ChatGPT tıp sınavını gerçek doktordan daha yüksek puan alarak kazandı. Tıbbi bilgiler ile dolu yapay zekânın katıldığı sınavda sohbet botuna Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışma kapsamında birtakım sorular yöneltildi.
Herhangi bir konu hakkında yararlı bilgiler sağlama yeteneğine sahip olan yapay zekâ destekli sohbet botuna 195 tıbbi soru soruldu. Bu sorulardan hangisini cevaplarken daha iyi bir performans sergilediği de ayrıyeten incelendi.
ChatGPT Tıp Sınavında Nasıl Cevaplar Verdi?
Araştırmacılar, çalışma için “AskDocs” adlı herkese açık bir subreddit’te yayımlanan soruları kullandı. Hangi cevabın daha iyi olduğu doktorlara soruldu ancak doktorlara cevabın yapay zekâya mı yoksa insana mı ait olduğu söylenmedi.
Seçim yapan kişiler, soruların yüzde 79’unda doktorun verdiği yanıtlardan daha iyi bir dile sahip olduğu düşünülen sohbet botunun yanıtlarını tercih etti. Botun cevapları, doktorun yanıtlarına kıyasla yaklaşık 4 kat daha uzundu.
AskDocs’ta bir kürdanı yutmanın tehlikelerini soran bir kullanıcının yönelttiği soru hem doktora hem sohbet botuna yöneltildi. Gerçek doktor, şu cevabı verdi:
“2-6 saati geçtiyse bağırsaklara inme ihtimali vardır. Bu, onun kolayca alınamayacağı anlamına gelir. Karın ağrısı yaşarsanız acil servisi aramayı ve kürdan yuttuğunuzu belirtmeyi unutmayın.”
Sohbet botunun yanıtı ise şöyle oldu:
“Yabancı bir nesne yuttuysanız endişelenmeniz normaldir ama yuttuğunuz kürdanın size ciddi bir zarar vermesi pek olası değildir. Kürdan, zehirlenmeye neden olmayacak ahşaptan yapılır. Bir kürdan boğazda sıkışır ya da sindirim sistemini delerse yaralanmaya yol açabilir ama bunun sadece 2 cm uzunluğunda ucu körelmiş, yumuşamış kürdan ile gerçek olması mümkün değildir.”
Science Alert tarafından aktarılan bilgilere göre sohbet botu, açıklamasının devamında şu sözleri kullandı: “Karın ağrısı, yutma zorluğu veya kusma gibi herhangi bir rahatsızlık ya da semptom gösteriyorsanız daha detaylı inceleme için bir sağlık uzmanına başvurmanız gerekir.”
Uzun yanıtına devam eden bot, herhangi bir semptom görülmemesinin kürdanın sindirim sisteminden geçmiş olabileceğini ve endişelenmeye gerek olmayabileceğini söyledi. Ayrıca yiyecek tüketirken dikkatli olunması, yemekten önce yabancı cisimleri çıkarmayı önerdi.
Endişelenmenin normal bir durum olduğunu ifade eden bot, “Çok fazla endişelenmemeye çalışın. Kürdanın size ciddi bir zarar vermesi pek olası değil” dedi.
Yorum Yap