CPU Kullanımı Nedir? CPU Kullanımı Kaç Olmalı?

CPU kullanımı kaç olmalı, CPU kullanımı nasıl azaltılır gibi soruları bu rehberde ayrıntılı bir şekilde cevaplıyoruz.

CPU Kullanımı Nedir? CPU Kullanımı Kaç Olmalı?

Bilgisayarınızın performansından memnun değilseniz kafanıza CPU kullanımı kaç olmalı gibi sorular takılmış olabilir. Bu gibi sorulara cevap aramakta olmanız aslında bilgisayarınızın performansının iyileştirme zamanının geldiğinin de bir göstergesidir.

Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızın yavaşladığında dikkat edilmesi gereken en önemli donanım bileşenlerinden biri işlemcidir. Yüksek CPU kullanımı ise bilgisayarın yavaşlamasının genellikle baş suçlularındandır.

Oyunlar çok uzun sürede açılıyorsa, bilgisayarınız beklenmedik bir anda donuyorsa CPU kullanımı aşırı derecede yüksek olabilir.

Bu rehber, size CPU kullanımının nasıl olması gerektiği hakkında gerekli olan tüm bilgileri sağlayacaktır. Bunları öğrendikten sonra bilgisayarınızın performansını nasıl iyileştireceğinize yönelik adımlar hakkında bilgi sahibi olup uygulamaya geçeceksinizdir.

CPU Kullanımı Nedir?

Central Proccess Unit ya da Türkçe karşılığı ile Merkezi İşlem Birimi kelimelerinin kısaltması olan CPU ya da MİB, en önemli donanım bileşenlerindendir. CPU kullanım oranı da size CPU’nun ne kadar yoğunlukta kullanıldığı hakkında bilgi verir.

Belirli işlemleri yürütmek ve programları çalıştırmak için her işlemcinin sınırlı bir kapasitesi vardır. CPU ne kadar iyi olursa aynı anda hiçbir sorun yaşamadan o kadar çok işlem gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan CPU kullanımına bağlı olarak kapasite sınırına ulaşabilir ve bilgisayarınız yavaşlayabilir.

CPU Kullanımı Kaç Olmalı?

Windows’un arka plandaki sürdürdüğü işlemler göz önüne alındığında normal kullanım sırasında CPU kullanımı %1 ile %10 arasında olmalıdır. Boştaki bir bilgisayarda eğer bu orandan daha yüksek bir CPU kullanım oranı görüyorsanız bu oran size bir şeyler yolunda gitmediğini gösteriyor olabilir.

CPU kullanımı açık olan program sayısına göre değil, açık olan programların tükettiği güce bağlı olarak belirlenir. Bazı programlar aşırı güç tüketir. Açık olan programlar bunlardan biri değilse CPU kullanımı azaltmak için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

CPU Kullanımı Azaltma Yolları

CPU kullanımının aşırı yüksek seviyeye ulaşması hâlinde bu yöntemlere başvurabilirsiniz. Bunları nasıl uygulayacağını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Bilgisayarı Yeniden Başlatma

Bilgisayarınızı uzun zamandır kapatmıyorsanız, kapatmak yerine uyku moduna alıyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçin. Bilgisayar düzenli olarak kapatılıp yeniden açılmalıdır. Mevcut çalışmalarınızı kaydedin ve bilgisayarınızı kapatıp açın.

İşlemleri Gözden Geçirme

Control + Shift + ESC tuşlarına basarak Görev Yöneticisi’ni açın. Hangi işlemin ne kadar CPU kullandığını kontrol edin.

Burada bir anormallik görüyorsanız o işlemi daha yakından inceleyin. Örneğin X programının normalde ne kadar CPU kullanmaya ihtiyacı olduğunu öğrenin. Daha sonra bir karşılaştırma yapın. Bu programdan vazgeçebiliyorsanız durmayın, o programı bilgisayarınızdan kaldırın.

Bilgisayarı Tarama

Anti virüs programlarını kullanarak bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı taratın. Bilgisayarınızda eğer zararlı bir yazılım varsa aşırı CPU kullanımına neden olabilir. İyi bir virüsten koruma yazılımı ile tam sistem taraması yaparak bu tür zararlı yazılımlardan kurtulabilirsiniz.

Exit mobile version