DenizBank ile 2021’e Doğru…

DenizBank Dijital Dönüşüm ve Süreç Yönetimi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Umut Özdoğan

DenizBank Dijital Dönüşüm ve Süreç Yönetimi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Umut Özdoğan’a Denizbank’ın 2021 yılı için dijital bankacılık stratejilerini, hedeflerini sorduk. İşte keyifli sohbetimizi satırbaşları….

2020 yılında, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de daha önce hiç tecrübe etmediğimiz bir süreçten geçtik, geçmeye de devam ediyoruz. Gerek iş yapma biçimlerimizi gerek kişisel yaşantılarımızı önemli ölçüde etkileyen küresel salgın döneminde, her türlü teknolojik altyapımızı bugünleri öngörerek tamamladığımız için bankacılık sektörü olarak bu değişime ayak uydurabildik.

MobilDeniz

Dijitaldeki 12 farklı kanalımız ve ürünlerimizle yarattığımız ekosistem sayesinde bireysel ve ticari tüm müşterilerimize online kanallardan kesintisiz olarak hizmet vermeye devam ettik. Mobil bankacılık uygulamamız MobilDeniz bu dönemde tüm şubelerimizden 15 kat daha fazla ziyaretçi ağırladı. Şubelerimizden düzenli olarak işlem yapan ve dijital kanallara mesafeli olan 65 yaş üstü müşterilerimiz de bu dönemde dışarıya çıkamadıkları için dijital kanallarla tanışmış oldular.

İnovatif çalışmalarımızın merkezinde yer alan kavram: “Rekaberlik”
Rekabetin oldukça yüksek olduğu bu dönemde önde olmanın sırrı, iyi bir ürün ya da iyi bir kampanya yaratmaktan çok, sağlam iş birlikleri yapıp bu rekabeti kucaklayan bir ekosistem yaratmaktan geçiyor.

Bir yandan ekosistemi beslerken, diğer yandan oradaki kaynaktan beslenemeyen şirketler ayakta kalamıyor. Rekaberlik olarak tanımlanan bu anlayışı inovasyon çalışmalarımızın merkezine yerleştiriyoruz. Sadece bankanın mevcut sorunlarını çözüp yeni gelir modelleri yaratmanın ötesinde, tüm ekosistemin gelişmesi ve büyümesi için çalışıyoruz. Bu sayede Bankamızın inovatif gücünü ileriye götürdüğümüz gibi paydaşlarımızı da kendimizle birlikte ileriye taşıyoruz.

Bu bağlamda, KOBİ’lerimiz ve kurumsal müşterilerimiz ile müşteri odaklı yeni iş modelleri geliştirip veriye uzaktan erişmek için daha hızlı ve güvenilir bir sistem yaratan API kataloğumuzu oluşturmaya başladık. İlk günden bu yana sayıları gittikçe artan fintech’ler, teknoloji sağlayıcıları, telekomünikasyon şirketleri, perakendeciler ve daha fazlası ile birlikte çalıştık. Geldiğimiz noktada 380’den fazla API ile Türk bankacılık sektöründe lider konumdayız. 2021’de TCMB ve BDDK tarafından gelen düzenlemeler ile birlikte bu alanın önünün daha da açılacağını ve Açık Bankacılık dönüşümünü hızlandıracağını düşünüyoruz. Kurum olarak farklı API’lar ile zenginleştireceğimiz ürün ve servisler üzerinde yoğun çalışma sürdürüyoruz.

DenizBank olarak 2021 yılının başında hayata geçerek bankacılığın seyrini değiştirecek; uzaktan kimlik doğrulama ile müşteri kazanımı ve FAST ile 7 gün 24 saat para transferi gibi projelere hazırız. Dijital Müşteri Kazanımı Projesi ile banka müşterisi olma sürecini tamamen temassızlığa ve kişiden bağımsızlığa taşıyoruz ve bu hizmet sayesinde müşterilerimizin şubeye gitmeden tüm bankacılık işlemlerini yapabilmelerini hedefliyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, saat sınırının ortadan kaldırılarak para transferi yapılmasına imkan sağlayan FAST sisteminin hayata geçirilmesi sürecinde de aktif rol oynayacağız.

FastPay

Sanal asistanımız “Deniz” yakında MobilDeniz’de
2020’li yıllara damgasını vuracak yapay zeka günümüzde hemen hemen her sektörde olduğu gibi bankacılık sektöründe de geniş kullanım alanları buluyor. Yapay zeka, iç süreçlerden son tüketiciyle temasa geçilen kanallara kadar etkinliğini artırıyor. Ancak, son tüketicinin gözünden bakıldığında doğal dil işleme ile donatılmış chatbotlar ve finansal asistanlar öne çıkan kullanım alanlarının başında geliyor.

DenizBank olarak yapay zeka özelinde yürüttüğümüz çalışmalarımızın müşteri yönlü meyvesi, yeni sanal asistanımız “Deniz” oldu. Deniz’imiz şu an denizbank.com’da hizmet veriyor, çok kısa zamanda MobilDeniz’de de hizmete başlayacak.

Deniz Akvaryum

Deniz Akvaryum Girişimcilik ve İnovasyon Ofisi’mizle de yenilikçi çalışmalar için ivme kazandık.
Dijital dönüşümde yaşanılan yenilikler ve teknolojinin gelişmesi sadece bankacılıkta değil her sektörde büyük değişimleri beraberinde getirdi ve getirmeye devam ediyor. DenizBank ise bu noktada bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi kimliğiyle sektöründe farklılaşan çalışmalarını sürdürüyor. Bundan 9 yıl önce kurulan Dijital Bankacılık birimimiz ile yeni ürün ve servisler yaratmak için çalışan, banka içindeki süreçleri iyileştiren, birbirinden faydalı iş birlikleri gerçekleştirip yeni teknolojilerin peşinden koşan ekiplerimizle başarılı işlere imza atıyoruz. Deniz Akvaryum Girişimcilik ve İnovasyon Ofisi’mizin çatısı altında bu yöndeki çalışmalarımızı daha sistematik hale getirdik ve yarının inovatif çalışmalarını hayata geçirmek üzere ivme kazandık.

Deniz Akvaryum’da hem kurum içindeki girişimci çalışanlarımızı destekliyor, hem de dışarıda doğmuş ve bizimle büyümeyi tercih eden girişimlere çeşitli imkanlar sunuyoruz. Blockchain çalışmalarımızı yürütmek için özel bir laboratuvar kurduk, bunun yanında yeni medya alanında da girişimciler yaratmak üzere projelerimize başlayacağız. Tüm bu çalışmalarımızı destekleyen Girişim Sermayesi fonu kurmak üzere çalışmalara başladık. Kurum içinde ya da dışında olsun; bir girişimin fikirden hayata geçmesini, büyümesini ve yurt dışına açılmasını uçtan uca desteklediğimiz bir sistemsel yaklaşım kuruyoruz.

Alanlarında uzman paydaşlarımızla birlikte ekonomimizin geleceğini şekillendirip yeni iş modelleri yaratmak için heyecanla çalışıyoruz. Tüm bu çalışmalardaki en önemli hedeflerimizden biri de ekosistemi büyütmek ve Türkiye’den küresel anlamda güçlü girişimler çıkmasına destek olmak.

FastPay

Türkiye’nin 81 ilinde 50 binden fazla noktada bulunan fastPay ile avantajlar sunuyoruz
Tüm bankaların müşterilerine hitap eden fastPay artık Türkiye’nin 81 ilinde 50 binden fazla noktada QR kodla %100 temassız ödeme deneyimi sunuyor. Her geçen gün büyüyen ödeme ekosistemi ile nakitsiz, temassız ödeme rahatlığı sunan fastPay, sosyal mesafe döneminde kullanıcılarının hayatını en çok kolaylaştıran ürünlerimizden biri oldu. Ayrıca çok yeni bir özellik olarak fastKredi’yi fastPay içinde devreye aldık. Şimdilik DenizBank müşterilerine açık olan, çok kısa süre sonra da herkesin başvuru yapabileceği fastKredi sayesinde uygun faiz oranları ile hızlı finansman imkanı sunacağız.

Exit mobile version