Doğa Fotoğrafı Gezileri

Gezi, yeni yerler görüp incelemek, bilgi edinmek, eğlenmek, hoş vakit geçirmek vb. amaçlarla belli bir yere gitmektir. Fotoğraf gezileri, fotoğraf çekme fırsatları yaratma yanında yeni yerler keşfetme, doğadan keyif alma, kendini iyi hissetme, farkındalık yeteneğini geliştirme, bakış açısını zenginleştirme gibi faydalar sağlar.

Fotoğrafçılar gezip görerek tanıdıkları farklı coğrafyalardaki yaşantıları belgeleyip paylaşarak başkalarının da görmesine, bilmesine vesile olur. Şunun da bilinmesi gerekir; doğada fotoğraf çekmek amacıyla geçirilecek zaman boş zaman değildir; fotoğrafçının kültürel dağarcığını zenginleştirebilmesi ve ömrünü sağlıklı olarak geçirebilmesi için de önemli bir yatırımdır.

Doğa fotoğrafçısının -örneğin- bir kıyı manzarası, bir şelale, kelebek veya kuş fotoğrafı çekebilmesi için bir deniz kıyısına, şelalenin veya kelebeğin olduğu yer(ler)e gitmesi gerekir. Başka bir deyişle doğa fotoğrafı çekebilmek için seyahat etmek şarttır. Devamlı yaşadığı, bildiği yerde yani yakın çevresinde fotoğraf çekmek fotoğrafçının birçok şeyi görmesine engel olur. Çünkü gözü onlara alışır, ayrıntılarını fark edemez. Oysa bir başka fotoğrafçı için aynı yerde fotoğraf olarak algılanacak çok şey olabilir. Mekân değiştirmekle bu görememe alışkanlığı kırılır, yeni varlıkların veya sahnelerin farkında olmaya başlanır. Fotoğraf gezilerinin -mümkünse- her mevsimde tekrarlanması ve zaman zaman farklı rotaların izlenmesi hem farkındalığı artırır hem de farklı fotoğraflar çekme imkânı verir. Bu yüzden her ay en az yeni bir yer keşfetmek, yılda bir kere de birkaç gün kalınacak belli bir yere veya ülkeye gezi yapmak görme becerisini geliştirdiği gibi doğada yeni şeyleri (varlıkları, sahneleri) görme imkânı da sağlar.

Ancak bir hususu bilmekte fayda var; farklı doğa fotoğrafları çekmek için illa da başka ülkelere gitmeye gerek yoktur. Çünkü ülkemizin coğrafi konumu, doğal yapısı, flora ve faunası iyi doğa fotoğrafları çekilebilecek sahnelere sahiptir. Yeter ki bu sahnelerin nerelerde bulunabileceği bilinsin. Örneğin doğa fotoğrafı gezilerinde ana yolların veya yerleşim yerlerinin yakınlarındaki yerlerden çok; yaşam alanlarından daha uzaktaki (insan faaliyetlerinin olmadığı veya çok az olduğu) patikalar, dere yatakları, akarsu kenarları, tarla araları, orman içleri, dağ yamaçları gibi yerler tercih edilmelidir.

Bu yüzden fotoğraf gezileri, öncelikle, yakın çevreden başlayarak ülke genelini kapsayacak şekilde planlanmalıdır. Böylece hem ülkemizin her köşesini tanıma imkânı bulunur hem de yaşanılan dönemdeki doğal güzellikler kaydedilerek gelecek nesillere aktarılmaları sağlanır.

Gezilerinin Planlanması ve İcrası

Doğa fotoğrafı gezileri günübirlik veya konaklamalı olarak birkaç gün sürecek şekilde düzenlenebilir. Doğa fotoğrafı gezilerinin kararlaştırılması, planlanması ve icrasıyla ilgili uyulması gerekli başlıca kurallar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

Gezilerin Vazgeçilmez Aracı, Sırt Çantası

Sırt çantasının fotoğraf makinesi ve aksesuarları ile çadır, uyku tulumu, kap kacak, mat ve öbür gerekli eşyaları taşıyacak kapasitede olması gerekir. Sırt çantalarının dayanıklı, su geçirmez kumaştan üretilmiş ve hafif olanları tercih edilmelidir. Ayrıca içindeki eşyalara kolay ulaşılabilen, dışında su şişesi ve tripod taşımaya imkân veren yerler / cepler bulunan bir tasarımda olmalıdır.

Gidilecek gezide yürünecek yol uzunluğu, götürülecek eşya ağırlığı ve taşıyabilme gücü dikkate alınarak çantanın büyüklüğüne karar verilmelidir. Çadır kurulacak yer ile araçla gidilebilecek son yer arasındaki mesafe uzun olmayan yerler için 60 – 70 litrelik bir çanta düşünülebilir. Aradaki mesafe uzun ve taşıyabilme gücü de sınırlı ise daha küçük bir çanta tercih edilmelidir.

Doğada Giyim

Giyecekler soğuk ve ıslak ortamlarda uzun süre kalınsa bile yaşamı devam ettirmeyi sağlayacak; sıcak havalarda ise terlemenin vereceği rahatsızlığı önleyecek şekilde dikkatle seçilmelidir. Giyecekler yağmur, rüzgâr, soğuk veya sıcak gibi etkenlere karşı güvenli ve konforlu olmalıdır. Doğada mevsime uygun, rahat hareket edilebilecek, bedeni sıkmayan, hafif, kolay ıslanmayan, ıslandığında kısa sürede kuruyan kıyafetler giyilmelidir. Doğa fotoğrafı için fotoğrafçı yeleği giymek çalışırken seri hareket etme yanında araç ve aksesuarlara kolay ulaşma imkânı da sağlar.

Polyester kumaşlardan üretilmiş giyecekler pahalıdır ancak doğada giymek için rahat ve hafif olmaları, çabuk kurumaları gibi avantajları vardır. Hem ekonomik hem de ihtiyacı karşılaması bakımından pamuk veya polar malzemeden üretilmiş olanlar tercih edilebilir. Mümkün olduğunca çorap, eşofman altı gibi yedek giyecek bulundurmak yararlı olur.

Gövde

Her türlü doğa etkinliğinde güvenli ve konforlu olmayı giyim şekli belirler. Bu yüzden doğada özen gösterilmesi gereken; üç farklı katmandan (iç katman, orta / yalıtıcı katman ve dış / koruyucu katman) oluşacak şekilde giyinmektir. Bu giyinme modelinin tercih sebebi; değişen ısı durumuna uyum sağlayabilme yani gerektiğinde katmanlardan birini çıkartma veya giyme imkânı vermesidir.

Vücuda doğrudan temas eden iç katman (iç çamaşırı ve termal içlik) esnek olmalı, terlemeyle oluşan nemi dışarıya vermeli ve nem tutmadan derinin kuru kalmasını sağlamalıdır. İç giyim için en uygun kumaşlar esnek, teri emip dışarı veren, hızlı kuruyan polipropilen ve polyester gibi sentetik kumaşlardır.
Orta / yalıtıcı katman, genellikle, bir tane kalın giysi yerine birkaç kat hafif, bolca giysi sayesinde vücut sıcaklığı daha iyi kontrol edilir. Örneğin gün içinde ani ısı değişiklikleri olabilen -sonbahar ve ilkbahar günleri gibi- zamanlarda iç katman üzerine kalın bir gömlek veya kazak yerine iki kat ince gömlek veya tişört giymek (gerektiğinde biri çıkarılabilir) daha kullanışlıdır.

Sıcak havalarda pamuklu bir tişört veya kısa kol gömlek yeterlidir. Ancak daha serin dağ iklimi için pamuklular uygun değildir. Böylesi durumlar için terletmeyen ve nefes alan sentetik kumaştan üretilmiş tişört veya gömlekler ile polar kazaklar daha uygundur.

İdeal dış giyim katmanı olarak; yalıtkan, rüzgâr ve su geçirmeyen ve nefes alabilen özel sentetik malzemeden üretilmiş olanlar tercih edilmelidir. Ancak bu özelliklerin tamamına sahip giyim malzemesi bulmak kolay olmayabilir; mümkün olduğunca bu özelliklere yakın olanlar bulunmaya çalışılmalıdır.
Yağmurlu günlerde / mevsimlerde, makineyi ıslanmaktan koruyarak çekim yapmaya ve taşımaya imkân verecek, su geçirmeyen hafif bir yağmurluk veya şemsiye bulundurmak gerekir. Doğada fotoğraf çekerken dizleri veya dirsekleri yere dayamak gerekebilir, bunları korumak için dizlik ve/veya dirseklik takılabilir.

Baş ve El

Soğuk havalarda şapka, bere veya kar maskesi gibi bir başlık takmak gerekir. Sıcak tutan ve yalıtıcı başlıklar yün, polipropilen veya polyester tüylü kumaştan üretilmiş olanlardır. Güneşli günlerde / mevsimlerde güneş gözlüğü ve geniş kenarlı bir şapka bulundurulmalıdır. Son yıllarda, şapka yerine, hafif ve pratik olan bandanalar da tercih edilmektedir.

Çoğunlukla eldiven kalınlaştıkça daha iyi ısıtır ama parmakların hareket kabiliyetini azaltır. Bu yüzden katman kavramını eller için de kullanmak uygun olur. İlk katman bir çift ince veya parmaksız eldiven olabilir; bunun üstüne de tek parmaklı eldiven giyilebilir. Çünkü tek parmaklı eldivenler daha sıcak tutar. (Fotoğraf çekerken deklanşöre basmak için tek parmak eldiven çıkarılır).

Ayakkabı

Ayakkabılar; ayak numarasına uygun, koruyucu (ayak bileğini kavrayan), kaygan zeminlere iyi tutunabilen ve içeriye su geçirmeyen ama ter buharını dışarıya çıkararak ayağın kuru kalmasını sağlayan özelliklere de sahip olmalıdır. Yürüme konforu sağlayan yani tabanı yere basıldığında taşları hissetmeyecek kadar sert ama rahat yürüyebilmek için de esnek olmalıdır. Ayakkabının ağırlığı da önemlidir; aynı kaliteye sahip iki çift ayakkabıdan daha hafif olan çift tercih edilmelidir.

Hasan Atabaş

Exit mobile version