mac Pro’daki modülün tüm gücüne eşdeğer bir güç kapasitesine sahip.
Dünyanın en güçlü işlemcisi ve grafik kartı ile geliyor
14 teraflopa kadar işlem performansı, 32 GB bellek ve 1 TBps bellek bant genişliğiyle Radeon Pro Vega II’ye sahip MPX Modülü tam anlamıyla bir güç merkezi. Ancak bunlar yapılandırma seçenekleri olarak geliyor. Aman karışmasın. İki adet Radeon Pro Vega II GPU bir araya geliyor ve ortaya Vega II Duo çıkabiliyor eğer isterseniz. Kendisi, iki kat daha yüksek grafik performansı, bellek ve bellek bant genişliği değerleriyle dünyanın en güçlü grafik kartı.
İki GPU, aralarında 5 kata kadar daha hızlı veri aktarımına olanak veren Infinity Fabric Link aracılığıyla birbirine bağlanıyor. Çoklu GPU’lara göre optimize edilen uygulamalar için bu muhteşem bir haber. Yapılandırma ile edinebileceğiniz dünyanın en güçlüsünün fiyatına bir bakalım haydi… 44 bin TL’ye satın alabiliyorsunuz.
Güç kavramını bir adım daha ileri taşımaya kararlı Mac Pro ile, iki adet Radeon Pro Vega II Duo MPX Modülü’nü birlikte yapılandırabiliyorsunuz. Yani dört adet GPU bir araya gelerek 56 teraflopa kadar işlem performansı ve 128 GB yüksek bellek bant genişliği sunuyor. Bu, GPU ile render almaktan yapay öğrenmeye ve parçacık simülasyonlarına kadar her şeyin üstesinden gelebilecek bir güç demek.
Sonuç
Mac Pro’nun yapılandırma seçenekleri inanılmaz. 8 değil de 12 çekirdekli daha gelişmiş bir işlemci istiyorsanız +8 bin TL, 12 yerine 16 çekirdekli işlemci olsun derseniz +16 bin TL daha ödemeniz gerekiyor. 768GB RAM ekleme imkânınız var, tabii 120 bin TL eklerseniz. 8 TB SSD için +20 bin 800 TL bütçe ayırmalısınız. Final Cut Pro X, QuickTime Player X ve desteklenen üçüncü taraf uygulamalarında ProRes ve ProRes RAW video codec’lerini hızlandıran Apple Afterburner kartı da olsun derseniz +16 bin TL daha gerekli. Tüm özellikleri en üst seviyeye çıkarırsanız yarım milyar TL’yi bulan bir ödeme yapılması lazım. Daha fazla yapılandırma ayrıntısı için direkt Apple’ın kendi sitesinden Mac Pro > Satın Alın yolunu takip edebilirsiniz.
Elbette hard-core profesyoneller için geliştirildiğini yadsımıyoruz ama tüm şartları zorladığımızda bile Mac Pro’nun böylesi bir fiyat etiketine karşılık gelebileceğine tam olarak emin değiliz. Gerek yapılandırmalar gerekse taban fiyat olmak üzere otoriteler nezdindeki beklentinin çok üzerinde bütçeleri gerekli kıldığı görüşünün yaygınlığı da bu savı destekliyor.
Mac Pro, teknoloji şirketi açısından yeni bir deney olabilir, bu kapsamda pek tabii dünyanın en büyük yapım şirketleri ve yazılım endüstrisine yön veren diğer birçoğunu cezbettiğine şüphe yok.
Büyük projeler, devasa veri setleri, pro seviye uygulamalar üzerinde çalışanlar… Mac Pro’nun temel hedef kitlesi özetle.
İnanılmaz!
Mac Pro’nun yapılandırma seçenekleri inanılmaz. 8 değil de 12 çekirdekli daha gelişmiş bir işlemci istiyorsanız +8 bin TL, 12 yerine 16 çekirdekli işlemci olsun derseniz +16 bin TL daha ödemeniz gerekiyor.