Dijital Hayatınıza ‘Ses’ Getirecek Siri İpuçları

Artık sokaklarda, iş yerlerinde, evlerde ve otomobillerde kendi kendine konuşuyormuş gibi gözüken insanların dünyasındayız. Sesli asistanlar sayesinde yeni bir döneme girerken önümüzdeki 10 yıl içerisinde teknolojik cihazlarla konuşarak iletişim kurmanın, dokunmatik ekranlara ciddi bir alternatif olacağı tahmin ediliyor.

Akıllı cihazların sayısı ve kullanım alanı arttıkça daha efektif kullanılması için geliştirilen sesli asistanların önemi artıyor. Herhangi bir ekrana veya tuşa dokunmadan tamamen sesli komutlar ile çalışan Siri, bu noktada öne çıkıyor. Bu kapsamda bizler de Siri kullanımınıza renk katacak bazı ipuçlarını derledik.

Hey Siri” komutunu kullanma

Yalnızca “Her Siri” demeniz ve neye ihtiyacınız olduğunu söylemeniz yeterlidir. Örneğin “Her Siri, bugün hava nasıl?” diyebilirsiniz.

Düğmeye basıp bırakma

iPhone X veya sonraki modellerde, yan düğmeye birkaç saniye boyunca basın ve hemen isteğinizi iletin. Aygıtınızda Ana Ekran düğmesi varsa bu düğmeye basın ve neye ihtiyacınız olduğunu söyleyin.

Düğmeyi basılı tutma

Daha uzun bir istekte mi bulunmak istiyorsunuz? iPhone X veya sonraki modellerde, isteğinizi iletirken yan düğmeyi basılı tutun. Yan düğmeyi bıraktığınızda Siri dinlemeyi durdurur.

Aygıtınızda Ana Ekran düğmesi bulunuyorsa isteğinizi iletmeyi bitirene kadar bu düğmeyi basılı tutmanız yeterlidir.

Siri’nin ses yüksekliğini değiştirme

Apple’ın kişisel asistanı olan Siri, Apple cihazlarda son derece pratik kullanım olanağı sunuyor. Yeni gelen güncellemelerle birlikte hemen hemen bütün işlemlerimizi yapmamızı sağlayan Siri, bizlere sesli geri bildirim ile karşılık verebiliyor ve yanıtlarımız doğrultusunda ne yapması gerektiğini belirleyebiliyor.

Siri’nin becerilerinden biri olan ve çoğu kişinin telefonunda ya da başka cihazlarında işlemlerini ekrana bakmaksızın yapmasını sağlayan sesli geri bildirim fonksiyonu, bazen can sıkıcı olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için Siri’nin sesli bildirim özelliği; cihazlarınızın ses ayarı bölümünden farklı bir ses düzeyinde ayarlanmalı.

Siri’nin ses ayarlarını değiştirmek istiyorsanız, farklı bir ses ayarı menüsüne tıklamanız gerekmiyor. Siri ses ayarlarına erişmek için yapmanız gereken tek şey, Siri’yi kullandığınız esnada ses tuşlarına basıp tercihinize göre ses düzeyini ayarlamak.

Ses ayarlamasını yaparken iPhone’a kulaklık takılı ise, ses yüksekliğinin iPhone üzerinden ayarlanması gerekir.

Apple Watch’ta Siri’nin ses seviyesini ayarlama
Sesli geri bildirim özelliği, iPhone dışında Apple Watch’larda da kullanılabiliyor. Ses yüksekliğini Apple Watch’tan şöyle ayarlayabilirsiniz;

  1. Apple Watch’ta Ayarlar uygulamasına girin.
  2. Ayarlar bölümünden Genel’e dokunun ve Siri’ye tıklayın.
  3. Ekranı aşağı kaydırıp Ses Yüksekliği — Hoparlör alanına gelin.
  4. Ses denetimlerine tıklayın. Alternatif olarak, sürgüye dokunun ve Digital Crown’u döndürün.

Mac’te Siri’nin ses seviyesini ayarlama

Siri konuşurken menü çubuğunda bulunan Ses Yüksekliği’ne tıklayın ve sonra sürgüyü sürükleyerek ses yüksekliğini ayarlayın.

Mac bilgisayarlarda bu ayarlar yapılırken, eğer bilgisayarda kulaklık takılıysa ses yüksekliğinin Mac üzerinden ayarlanması gerekir.

Siri sesli yanıt vermiyorsa

Aygıtınızın sesi veya Sesli Geri Bildirim kapalıysa Siri sesli yanıt vermeyebilir. Siri ekranındayken aygıtınızın ses düzeyini artırmayı deneyin. Ardından, Sesli Geri Bildirim ayarlarınızı kontrol edin:

iPhone, iPad veya iPod touch’ta Ayarlar > Siri ve Arama > Sesli Geri Bildirim’e gidin. Burada, Siri’nin yanıt verme biçimini değiştirebilirsiniz. Örneğin, Siri’nin her zaman veya yalnızca Eller Serbest ayarı kullanılırken sesli yanıt vermesini tercih edebilirsiniz.

Siri kestirmelerini kullanmak

Siri kestirmeleri, kullanıcıların tek dokunuşla favori uygulamalarında çeşitli işlemler gerçekleştirebilmesini esas alıyor. Örneğin Snoww açıkken Her Siri, haydi kayalım diyorsunuz, uygulamanın kayak antrenmanı başlıyor. HomeCourt’ta top sürme idmanı, Nike Run Club uygulamasında koşu başlatma gibi işlemler komutlar sayesinde Siri ile sağlanabiliyor. Dexcom’da Siri’ye Glikoz seviyem ne?” diye sorup kan şekerinizi görüyorsunuz. Örnekler artırılabilir. Hangi uygulamanın kestirmelere izin verdiğini Ayarlar > Siri ve Arama > Tüm Kestirmeler yolunu takip ederek inceleyebilirsiniz. Daha fazla detay için uygulamaların açıklama kısımlarına göz atabilirsiniz.

Sesli asistan nedir?

Siri bir sesli asistandır. Sesli asistan, başta akıllı telefonlar olmak üzere telefon, hoparlör, ev yönetim sistemleri ve televizyonlar gibi internete bağlı cihazlarda kullanılan bir dijital yardımcıdır. Yazılım olarak cihazlara yüklenir ve sesli komutlar sayesinde çeşitli işlevlerin yapılmasını sağlar.

Siri nasıl çalışıyor?

Metin motoruna konuşma
Kullanıcıların yaptığı hava durumu nasıl şeklindeki soruların metin motoruna dönüştürülmesi.

Gürültü azaltma motoru
Yapılan sesli komutun ortam seslerinden ayrıştırılması ve temiz bir ses için filtreleme işlemi sağlanır.

Ses tanıma ve etiketleme
Kullanıcının yaptığı hava durumu nasıl gibi sesli komut için sistemin sonuçları etiketlemesi gerekmektedir. Bu işlem için yapay zekanın on binlerce farklı veri setleri ile eğitilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak farklı etiketlerin sınıflandırılması da öğrenilir.

Konuşma sıkıştırma motoru
Siri için hız en önemli noktalardan birisidir. Cevapların daha hızlı verilebilmesi için kullanıcının sesinin sıkıştırılarak iletilmesi sağlanır. Bu şekilde sıkıştırılan ses dosyaları internete üzerinden ok daha hızlı şekilde sesli asistanın sunucularına gönderilerek işlenir.

Kullanıcı arayüzü
Kullanıcıların Siri ayarlarını yapabilmeleri için mobil uygulamalar veya benzeri bir programdaki arayüz prensibinin benzer bir şekilde uygulanması, kullanılabilirlik açısından sesli asistanlar için de gereklidir.

Siri’yi destekleyen cihazlar

iPhone

iPad

AirPods

Apple Watch

HomePod

HomePod her ülkede ve bölgede kullanılamaz.

Mac

1

Siri’den iPhone’unuzda bir mesaj göndermesini, Apple TV’nizde favori TV şovunuzu oynatmasını veya Apple Watch’unuzda antrenman başlatmasını isteyebilirsiniz.


 

Exit mobile version