Chrome 91 kullanıma sunuluyor

Geçen ay Google, kararlı kanalda Chrome 90’ı kullanıma sundu. Güncelleme, sitelerin varsayılan olarak HTTPS sürümünün yüklenmesi, AV1 kodlayıcı desteği, web sayfalarındaki vurgulanmış metne doğrudan bağlanma yeteneği ve daha fazlası dahil olmak üzere çok sayıda değişiklik getirdi. Bugün Google, beta kanalına giren ve nihayet kararlı kanala geçiş yapan Chrome 91’i kullanıma sundu. Her zaman olduğu gibi, en son sürüm, kullanıcılar ve web geliştiricileri için birkaç değişiklik getiriyor.

CHROME 91 İLE ARTAN CPU KULLANIMI

Chrome’un son zamanlarda kaynağa ne kadar aç hale geldiğine ilişkin artan vardı. Google, Chrome’un genel performansını iyileştirmek ve optimize etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Chrome 89, Android’de Chrome’un lansman süresini % 13’e varan oranda artıran “Dondurulan sekmeleri” kullanıma sundu. Bu arada, geçen ay yeni bir güncelleme, aktif sekmelere öncelik vererek ve boşta olanları dondurarak CPU kullanımında % 35’e varan bir azalma vaat etti. Chrome 91, bu iyileştirmelerin üzerine inşa edilmiştir. Belleği boşaltmak ve CPU kullanımını azaltmak için “Sekme Gruplarını” dondurmaya başlayacaktır.


İlginizi Çekebilir: Google Chrome’un gizli modu o kadar gizli değil


IZGARA GÖRÜNÜMÜ DEVRE DIŞI KALACAK

Google, Android için Chrome’da yeni bir ızgara düzeni ve sekme gruplaması sunmaya başladı. Bu kullanıcı arayüzünün hayranı değilseniz, chrome://flags’ta üç bayrak arasında geçiş yaparak ızgara görünümünü devre dışı bırakmak ve eski tasarıma geçmek mümkündü. Ancak Chrome 91’den başlayarak, artık sekmeler için ızgara görünümünü devre dışı bırakmak artık mümkün değil.

Chrome 91 ayrıca onay kutuları, radyo düğmeleri, kaydırıcılar gibi form kontrollerinin görünümünü de yeniliyor. Microsoft ile yerleşik bu görsel yenileme, Chrome masaüstü ve Microsoft Edge’de zaten yayında. Şimdi, nihayet Android’e doğru ilerliyor. Aşağıdaki ekran görüntülerinde yeni tasarım çok daha modern ve ferah olarak karşımıza çıkıyor.

Büyük ekrana sahip Android tabletlerde (10 inç ve üstü düşünün) Chrome, web sitelerinin masaüstü sürümlerini mobil sürüm yerine varsayılan olarak yükler.

Masaüstü tarafında, web uygulamaları artık panodan dosyaları okur. Kullanıcıların e-postalara ve web sitelerine dosya eklemek için Ctrl+C ve Ctrl+V kısayollarını kullanmalarına olanak tanır. Önceden, kullanıcılar dosya yöneticisinden, sürükle ve bırak yönteminden manuel olarak dosya seçmekle sınırlıydı. Bu özellik ilk olarak Chrome 91 beta sürümünde geldi. Ancak bir bayrağın arkasındaydı. Artık herhangi bir bayrağı etkinleştirmeye gerek kalmadan Chrome 91’de yayında.

Birden çok etki alanına sahip olan ancak aynı oturum açma sistemini kullanan siteler artık birbirleriyle bağlantı yapar. Bu da Chrome’un şifre yöneticisinin tüm ilişkili sitelerde kimlik bilgilerini otomatik olarak doldurmasını sağlayacaktır.

Son olarak, daha önce Chrome Canary’de tespit edilen çeşitli özelliklerin bazıları artık Chrome 91’de mevcuttur. Bunlara global medya denetimleri, yeni komut özelliği ve Gizli mod için yerel bir koyu tema dahildir.

Exit mobile version