Covid Nudge 90 dakikada COVID test sonuçlarını veriyor

DnaNudge‘un bir çip üzerindeki testi artık Birleşik Krallık’taki hastanelerde kullanılmaktadır. Hatta tüm Covid bölümü Covid Nudge cihazıyla test edebilirsiniz.

Ocak ayında, Christopher Toumazou, DnaNudge adlı bir hizmetle, insanların bireysel genetik yapılarına göre hangi yiyecekleri yiyeceklerini seçmelerine yardımcı olmaya çalışıyordu. Buradaki fikir, bir yanak çubuğu almak. Örneğinizi küçük bir cihazdan geçirerek genlerinizi analiz etmek. Diyabet veya hipertansiyon gibi sağlık sorunlarına yatkın olup olmadığınızı belirlemekti. Ardından, DNA’nız giyilebilir bir bilekliğe yükleniyordu. Markette, hemen hemen her yiyeceğin barkodunu tararsınız. Bilezik sizin için iyiyse yeşil, kötüyse kırmızı yanar.

DNANUDGE HASTANELERDE YASAKTI

Amaç, insanların obeziteyi ve kronik hastalıkları, genlerine dayalı daha iyi beslenme seçenekleriyle önlemelerine yardımcı olmaktı. 23andMe’ye benzer, ancak sonuçları analiz etmek için bir laboratuvara gerek kalmıyor. Ancak böyle kişiselleştirilmiş bir cihazı daha geniş kullanım için bir hastane ortamına sokmanın zor olduğu kanıtlandı.

GOOGLE MAPS İLE COVID HARİTASI

COVID NUDGE, 5.8 MİLYON TESTİ KULLANDI

Sonra Covid-19 salgını geldi. Birdenbire, hızlı bir şekilde doğru sonuçları verebilecek bir test aracı son derece değerliydi. Toumazou, hizmeti COVID-19 test sonuçlarını 90 dakika içinde laboratuvara gerek kalmadan sağlayacak şekilde uyarladı. Ağustos ayında, Birleşik Krallık hükümeti Ulusal Sağlık Hizmeti hastanelerinde 5,8 milyon testin kullanılmasını emretti.

DnaNudge CEO’su ve Imperial College London’da mühendislik profesörü olan Toumazou, “Hastaneler bu dağıtımı seviyorlar çünkü COVID pozitif yataklara negatif koyma konusunda endişelenmelerine gerek yok. Onları çok hızlı tarayabilirler.” dedi.

COVID NUDGE NASIL KULLANILIYOR?

İşleyiş şekli şöyledir: Bir hemşire burun veya balgam swabı yapar. Hokey diski ile yaklaşık aynı boyuttaki dairesel cihaza yerleştirir. Çubuk dışarı çıkar ve cihaz içindeki numune ile mühürlenir. Daha sonra NudgeBox adı verilen ayakkabı kutusu benzeri bir cihaza numuneler girer. Burada analiz ediliyor (aynı zamanda grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarını da test edebilir). Tomazou, “Test tamamlandıktan sonra yazıcıdan çıktısı alınır. Hiçbir genetik bilgi saklanmaz” dedi.

COVID Nudge ile yapılan denemeler yüksek düzeyde doğruluk gösterdi. İngiltere’nin İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu tarafından yetkilendirildi. Aynı zamanda, İngiltere’nin FDA onayına eşdeğer olan CE işaretini de aldı. Bu da bakım evleri gibi klinik olmayan yerlerde kullanılabileceği anlamına geliyor. Şirket ayrıca ABD’ye açılma planları ile FDA onayı için başvuruda bulundu.

Şirket ayrıca Londra’daki perakende mağazasından, COVID bölümünüzdeki herkesi aynı cihazda aynı anda test etmenizi sağlayan bir kabarcık testi başlattı. Bir kişi bile pozitifse, bu herkesin karantinaya alınması gerektiği anlamına gelir. Birbirlerini korumak için düzenli bir test yaptırmak isteyen, düşük prevalanslı bölgelerdeki kapsüllerdeki asemptomatik insanlar için kullanılması amaçlanmıştır. Kabarcık testi 10 kişiye kadar 100 pound tutarındadır.

Şirket testleri hastanelere maliyetine sattığından, kabarcık testi kar elde etmenin bir yoludur.

ÖNCELİKLE İNGİLTERE’DE KULLANILIYOR

Şimdilik, COVID Nudge testleri öncelikle İngiltere hastanelerinde bulunuyor. Ancak şirket, İngiltere’deki perakende satış mağazalarına da genişliyor. Sonunda insanlar testleri evlerinde yaptırabilirdi. Ancak şimdilik kutunun kendisi birkaç bin sterline mal olacaktı.

COVID ölmeye başladığında, genetik sağlık ve beslenme testleri hala önemli olacaktır. Toumazou, “Bir salgını tedavi etmek için neredeyse bir salgın kullanıyoruz. İnsanlar artık COVID’in ciddiyeti nedeniyle sağlıklarına çok daha fazla bakıyorlar. Şeker hastalığınız veya obeziteniz veya kronik bir rahatsızlığınız varsa, bir uyarı var.” dedi

Koronavirüsün savaş bölgesinin hastane kapılarını böyle merkezi olmayan bir cihaza açması gerekti. “Peki bundan ne çıkacak?” dedi Toumazou. “Korona ile uzaklaşmak için geliştirilen teknolojilerle kişiselleştirilmiş sağlık hizmetlerine daha yakın olacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Exit mobile version