Genel anlamda teknoloji, özel olarak da müzik dünyasında tüketicileri tercih aşamasında en fazla “tereddütte bırakan” ürünlerinden birisi de kulaklıklar.
öyle ki, neredeyse bedavadan başlayıp onbinlerce dolara kadar çıkan fiyat etiketleri ile devasa geniş ölçekte bir fiyat skalası içerisinde konumlandırılan kulaklıklar, sadece fiyatlandırmaları ile değil pek çok yan parametre ile de tüketicilerin seçim öncesinde uzun uzun araştırma yapmalarını, yazılan incelemeleri okumalarını gerektiriyor.
Eğer “maksat ses versin” sınıfındakilerden biriyseniz sizin için zaten sorun yok. Yapmanız gereken tek şey, gidip giriş seviyesi kulaklıklardan birisini satın almak.Hatta akıllı telefonunuzla gelen kulaklık bile işinizi hayli hayli göreceğinden ayrıca düşünmenize gerek bile olmayabilir. Keza örneğin en fazla 100 TL bütçe ayırmışsanız yine seçim aşamasında zorlanmazsınız. Ne de olsa bu fiyat aralığında da fiyat/performans başarımı onaylanmış pek çok seçenek var. örneğin ülkemizde 15-20 TL dolayında satılan Section8 Windowbox kendi fiyat sınıfının tartışmasız lideriyken 40 TL seviyesinde de Creative EP630 gibi bir efsane var. Yahut Sony”nin kulaküstü formdaki MDR-ZX600 modeli 100 TL civarındaki fiyatlandırmasıyla yine sınıfının en güzide performanslarından birisini sunuyor.
Ama işte eğer “parası çok önemli değil ben kaliteli bir kulaklık istiyorum” diyorsanız işiniz maalesef oldukça güç. Ne de olsa bu durumda kendimize bir fiyat aralığı belirlesek dahi iş bitmiyor. Hatta yeni başlıyor desek yeridir. çünkü sıradaki kararımız ne tip bir kulaklık almamız gerektiği üzerine olacak. Ki en meşakatli aşamada bu. Ne de olsa boyutlarından, kapsül tipine, takılışından sürücü tipine kadar envai çeşit alt kategori altından, kendimize en uygun olanına karar vereceğimiz aşama burası. Burada da karara vardık diyelim. Bitti mi? Maalesef yine hayır. Şimdi de hangi tür müzikler dinlediğimize ve bas/mid/tiz üçlüsündeki favorimizin hangisi olduğuna geliyor sıra. çünkü ne kadar kaliteli –ve doğal olarak pahalı- olursa olsun yine de seçeceğimiz kulaklık eğer bizim müzik zevkimize uygun biçimde tasarlanmamışsa asla tam anlamıyla tatmin olamayız.
Gördüğümüz gibi kulaklık seçmek gerçekten oldukça ciddi emek gerektiren bir süreç. Kaldı ki her şeyi ince ince düşünsek bile yine de memnun kalmama riskimiz her zaman mevcut.
Ve tabii bir de odyofiller var. Yani ses guruları. Diğer bir deyişle “gerçek sesin” peşinde olan ve bu sebeple kendisini ses konusunda olabilecek en iyi seviyeye çıkarmaya çalışan kişiler. öyle ki, gerçek bir odyofilin, kaliteli bir ses sisteminden klasik müzik dinlerken, orkestrada çalan tüm enstrümanların yerlerini teker teker ayırt edebildiği söylenir ki varın gerisini siz düşünün artık.
İşte şimdi; yani bu uzun girişin ertesinde yazımızın ana konusuna geçebiliriz. çünkü kaleme aldığımız bu yazımızda seslendiğimiz kişiler tam olarak “odyofil” sınıfına girenler. Yani “para önemli değil, ben gerçek kalitenin peşindeyim” diyenler.
Bu listede yer alan kulaklıkların hepsi de odyofiller için tasarlanmış olan modeller ve haliyle dünyanın en kaliteli kulaklıkları arasında yer alıyorlar. Hiç biri altın kaplama, yahut pırlantalarla süslenmiş değil. Her ne kadar özellikle rahat kullanım sağlamaları açısından tasarımsal olarak üzerlerinde ciddi bir emek harcanmış olsa da asıl vaat ettikleri şey gösteriş değil kalite. Yine -bir tanesi hariç- hiç birisi sınırlı sayıda üretilen modeller de değil. Yani eğer yeterli paranız var ise hemen sipariş geçebiliyorsunuz.
Evet; geri sayıma başlayalım bakalım…
JH Audio JH16 PRO
JH Audio JH16 PRO“nun en önemli özelliği kulak başına 8 armatür sürücüsü olması. Her biri bas, mid ve tiz sesleri oluşturan frekansları tam performansla sağlayabilmek için özelleştirilen bu sürücüleri birbirine üç yollu crossover (çapraz bağlantı) kullanarak bağlanan JH Audio JH16 PRO, böylece distorsiyonu en aza indirgerken özellikle geniş sahnelerde büyük başarı sağlıyor. Modelin öne çıkan bir diğer başarısı ise dış sesleri 26 dB’e kadar azaltabilen ses yalıtımı. Son olarak da JH Audio JH16 PRO”yu özel kılan bir ayrıntı daha aktaralım ve kulaklık kalıplarının kulağa tam oturabilmesi için kişinin kulağına özel üretildiğini belirtelim.
Yurtdışı Fiyatı: 1,149 Dolar
Türkiye Fiyatı: –
Devamı için diğer sayfaya geçiniz…
Audio-Technica ATH-W5000
Magnezyum alaşımlı çerçevesi, sinyal aktarım kayıplarını en aza indirgemek için 8N-OFC (oxygen free copper: oksijen oranının %0.001 ile sınırlı olduğu saf bakır) ses bobinleri, neodim mıknatıslar tarafından işlenen 53mm çapındaki sürücüleri, derin bas üretimi için çift hava süspansiyon sistemi ve permendur manyetik devresi ile ödediğimiz paranın hakkını sonuna kadar veren bir kulaklık Audio-Technica ATH-W5000. Abanoz ağacından kaplaması ve deri kulak yastıkları ile de hem görsel açıdan hem rahatlık açısından ve tabii ki hem de akustik açıdan tüm müzikseverleri tatmin etmeyi de rahatça başarıyor model.
Yurtdışı Fiyatı: 1,200 Dolar
Türkiye Fiyatı: 2,750 TL
Hifiman HE 6
Hifiman HE-6″nın bu listede yer almasının en önemli sebebi, genellikle daha üst seviye kulaklıklarda bulunan bazı özelliklere evsahipliği yapması. Klasik dinamik sürücüler yerine Planar Magnetic sürücülerin kullanıldığı model bunun yanısıra arkası açık forma sahip. Sürücü yapısı sebebiyle daha lineer frekans tepkilerine ve çok düşük distorsiyon oranına sahip olan model yine planar magnetic teknolojisinin bir sonucu olarak direnç-frekans tepkisinde de hiçbir değişiklik göstermiyor. Yani diğer bir deyişle her frekans bandı için aynı direnç tepkisini veriyor. özellikle dengeli bir ton arayan ve ses berraklığını ön plana çıkaran müzikseverlerin tüm ihtiyaçlarını giderecek kaliteye sahip bir kulaklık Hifiman HE 6.
Yurtdışı Fiyatı: 1,299 Dolar
Türkiye Fiyatı: 2,850 TL
Beyerdynamic T1
Arkası yarı açık formda tasarlanan Beyerdynamic T1″i özel kılan asıl ayrıntı “Tesla Teknolojisi”. Beyer mühendisleri tarafından tamamıyla yeniden tasarlanan sürücülerin manyetik alan kuvvetleri > 1,2 Tesla düzeyine çıkarılmış ki, pek çok kulaklıkta bu değer ortalama olarak < 0,65 Tesla”dır. İşin teknik tarafını bir kenara bırakırsak, bu dopingin pratikteki yansıması verimliliğin, ses detayının, 3 boyut hissinin ve hızın oldukça üst sınırlarda dolaşması olarak özetlenebilir. Her müzik türünde başarılı sonuçlar veren Beyerdynamic T1 rock ve metal gibi türlerde ise insanı adeta kendinden geçiriyor.
Yurtdışı Fiyatı: 1,399 Dolar
Türkiye Fiyatı: –
Sennheiser HD 800
Giriş seviyesi kulaklıklardan tepe seviye profesyonel çözümlere uzanan geniş bir aralıkta üretim yapan Sennheiser”ın arkası açık formda tasarladığı bu modelini öne çıkaran en önemli detay minimum seviyeye çekilen rezonansla doğal ve gerçek sesi muazzam bir şekilde sunabilmesi. 4-telli ve teflon yalıtımlı yüksek performanslı bağlantıları kullanan modelde yer verilen dönüştürücüler ise kulaklık üretiminde bugüne kadar hiç kullanılmayan ölçüde büyük bir ebata sahip. Yine pratiğe değinecek olursak, modelin en başarılı olduğu alan kesinlikle sahnesi. 3 boyut hissini adeta zirveye taşıyan model, bunun yanısıra midlerdeki başarısıyla da dudak ısırtıyor. özellikle klasik ve enstrümantel müzik türleri için paranın satın alabileceği en iyi kulaklıklardan birisi Sennheiser HD 800.
Yurtdışı Fiyatı: 1,499 Dolar
Türkiye Fiyatı: 3,700 TL
Grado PS1000
Listedeki pek çok kulaklık gibi arkası açık bir yapıya sahip olan Grado PS1000″i diğer üst seviye kardeşlerinden ayıran en önemli özelliği bas gücü. Bas tonların arkası açık formdaki kulaklıkların en zayıf karnı olması bu model için kesinlikle geçerli değil. Her ne kadar middeki başarısı Sennheiser HD 800 kadar olmasa da gerek sahnesi olsun, gerek derinliği olsun gerekse de enstrümanların ayrımı olsun kesinlikle rakibinden aşağıya kalmayan ve mükemmel sonuçlar veren bir model Grado PS1000. Gerçi dedik ama bir kez daha altını çizelim: Eğer en önem verdiğiniz ton bas ise, arkası açık formda bundan daha iyisini bulmanız imkansız.
Yurtdışı Fiyatı: 1,695 Dolar
Türkiye Fiyatı: 3,500 TL
Audeze LCD-3
Hifiman HE 6 gibi bu modelde de klasik dinamik sürücüler yerine Planar Magnetic sürücülere yer verilmiş. Teknik detayları bir kez daha tekrar etmeyelim ve inanılmaz dengeli ses tonları ve gerçek ses deneyimi olarak özetleyelim. Neredeyse mükemmele yakın bir frekans tepkisi sunan Audeze LCD-3 müziği tüm detaylarıyla yakalayabilmek için tasarlanmış kulaklık. 3 boyut hissiyatını kusursuz bir biçimde sağlayan kulaklık tüm bu artılarının yanısıra ahşap-deri tasarımı ile de göz doldururuyor. Her ne kadar 550 gramlık ağırlığıyla benzerlerine kıyasla biraz daha ağır olsa da yapılan incelemelere baktığımızda kafaya oturuş bakımından üretilen en iyi kulaklıklardan birisi olduğunun altı çiziliyor ki asıl önemli olan da bu zaten.
Yurtdışı Fiyatı: 1,945 Dolar
Türkiye Fiyatı: –
Stax SR-009 “Earspaker”
İstisnasız tüm müzik otoritelerinin üzerinde fikir birliğine vardığı ender kulaklıklardan birisi olan Stax SR-009 dünyada şimdiye dek üretilmiş en iyi kulaklıklardan birisi.
Hatta yine azımsanmayacak ölçüde geniş bir kitleye göre en iyisi. Stax SR-009″u özel kılan asıl ayrıcalığı ise elektrostatik sürücüler tarafından güçlendirilmiş olması. Zaten Stax firması da ürünlerini kulaklık değil kulak hoparlörü olarak tanımlıyor. Haksız da sayılmazlar aslında. Ne de olsa bu kulaklıklar aslında elektrostatik birer hoparlör. Sahnesinden, frekans ayrımına, çözünürlüğünden, sesin adeta ipek gibi pürüzsüz bir biçimde kulağa akmasına kadar şimdiye kadar üretilmiş kulaklıklar içerisinde Stax SR-009 kadar derine inebilen başka bir model yok diyebiliriz. Deri, süet ve alüminyumun harmanlandığı tasarımıyla kusursuz bir estetik çizen Stax SR-009 gerçekten de kulaklıktan ötede bir yerde duruyor.
Yurtdışı Fiyatı: 4,100 Dolar
Türkiye Fiyatı: –
Ultrasone Edition 5
İşte listenin sınırlı sayıda üretilen tek modeli. Ultrasone, 2003 yılında satışa sunduğu Edition serisinin 10. Yılı şerefine tasarladığı bu modelden sadece 555 adet üretti ve tanesini 4,999 dolardan satışa sundu. Edition 10’un yenilenmiş hali olarak nitelendirebileceğimiz model arkası kapalı yapıya ve dinamik sürücülere sahip. Dinamik sürücülerine rağmen böyle yüksek bir fiyat etiketine sahip olmasını ise prestij odaklı sınırlı üretim olmasına bağlıyoruz. Ultrasone”un patentli ses teknolojisi olan S-Logic”in geliştirilmiş versiyonu olan S-Logic EX ses teknolojisiyle tasarlanan modele yönelik incelemelere baktığımızda ise en iddialı olduğu alanın sahne performansı olduğunu görüyoruz.
Yurtdışı Fiyatı: 4,999 Dolar
Türkiye Fiyatı: –
Abyss AB-1266
Ve listenin 1 numarasına geldi sıra. 5,495 dolarlık fiyat etiketi ile satışa sunulan Abyss AB-1266 yüksek fiyatlandırmasına karşın pek çok incelemede aynı Stax SR-009″da olduğu gibi “parasının her kuruşunu hak eden” bir kulaklık olarak nitelendiriliyor.
Planar Magnetic sürücülerin yer aldığı model ses gurularına göre gerçekçilik ve berraklık olarak dünyada şimdiye kadar üretilmiş “açık ara” en iyi kulaklık. Fakat bu iki uzmanlık alanının yasınısıra sahnesinden tutun ses saflığına, frekans ayrımına kadar her alanda en iyiler arasında yer alıyor. Modeli öne çıkaran bir diğer artısı da yüksek ve orta frekanslarda tatmin edici sonuçlar vermesi için özel olarak bu kulaklık için üretilmiş bir güç çeviriciye sahip olması. Keza titreşimi en alt düzeyde tutabilmek için de düşük karbonlu çelikten imal edilmiş bir ön saptırıcının yer aldığı model 660 gramlık ağırlığına karşın muazzam dengesi ve koyun derisinden kulak pedleri sayesinde kafayı sıkmadan ve ağrıtmadan saatlerce müzik dinlenmesine olanak sağlıyor.
Yurtdışı Fiyatı: 5,495 Dolar
Türkiye Fiyatı: –
BAZI TEMEL SES TERİMLERİNİN TüRKçE KARŞILIKLARI
Amp : Amfi (Amplifier: Yükselteç)
Audio : Ses/Müzik
Balanced : Dengeli
Bridging : Köprüleme
Burn in : Yanma/Yakma
Can : Kap
Coax : EŞEK (kablo) (Co-axial cable: EŞ-EKsenel kablo)
çip : Yonga
DAB : DSY (Digital Audio Broadcasting: Dijital Ses Yayını)
DAC : SAç (Digital-Analog Converter: Sayısal-Analog çevrimci)
DAP : SMç (Digital Audio Player: Sayısal Müzik çalar)
DLP : DIİ (Digital Light Processing: Dijital Işık İşleme)
Flat : Düz
Gain : Kazanım
Hi-gain : YüK (Yüksek Kazanım)
IEM : KİM (In Ear Monitor: Kulak İçi Monitör)
In-ear : Kulakiçi
Low-gain : DüK (Düşük Kazanım)
Pre-amp : ön-Yükselteç
Transport : Taşıyıcı
Yorum Yap