Dünyanın En Çok Kazanan Espor Oyuncuları

Profesyonel oyuncular sadece on yıl kadar önce çok küçük miktarlarda para ödülü ve bilgisayar çevre birimleri için savaşıyordu. Bugünün oyuncuları ise her yıl milyonlarca dolar için en yüksek seviyede mücadele ediyor. Son on yılda, büyük ölçüde Twitch’in popülerleşmesi sayesinde, hayranlar inanılmaz bir hızla espor etkinliklerine dahil olmaya başladı. Büyüme, birbirini izleyen her yıl için etkileyici seviyede arttı ve yavaşlıyor gibi görünmüyor. İzleyici sayısındaki artış, sunulan para ödüllerinde büyük bir artışı beraberinde getirdi. Sadece 2019’da 4 bin 600’ü aşkın turnuvada 215 milyon dolardan fazla para ödülü dağıtıldı. Dağıtılan ödül 2012’de sadece 13,8 milyon dolardı. İnanılmaz bir sıçrayış!

2019 yılı toplamının yaklaşık dörtte biri Valve’in yıllık Dota 2 etkinliği The International’ın dokuzuncu bölümünde dağıtıldı. Katılımcı 18 takıma 34,3 milyon dolar para ödülü dağıtılırken, nihai şampiyon OG takımı toplamda 15,6 milyon dolar kazandı. Tabii ki, bu meblağlar genel olarak en yüksek kazançları şişirdi. Aslında, Esports kazançlarındaki ilk 11 kişi Dota 2 oyuncuları. Ancak bu muazzam büyümeden yararlanan sadece Dota oyuncuları değil. İşte önde gelen oyunlardan, yılların en iyi oyunlarına kadar; esport tarihindeki en yüksek para ödülü toplamına sahip oyuncular.

Johan “N0tail” Sundstein – 6,8 milyon dolar (Dota 2)

Danimarkalı tecrübeli Dota 2 oyuncusu, OG’yi The International’da üst üste iki yıl zafere götürdükten sonra 2019’da tüm esporlarda en çok kazananı oldu. Ancak TI8 ve TI9’daki etkileyici maaşının yanı sıra N0Tail, TI’den önce OG ve Team Secret’ın yanında inanılmaz bir başarı elde etti ve bu da onu bu listenin zirvesine yerleştirdi.

Kyle “Bugha” Giersdorf – 3 milyon dolar (Fortnite)

Fortnite 2018’de patladı ve hızla dünyanın en çok oynanan oyunlarından biri haline geldi. Espora uyum sağlaması sadece bir an meselesi oldu. Bina çılgınlığı oyunun geliştiricisi, çocuk dostu kazanç kaynağı oyun için turnuvalara milyonlarca dolar yatırım yaptı ve özellikle bir oyuncu en üste çıktı. Sentinels Bugha’nın Fortnite Dünya Kupası’ndaki baskın performansı, oyuncuyu 2019’da espor üstünlüğüne itti ve astronomik bir kazanç olan 3 milyon dolar kazandırdı.

Andreas “Xyp9x” Højsleth – 1,7 million (CS:GO)

Danimarkalı oyun kolu kavrama ustası ve 2019’da tüm zamanların en iyi takımını ilan edilen Astralis takımı desteğini alan Andreas “Xyp9x” Højsleth dördüncü Valve Major ödülünü kazandı. Xyp9x, takımın şöhretinin yükselişinde büyük rol oynadı, onları kötü şöhretlerinden kurtardı, eylemlerini temizledi ve takımını günümüzün Counter-Strike’daki sıralamanın zirvesine itti.

Lee “Faker” Sang-hyeok – 1,3 milyon dolar (League of Legends)

Tüm zamanların en ünlü profesyonel oyuncusu Faker T1’de üç kez dünya şampiyonluğu kazanan kadrodaki tek sabit isim. 23 yaşındaki oyuncu ilk sezonunda sadece dünya şampiyonluğunu kazanmakla kalmadı, aynı zamanda Ligde yarışan en büyük oyuncu olarak kabul ediliyor

Feg – 1 milyon dolar (Shadowverse)

2018’de Shadowverse Dünya Grand Prix’inde ikinci bir çıkışa sahip olan Japon oyuncu, büyük sahnede kendini kanıtladı ve kendini bir şampiyon olarak adlandırmaya hak kazandı. Bilinmeyen bir varlık dijital kart oyunu turnuvasına potansiyelini gerçekleştirememiş biri olarak girdi, ancak baskı altında devrilmek yerine her şeyi kazandı.

Cho “Maru” Seong Ju – 808 bin dolar (Starcraft 2)

SC2 dünyasındaki egemenliğini koruyan Maru, ödül kazancı açısından yapımın en başarılı oyuncusu olmak için hızla yükseldi. Park “Dark” Ryung Woo ve Joona “Serral” Sotala gibi isimleri bozguna uğratan Maru, 2018’deki Dünya Elektronik Spor Oyunları etkinliğinde zaferi eve getirerek kazançlarını artırdı. Son zamanlarda hızlı bir şekilde art arda kazanç elde etti ve oyunda 1 numaralı unvanını savunmaya çalışıyor.

Damon “Karma” Barlow – 804 bin dolar (Call of Duty)

Kuzey Amerika Call of Duty fenomeni, oyun tarihinde üç ayrı dünya şampiyonluğu kazanan tek oyuncu. İki kez üst üste CoD dünya şampiyonasını kazanan tek kişi olmasının yanı sıra, yedi yıllık kariyeri boyunca bir düzineden fazla turnuva kazandı. Bu başarı ona 800 bin dolardan fazla kazanç sağladı.

Park “Loki” Jeong Yeong – 758 bin dolar (PLAYERUKNOWN’S BATTLEGROUNDS)

21 yaşındaki Güney Koreli PUBG oyuncusu son birkaç yıldır büyük başarılar elde etti. Birçok turnuvada ilk üçte bitirdi, 2018’de PUBG Global Invitational’ı kazandı ve 2019’da MET Asia Series’i domine etti.

Lee “Jaedong” Jae-Dong – 642 bin (Starcraft: Brood War)

Starcraft: Brood War ilk e-spor çağının en prestijli ve en uzun soluklu örneklerinden biri olarak kabul edilir. Neredeyse sadece G. Kore’de oynanan oyunun rekabet seviyesi o kadar yükseldi ki, yeni oyuncuların yükselip eski dominant oyunculara hükmetmesi nadirdi. Ama Jaedong onlardan biri oldu. Zerg oyuncusu yarışta nasıl başarılı olunacağına tamamen yeni bir kıyaslama oluşturmayı başardı ve Brood War’ın en büyük yıldızı Lee “Flash” Young Ho’ya ana rakip olmak için kendini geliştirdi.

Tony “Lethul” Campbell – 578 bin dolar (Halo)

Kuzey Amerika’lı Halo oyuncusu, oyunun dört farklı versiyonunda tutarlı bir performans sergiledi ama başarısının çoğu Halo 5: Guardians’dan geldi. Buna Lethul ve takımı CLG’ye 1 milyon dolar kazandıran 2016 Halo Dünya Şampiyonası’ndaki zaferi de dahil.

Son yıllarda milyonlarca dolar kazanan espor yıldızları 2020’de salgın nedeniyle iptal edilen turnuvalar yüzünden gelir elde edemese de banka hesapları emim olun çok iyi durumda.

Türkiye’de en çok para kazanan e-spor oyuncuları
İşte Türkiye’de en çok kazanan ilk 5 oyuncu;

  1. Woxic – Özgür Eker – 295 bin dolar (Counter-Strike: Global Offensive)
  2. XANTARES – Can Dörtkardeş – 238 bin dolar (Counter-Strike: Global Offensive)
  3. MAJ3R – Engün Küpeli – 161 bin dolar (Counter-Strike: Global Offensive)
  4. Fujitora – Kaan Çekli – 157 bin dolar (Hearthstone)
  5. paz – Ahmet Karahoca – 148 bin dolar (Counter-Strike: Global Offensive)

Göründüğü üzere dünyada espor turnuvalarından milyonlarca dolar kazanan oyuncular bulunurken Türkiye’de en çok kazanan oyuncu 295 bin dolar elde etti.

Evet doğru görüyorsunuz. En çok kazanan espor oyuncuları bir hayli genç. Üstelik aralarında ‘oyun oynamaktan fazla kilo almış’ biri de yok. Sağlıklı, dinç, konsantre ve zenginler…


 

Exit mobile version