Chromium tabanlı tarayıcılar, siz farkında olmasanız da oldukça yaygındır. Hatta çoğu popüler web tarayıcısı, Google tarafından geliştirilen Chromium üzerine inşa edilmiştir. Yazıda da değineceğimiz gibi, ana sebebi zamandan ve maliyetten tasarruf sağlamasıdır.
Bu yazıda Chromuim üzerine inşa edilerek geliştirilen web tarayıcılarını sizinle paylaşacağız. Ayrıca bu web tarayıcıları hakkında cevabını merak edebileceğiniz soruları da yanıtlayacağız.
Chromium Tabanlı Tarayıcı Nedir?
Chromium tabanlı bir tarayıcı, Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı Chromium projesi üzerinde inşa edilmiş web tarayıcısı anlamına gelir.
Bu tarayıcılar, Chromium’un öne çıkan özelliklerinden hız, sekme, uzantı desteği gibi birçok özelliğe sahiptir. Bununla birlikte, tarayıcı geliştiricileri, diğer tarayıcılardan farklı hâle gelmesini sağlayan pek çok özellik de ekler.
Chromium üzerine inşa edilen bazı tarayıcılar gizliliğe odaklanır. Google’a minimum seviyede veri gönderilmesini sağlar. Bazıları ise işlevselliğe odaklanır. Ana amaçları, kullanıcılara mümkün olan en iyi tarayıcı deneyimini sunmaktır.
Chromium Tabanlı Tarayıcılar
- Google Chrome
- Microsoft Edge
- Yandex Browser
- Opera
- Brave
- Vivaldi
Google Chrome
Chromium’un geliştiricisi Google’dır ve onun web tarayıcısı olan Google Chrome da Chromium altyapısına sahiptir. Bu web tarayıcısı, yüksek hızlı bir tarama deneyimi sunmak için performans odaklı özelliklere sahiptir.
Gerek Android gerek iOS gerek diğer platformlarda gelişmiş özellikleriyle öne çıkar. Ayrıca büyük eklenti mağazası sayesinde tarayıcıyı daha işlevsel hâle getirmek mümkündür.
Microsoft Edge
Înternet Explorer tarayıcısını hatırlarsınız. Kullanıcılar yıllarca o tarayıcının yavaşlığından şikâyet edip durdu. Microsoft da en sonunda tamamen fişini çekip yerine Microsoft Edge’i getirdi.
Edge, Chromium tabanlı bir tarayıcıdır. Dolayısıyla Chrome uzantıları ile uyumludur. Diğer çoğu tarayıcıdan da daha hızlı ve hafiftir. Koyu mod ve Copilot desteği ile son yıllarda oldukça popüler hâle geldi.
Yandex Browser
Yandex Browser özellikle hız bakımından ön plana çıkan bir web tarayıcısıdır. Windows, Linux, Android, iOS ve macOS dâhil çoğu platformda etkili bir şekilde çalışır.
Yapay zeka asistanı sayesinde daha kolay gezinebilir, yerleşik reklam engelleyicilerle dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırabilirsiniz.
Her ne kadar çok faydalı özelliklere sahip olsa da Yandex tarayıcısının kaynak kullanımı oldukça yüksektir. Bu yüzden çok fazla tercih edilmez.
Opera
Opera, Chromium altyapısını kullanan başka bir tarayıcıdır. Hızlı ve güvenli bir gezinme deneyimi sunar. Ayrıca yerleşik VPN özelliğine sahiptir. Hiçbir uzantı ya da uygulama yüklemeden doğrudan Opera üzerinden VPN kullanarak IP adresinizi gizleyebilir ve daha güvenli bir şekilde gezinebilirsiniz.
Opera’da istenmeyen reklamları kaldıran bir reklam engelleyici de vardır. Kenar çubuğunda birçok önemli uygulamaya kolay erişim sağlar.
Brave
Brave tarayıcısı, gizlilik odaklıdır. Reklam, izleyiciler ve üçüncü taraf çerezleri engeller. Kullanıcılara kusursuz bir tarama deneyimi sağlar.
Gizli modda tarama geçmişi, çerezler ya da site verileri gibi hiçbir iz bırakmadan internette gezinmenize olanak tanır. Hız açısından da avantajlıdır.
Vivaldi
Vivaldi, başka bir Chromium tabanlı tarayıcıdır. Tarayıcıyı istediğiniz gibi özelleştirmenizi sağlayacak şekilde geliştirildi. Sekme düzeninden renklere kadar istediğiniz her türlü kişiselleştirmeyi yapabilirsiniz.
Çoğu Web Tarayıcısı Neden Chromium Kullanıyor?
Tarayıcı geliştiricilerinin genellikle Chromium kullanmasının önemli birkaç sebebi bulunuyor. Öne çıkan sebepleri şunlardır:
- Chromium sağlam bir temel sunar.
- Sıfırdan bir tarayıcı geliştirmek çok zordur. Çok zaman ister, bütçe gerektirir. Chromium kullanılması ise zamandan ve maliyetten tasarruf ettirir.
- Chromium üzerine inşa edilen tarayıcılar tıpkı Chrome gibi çalışır. Bu da web siteleri ile daha uyumlu çalışmalarına imkân tanır.
- Açık kaynaklı olmasından ötürü özelleştirilebilirdir.
Özetle yeni bir web tarayıcısı geliştirmek yerine Chromium üzerine inşa etmek, zamandan ve maliyetten tasarruf ettirirken web sitelerinde uyumsuzluktan dolayı meydana gelebilen hataların da önüne geçer ve kullanıcı memnuniyetini sağlar.
Yorum Yap