Cenevre Otomobil Fuarı 2019 İzlenimleri

Avrupa’daki en prestijli otomobil etkinliği olarak gösterilen Cenevre Otomobil Fuarı, bu yıl 7-17 Mart tarihleri arasında düzenlendi. Saygın otomobil üreticilerinin yer aldığı fuara 200’e yakın marka 1000’i aşkın modelle katılırken çok sayıda aracın dünya prömiyeri gerçekleştirildi.

30 dakikada şarj olan pillere sahip elektrikli araçlardan süper-pahalı otomobillere birçok ikonik modelin sergilendiği fuarda hangi modeller öne çıktı? İşte ilginizi çekmesine kesin gözüyle baktığımız sansasyonel modeller…

30 dakikada yüzde 80 şarj! Audi Q4 E-Tron

Audi’nin crossover konsepti Q4 E-Tron, 82 kWh’lık çift elektrikli motora sahip dahiyane bir tasarım harikası. Sadece 30 dakikada yüzde 80’e varan oranda şarj olabiliyor, mobil teknolojilerle yarışır bir süre. Şimdilik bir konsept, 2021’nin başında seri üretimine başlanması bekleniyor.

Tarihteki en pahalı otomobil: Bugatti La Voiture Noire

Bugatti Chiron’a göre bir beden büyük bir hiperkarbon araç. 1930’lardan kalma efsanevi bir turne aracı olan Bugatti Type 57SC Atlantic’e dayanan bir tasarım projesi olarak yorumlanıyor. Akıl almaz bir şekilde 19 milyon dolarlık fiyatla geliyor. Özetle bir tasarım projesi ya da mühendislik örneği değil, dünyanın en prestijli otomobil fuarında gösterilebilecek kadar gerçek.

2.9 saniyede 100 km/s hız: Ferrari F8 Tributo

2.9 saniyede 100km/s hıza ulaşabilen 710 hp gücündeki kükreyen motorlu Ferrari F8 Tributo, aynı zamanda bir stil ikonu. Süper otomobilde aerodinamik verimliliği ve daha düşük ağırlık, motorunun akıl almaz gücünün derinlemesine hissine ön ayak oluyor. Ferrari’nin bu modelindeki, spor otomobile dair çizgiyi bir kez daha ileriye çekmesi anlamı taşıyan tasarımını da es geçmiyoruz.

En akıllı o: Honda E Prototype

Cenevre’de ‘zekâ’ ödülü kazanan Honda E Prototype, tamamen elektrikli bir şehiriçi otomobil. Kentsel hareketliliğin mikro-kralı mütevazı hızı ve güvenlik özellikleriyle sizi selamlıyor. Avrupa pazarı için gelecek yılın başından itibaren satışa sunulacağı konuşuluyor. ABD pazarına geçişi ise şimdilik şüpheli.

Koenigsegg Jesko

Cenevre’de her yıl merakla beklenen markalardan biri olan Koenigsegg, İsveç’in gururu. Jesko ise çarpıcı tasarıma sahip fütüristik ikonlardan. Biyoyakıtla çalışan moldel 1600 beygir gücüne ulaşan ikiz turbo V8 motoruyla evrendeki en hızlı araçlardan biri aynı zamanda.

Mercedes-Benz GLC: MBUX

Yeni motor seçenekleri ve MBUX’in de dahil olduğu kapsamlı değişiklikleri barındıran yenilenen Mercedes-Benz GLC’nin dünya tanıtımı Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleşti. Öncüleri gibi, yenilenen SUV da olağanüstü asfalt ve asfalt dışı sürüş özelliklerini geniş yaşama alanı, pratik kullanım özellikleri ve konfor ile bir arada sunuyor. Geniş ve yolu dolduran sportif görünüm, MBUX-Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi bilgi ve eğlence sistemi dahil yeni kullanıcı ara yüzü, kullanımı destekleyen ve kolaylaştıran yenilikçi sürüş destek sistemleri ve güncellenen motor yelpazesi ile yeni GLC, Mercedes-Benz dünyasının en iddialı özelliklerini kullanıma sunuyor.

Premium segmentte elektrik bataryalı ilk SUV modeli olan Concept EQV ve CLA Shooting Brake‘de Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez sergilendi. Ayrıca Mercedes-Benz ve Mercedes-AMG markaları kapsamında, SL 500 Grand Edition, SLC 300 Final Edition, S 65 Final Edition gibi özel modeller de otomobil tutkunlarıyla buluştu.

Tasarımda uzman: McLaren Speedtail

İngiliz süper otomobil uzmanları, Cenevre’de kesinlikle ‘çok abartılı’ Speedtail ile gövde gösterisi yaptılar. Üç koltuklu araç 1010 hp motoruyla 400km/s hıza ulaşabiliyor. Tasarımıyla 1990’lardaki F1 yarış pistlerine adeta selam gönderiyor. Gelecek yıla kadar sadece 106 yapılacağını belirtelim.

Pininfarina Battista

Tamamen elektrikli süper otomobilde 120 kWh batarya paketi ve 1.874 beygir gücü öne çıkıyor. Amansız bir sürate sahip olan Pininfarina Battista, 100 km/s hıza yalnızca 2 saniyede ulaşıyor. Ek olarak hipermenzil kaygısı da yok, tam dolu pille yaklaşık 300 km yol gidebiliyor. Siz bu yazıyı okumayı tamamladığınızda 300 km/s hıza ulaşmış oldu bile.

Yepyeni Renault Clio

2019 – Nouvelle Renault CLIO

Renault, 15 milyon satış adedine ulaşan ikonik modeli Clio’nun beşinci nesli olan Yeni Clio’yu tanıttı. İlki 1990 yılında lanse edilen Clio, satışa sunulmasından bu yana Renault Grubu’nun dünyanın dört bir yanında en çok satan otomobili oldu. Fransızların favori modeli olmakla kalmayan Clio, 2013 yılından bu yana Avrupa’da B segmentindeki liderliğini de sürdürüyor.

Subaru Viziv Adrenaline

Bir başka star-gibi-konsept de Subaru Viziv Adrenaline. Off-road araçlardan ilham alınan modelde çizgiler, yükseklik, tekerlek açıklıkları ve moonroof tasarım, konsept de olsa yüksek seviyeli ayrıntılardan hoşlananları memnun ediyor.

Volkswagen I.D. Buggy

Bu eğlenceli retro-fütüristik plaj arabası, VW’nin çok yönlü MEB elektrikli şasisinin üzerine inşa edildi ve 1960’ların VW Beetles’larından esinlenilen dizaynı, arka aksta 201 beygir gücünde motoru ve eğlenceli detaylarıyla dikkat çekti. Son bir detay, geleceğin de ucundan tutarak 62 kWh elektrikli motorla geliyor.

Volvo’nun ilk elektriklisi: Polestar 2

Cenevre’de Volvo adına bir ilk yaşandı ve şirket tarihindeki ilk elektrikli premium EV otomobil lanse edildi. Tesla’nın Model 3’üne rakip olabileceği konuşulan Polestar 2, maksimum menzil mesafesi, 408 beygirlik motoru ve erişilebilir fiyatıyla bunu başarabilir.

Kişileştirilebilir otomobil: Fiat Centoventi Concept

Küçük ve uygun fiyatlı Fiat Centoventi Concept, akıllı özellikleri ve renkli tasarımıyla beğenildi. 50 km’den başlayarak 400 km’leri aşkın menzil mesafesini bir kullanıcı tercih olarak sunan model, kişileştirilebilirliği ilginç bir boyuta taşıyor.

Imagine By Kia

Elektrikli otomobil, son dönemde tasarım konusunda alınan yoğun eleştirilere de bir yanıt maiyetinde. Şık ve sofistike görünümünün yanı sıra pilli araç mimarisine yönelik akıllı teknolojilerle çevrelenmiş modern bir yapı vaat ediyor.

Alfa Romeo Tonale

Herkes Alfa Romeo’nun kompakt Giulia ve kompakt Stelvio’nun ötesine geçmesi gerektiğini biliyor. Alfa Romeo Tonale beklenen model olabilir. Bu bir konsept otomobil değil ve gayet iyi görünüyor. 2.0 litrelik motoru ve isteğe bağlı elektrikli versiyonuyla zerafeti uçlarda yaşatıyor.

Mazda CX-30

SUV araç dendiğinde önde gelen üreticilerden biri olan Mazda’nın yeni CX-30 modelinde ‘yarışçı’ ayrıntılar göze çarpıyor. CX-30, kompakt SUV segmentini performans ve verimlilik açısından yeniden tanımlama potansiyeli sergiliyor.

1955 Golden Sahara II

1953’te ortaya çıkan Lincoln Capri’nin 21. yüzyıla taşınan ‘neşeli’ bir konsepti. Fuarda en çok ilgi gören araçlardan biri oldu.

DizaynVip’ten Cenevre’de gövde gösterisi

Mercedes-Benz’in vip araç dönüşümünde yetkili van partnerı olan DizaynVip, 7 Mart Perşembe günü kapılarını açan Cenevre Otomobil Fuarı’nda, otomotiv dünyasının ilk duygusal zekalı araç hologramının tanıtımını gerçekleştirdi. 20 yıl önce temelleri atılan ve bugün, Türkiye’de 10 bin kişiye istihdam oluşturan otomobil dönüşüm sektörünün öncülerinden DizaynVip, ilk duygusal zekalı araç hologramının yanı sıra en yeni modeli DV-Ross’un tanıtımını yaptı.

Aston Martin Project 003

“Project 003” (003 Projesi), Aston Martin Valkyrie ve Valkyrie AMR Pro’nun (eski adıyla 001 ve 002) ardından Aston Martin tarafından geliştirilen üçüncü hiper otomobil. Devrim yaratan teknolojiye sahip “Project 003”, yeni orta motorlu hiper otomobil olarak daha önce Valkyrie’de tanıtılmıştı. Şimdi ise tüm detayları, teknik bilgileri ve şaşırtıcı teknolojisi ile geldi. Dünya genelinde yalnızca 500 adet üretilecek olan “Project 003”, 2021 yılı sonunda satışa sunulacak.

Fuarda, fiyatları yüzünden sadece ‘bakabileceğiniz’ otomobillerin sayısındaki artış öne çıktı. Bugatti La Voiture Noire, 19 milyon dolarlık fiyatıyla damgasını vurdu.

Fuarda bu sene Türk firmaları da yer aldı.

1905 yılında başlayan ve 1924’te uluslararası fuar kabul edilen 88. Cenevre Otomobil Fuarı’nda ziyaretçilerin yoğun ilgisi dikkat çekti.


 

Exit mobile version