Son yıllarda ülkemizde ve tüm dünyada büyük ilgi göre e-Spor başta gençler olmak üzere her yaştan oyun ve teknoloji severlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Spor ve bilgisayar oyunlarını bir araya getiren e-Spor nedir, Türkiye’de gelişimi hangi aşamada, ilk olarak ne zaman ortaya çıktı gibi soruların cevapları bu yazıda…
e-Spor nedir?
Elektronik spor kısaltması olan e-Spor tüm dünyada ilgi gören, online video oyunları ile sporun rekabetini ve takımlar arası mücadelesini bir araya getiren yeni nesil bir spor dalıdır. Spor ile teknolojiyi buluşturan bu yeni nesil kavram dünyanın dört bir yanındaki insanların internet ortamında veya sık sık görmeye başladığımız organizasyonlarda bir araya getirerek oyun oynamaları sağlamaktadır. Milyonlarca takipçisi olan bu yeni spor dalı son yıllarda yaygınlığının ve popülaritesinin artmasıyla birlikte gerçek bir spor dalı olarak görülmektedir.
Herhangi bir spor karşılaşmasındaki gibi e-Spor mücadelesinde de profesyonel oyunculardan oluşan takımlar karşı karşıya gelmektedir. Oyuncular gerçek bir sporcu gibi mücadelelere hazırlandığı ve yetenekli kişilerden seçildiği için seyir zevki yüksek ve rekabetin üst düzeyde olduğu oyunlar oynanır. Oldukça yoğun ilgi gören e-Spor karşılaşmalarında oyuncular reflekslerini iyi kullanmak ve formda olmak için fiziksel bir çabanın yanı sıra zihinsel bir çaba da göstermektedirler. Yetenek, fiziksel ve zihinsel gücün bir araya gelmesiyle her mücadele üst düzey bir rekabete sahne olur.
Günümüzde on binlerce kişilik salonları dolduran kalabalıklar önünde oynanan e-Spor mücadelelerinde; oyuncuların üst düzey yetenekleri ve oynanan oyunun tüm ayrıntıları sahnelenmektedir.
e-Spor ne zaman ortaya çıktı?
e-Spor ‘un tarihi oyun sektörünün büyümesi ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak modern hali 10-15 yıl öncesine dayanmasına rağmen kökenleri 70’li yıllara dayanmaktadır. Geçmişte atari salonlarında yaşanan oyun oynama deneyimi e-Spor’un kökenlerini oluşturmaktadır. Son yıllarda ise bilgisayarların yaygınlaşması ve oyun endüstrisindeki büyüme e-Spor dünyasının günümüzdeki büyümesine uygun zemini ve şartları sağlamıştır. Günümüzde ise tüm dünyada milyonlarca insanın takip ettiği büyük bir sektör haline gelmiştir.
e-Spor’un günümüzdeki durumu
e-Spor dünyası günümüzde her sene sayısı artan ulusal ve uluslararası e-Spor turnuvalarının düzenlenmesi ile yaygınlaşmaya devam etmektedir. Turnuvalar sayesinde ilginin artması daha fazla sayıda profesyonel takımın kurulmasını ve sporcu sayısının çoğalmasını sağlamaktadır. Tüm bunlarla birlikte durmaksızın artan bir büyüme yaşanmaktadır.
Bazı e-Spor turnuvalarının bütçesi milyonlarca doları aşarken, oyuncuların sporcu lisansı aldığı profesyonel bir meslek halini almıştır. Binlerce kişinin canlı veya online olarak izlediği organizasyonların büyüklüğü geçmişi onlarca yılı aşan bazı spor turnuvalarını geride bırakmaya başlamıştır.
Türkiye’de e-Spor gelişiminin kilit noktası ise 2014 yılındaki ülkemizin lisans veren ülkeler arasına katılmasıyla yaşanmıştır. Bu sayede e-Spor dünyasına yüksek segmentte dahil olan Türkiye ‘de önde gelen oyunlar ise DOTA 2, League of Legends ve StarCraft II gibi oyunlar gelmektedir.
Geleneksel spor kulüplerinden e-Spor takımları
Yeni e-Spor takımları kurulurken yüzyıllık spor kulüpleri de e-Spor takımı kurarak bu zorlu rekabette yer alıyor. İstanbul’un üç büyük kulübü Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray e-Spor takımı kurması kültürün yaygınlaşmasına katkı sağladı. Büyük rekabetin dijital dünyaya taşınması ile birlikte e-Spor takımlarına büyük bütçeler aktarılmaya başlandı. Bu köklü kulüplerin kurduğu takımların yanı sıra Bahçeşehir SuperMassive, Youthvrew ve Dark Passage gibi yerli takımların kurulması bu dünyaya olan ilginin armasını sağladı.
Ülkemizde büyük kulüpler bu arenada yer alırken Avrupa’da ise Manchester City, Paris Saint German, Schalke 04 ve Sporting Lisboa gibi birçok köklü kulüp e-Spor takımı kurdu. Bunun yanı sıra dünyanın en büyük spor organizasyonlarından Amerikan Basketbol Ligi NBA takımları da son yıllarda e-Spor takımları kurarak bu spor dalına büyük ilgi göstermeye başladı.
Türkiye’de e-Sporu sevdiren 10 yerli kulüp
- Beşiktaş Esports
- 1907 Fenerbahçe E-spor
- Galatasaray Espor
- Bahçeşehir SuperMassive
- Youthcrew
- Galacticos
- Dark Passage
- HWA Gaming
- Space Soldiers
- Team Aurora
En çok ilgi gören e-Spor oyunları
E-Spor dünyası her geçen yıl büyümeye devam ederken ülkemizde ve tüm dünyada en çok ilgi gören oyunlar arasında World of Worldcraft, League og Legends (LoL) Crossfire, Zula, Game of War, Clash of Clans ve Puzzle & Dragon gibi oyunlar yer alıyor.
Biliyor muydunuz?
Son yıllarda gerçek bir spor dalı olarak görülen e-Spor’da takımlar ve oyuncular tıpkı bir futbol veya basketbol kulübü disiplini içerisinde ortak antrenmanlar yapmakta, diğer takımlardan transferler yaparak takımlarını güçlendirmeye çalışmaktadır.
e-Spor’da zorlu rekabet
e-Spor dünyasında da tıpkı futbolda Messi veya Ronaldo, basketbolda LeBron James, teniste Federer veya Nadal gibi süper starlar bulunmaktadır. Milyonlarca takipçisi olan e-Spor’da yaşanan üst düzey rekabet ve aidiat duygusu sayesinde turnuvalarda tribünler dolmakta, internet üzerinden büyük hayran kitleleri elde edilmektedir.
Türkiye’nin ilk e-Spor sahnesi Ataşehir’e kuruldu
Oyon dünyasının en büyük firmalarından birisi olan ve e-Spor ekosistemine büyük yatırımlar yapan Riot Games tarafından 12 Ocak 2019 tarihinde Ataşehir’de Türkiye’nin ilk e-Spor sahnesi açıldı. 1000 kişilik koltuk kapasitesine sahip olan Riot Games Espor Sahnesi oyuna olan ilginin artmasını sağlarken; heyecan ve rekabetin buluşma noktası oldu.