DJ”lik ve Dijital Müzik Rehberi

DJ”lik müessesesi aslında son derece basit gözüküyor, iki plak alıp, aynı anda çalıp, çalınan iki farklı parçayı tek şarkıymış gibi “yutturmak”… Ancak bir DJ olmak, hem para hem de zaman olarak ciddi yatırım ve yetenek gerektiriyor. Sonuçta yaz akşamlarında kumsalda gitar çalan biri olmuyorsunuz, ama dijital çağda insanlar ateşin etrafında değil, kabininizin etrafında toplanmayı tercih ederler zaten. DJ arkadaşlarımızın nasıl popüler olduklarından hiç bahsetmeyelim, sizi heveslendirebilir.

Prensip olarak, bir DJ”in sahip olması gereken en önemli yetenek -iki farklı plaktan çalınan şarkıları “dikiş izleri” belli olmadan birleştirmek- gerçekleştirmesi kolay gözüken, ancak göründüğü kadar kolay olmayan bir iş. Partilerin aranan DJ”leri, bu başarıya çok çalışarak ve pratik yaparak ulaşmışlar. Yani amacınız sadece fotoğraf çektirmek değilse ekipman başında durup kulaklık takmanın sizi bir anda popüler yapacağını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. DJ olmak için atılacak ilk adım, kullanılan ekipmanları ve terimleri tanımak, yani biraz ders çalışmak. 

DJ olarak duyduğumuz sık sık kullandığımız DJ”in açılımı Disc Jokey”dir. Bu arkadaşımızın işi muzik yapmak veya başka müzikleri karıştırarak farklı bir müzik yapmak ya da bilinen bir müziği mix yapmaktır. Şimdi gelin yakından bakalım DJ lerin hangi ekipmanları, hangi programları ve kullandıkları ekipmanlar hakkında detaylı bilgi sahibi olalım.

DJ Terimleri

Turntable – Plakların çalındığı, en temel alet. Beat matching”i kolaylaştırmak amacıyla tercihen direct drive (kendinden motorlu) olmasinda fayda var.

Stylus – Plakların üzerindeki izlerde kayıtlı olan müziği okuyan “iğne”.

Pitch Control Slider – çalınan plağın dönme hızını artıran ya da azaltan düğme.

Mixer – İki turntable”in da bağlı olduğu, ses, bas, fade, gibi temel ayarların yapıldığı, aslında bütün mixin kontrol edildiği ünite.

Channel Faders – Mixer üzerinde bulunan ve kanalları (yani farklı turntable”lari) kontrol etmenize izin veren dügmeler.

Beat – Müziğin vuruş sayısı. Genellikle davullara göre ölçülür.

Measure – Dört beat”lik bir grup.

Phrase – 8 measure”lik (ölçülü) bir grup.

BPM – Beats Per Minute (Dakika başına düsen vuruş sayısı) teriminin kısaca söylenmiş hali. Kaydın hızı, bu şekilde ifade edilir.

Cross Fader – Hoparlörlerden hangi kanalın ne ölçüde duyulacağını ayarlayan sürgü. Cross Fader, genellikle mixer”in ortasında yer alır.

Trainwreck – Kötü yapılmış bir mix.

Dual Player – İki ayrı cd playerin çok eklenti ile kombine hale gelmiş hali.

Diğer Sayfa: DJ Programları; Virtual DJ Home, Zulu DJ, Mixx, Loops Static

 

Virtual DJ Home

Virtual DJ Home DJ programları arasında zirvede yer alan programlardan biri. Bunun nedeni, kullanımı çok basit ve bir DJ”e ihtiyacı olan her türlü eklentiyi beraberinde getiriyor olması. Bu programa sahip birisinin oluşturacağı şarkılar ve ritim hakkında hiç kaygı oluşturmaz ve oldukça başarılı bir senkronizasyon sağlar. Virtual DJ sayesinde istediğiniz müzikleri remix yapabilirsiniz.

Zulu DJ

DJ Zulu bilgisayarda remix hazırlamak için güzel bir DJ programı. Bunun yanı sıra remix dosyalarınızı oluşturabileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz ve formatını çevirebileceğiniz özellikler de sunuyor. Kolay arayüzü ile müzikleri hızlı bir şekilde seçip mix yapabilir ve efektler ekleyebilirsiniz. Sürükle bırak desteği sayesinde çalışmanıza kolyalıkla yön verebilirsiniz.

Mixxx 

Minimalist dizaynı ve bu dizayna sığdırdığı zengin ve farklı kontrolleri ile kusursuz bir şekilde mix ve remix parçalar hazırlamak isteyenler için ideal bir seçim. Programın en ilginç özelliklerinden biri de otomatik DJ fonksiyonu. Tek ihtiyacınız olan şey şarkı listenizi programa eklemek ve ritim ayarlamak. Remix senkronizasyonu gibi işleri program hallediyor.

Loopstactic

Eğer sevdiğiniz DJ”ler var ise, onların remixlerine benzer çalışmalar yapmak istiyorsanız, endişe etmenize gerek yok. çünkü bunun için ücretsiz olan yazılım Looptastic, iPhone için en iyi DJ programlarından biri. Artık metroda, metrobüste, dolmuşta, vapurda kısacası her yerde remixler hazırlayabilirsiniz.

 

BPM nedir ?

Evet Dj lerin en büyük kozu ve profesyonel anlamdaki en önemli kavram BPM” nedir bu BPM (Beat Per Minute).

• İnsan metabolizmasının performans değerleri göz önünde bulundurularak günün belli saatlerine belli BMP değerleri ile hükmetme ve metabolizma ile paralel hareket etme. Simdi nedir bu BPM ? Bir parçadaki dakikadaki vuruş sayısı. Yani ana tempo sayacı. Ya da diğer anlamda Ritim daha da açarsak komik anlamda (Dum tıs dum tıs dum tıs) grafiğinden tısları çıkarırsak geriye kalan dum lar yani vuruşlar bize o parçanın BPM yani vuruş sayısını verir. Bir parçada BPM ne kadar yüksek olursa tempoda o kadar yüksek olur. BPM in birinci amacı günün belli saatlerinde insan metabolizmasının gösterdiği reaksiyona bağlı olarak bu değeri düşük ya da yüksek tutmak. Yani tempo grafiğini ayarlamak

• BPM in 2. en önemli görevi ise mix yaparken trublanstan uzak yani karmasa ve gürültüden uzak daha profesyonel Mix”ler yapmaya yardımcı olmasıdır. Nasıl mı ? örneğin A parçası su an çalıyor ve BPM değeri ise 140 olsun, gireceğim B parçasının BPM değerinindi 140 olması gerekmektedir ki iki parçayı mix yaparken bir karmaşaya ve trublansa sebep vermeyelim.

MIX Nedir?

DJ”liğin en temel kavramları arasında yer alan MIX iki parça arası senkronize geçiş yapma ve BPM değerleri doğrultusunda bozulmaya meyil vermeden ritimleri üst üste bindirmeye ve diğer parçayı devreye sokmaya denir.

MIX yapmanın bir çok tekniği bulunmaktadır. Bunların en başında ve en kolay olan yol BPM kontrollü geçiş yer alır.

Remix Nedir?

MIX ve REMIX sürekli birbirine karıştırılan iki kavramdır. Aslında ikisi oldukça farklı uçlarda yer alıyor. Remix parçanın altyapısı ile oynayıp o parçayı normalden farklı şekle sokmaktır. Parçanın ritim değerleri, hızı ve birçok temel yapısı değiştirilerek çeşitli efektlerle donatılması da diyebiliriz.

Exit mobile version