Casper Nirvana X500

 Casper Nirvana serisi dizüstü bilgisayarlar hemen her kullanıcıya yönelik geniş çözüm önerileri sunan ve ulaşılabilir fiyatıyla dikkat çekiyor… Özellikle Casper’ın son yıllarda tüm modelleri üzerinde yaptığı geliştirmeleri gözlemlediğimiz için, bugün sizlerle Nirvana ailesinin en yeni dizüstü bilgisayarlarından biri olan X500’ü inceliyoruz.

Casper Nirvana X500 oldukça farklı konfigürasyonlarla karşımıza çıkıyor olsa da bazı temel özellikleri sabit tutuluyor. Gücünü Intel Core i5-1035G1 modeli işlemcisinden alan dizüstü, performans gerektirmeyen işlemlerde yalnızca 1 Ghz hız değeri sunarken, güce ihtiyaç duyduğu noktalarda 3,60 GHz’e kadar turbo özelliğini kullanabiliyor. Buradan hareketle işlemcinin odak noktasının yüksek enerji verimliliği olduğunu, fakat gerektiğinde de performanstan kayıp yaşamadan maksimum kas gücünü kullanabildiğini gözlemliyoruz.

Bellek ve depolama tarafına baktığımızda 32GB’a kadar farklı RAM seçeneklerin kullanıcılarla buluşturulduğunu gözlemliyoruz. Depolama için, SSD ve HDD çözümlerinin ayrı ya da beraber kullanıldığı konfigürasyonlarla karşılaşmak mümkün. Bu durum aslında epey işlevsellik kazandırıyor zira işletim sisteminin hızından ödün vermemek için onu yüksek hızlı bir SSD üzerinde çalıştırırken, belge arşivlerinizi bir HDD üzerinde tutmanızın size günlük kullanımda ciddi bir kayıp oluşturmayacağını düşünüyoruz. Üstelik, HDD’nin bugün hâlâ maliyet yönünden daha uygun olduğu düşünüldüğünde, bunun fiyata da olumlu katkısı olduğunu söylemek hiç de zor değil.

Ekran ve grafik özelliklerine baktığımızda dizüstü bilgisayarın 15,6 inç büyüklüğünde, fakat ince çerçevelere sahip bir ekranla geldiğini görüyoruz. Bu sayede dizüstünün boyutu 14 inç ekranlı dizüstülere yakın bir noktada bulunuyor. TN panel kullanıldığını gözlemlediğimiz bilgisayarda 1920×1080 çözünürlük mevcut. Grafik işlemci tarafında Intel’in dahili ekran kartı çözümüne yönelen X500’te, Intel UHD G1 modeli grafik işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. Günlük işleriniz ve çalışmalarınız için oldukça yeterli olan bu grafik işlemciyle ayrıca yüksek grafik özellikleri gerektirmeyen oyunları da tatminkâr kalitede oynamanız mümkün.

Bir iş bilgisayarından beklendiği üzere bağlantı noktası tarafında Casper Nirvana X500 bizi son derece memnun etti. 19,7 mm kalınlık ve 1600 gr. civarındaki ağırlığından beklenmeyecek şekilde bağlantı noktalarının geniş tutulduğunu görüyoruz. 1x USB 3.1, 2x USB 2.0, 1x USB Type-C, 1x HDMI, 1x RJ45, portunun yanı sıra hafıza kartı okuyucusu da bulunuyor. Kablosuz bağlantı tarafında da bizleri Wi-Fi 802.11\ac desteği ve Bluetooth desteği karşılıyor.

Öncelikle performans verilerine bakarak bunun oyun odaklı bir bilgisayar olduğunu düşünmek bir yanılgı olacaktır. Evet, oyun oynatabilir fakat bu bilgisayar bir iş bilgisayarıdır. Ofis işlerini yaptığınız, metin yazdığınız, web üzerinden çalışmalarınızı takip ettiğiniz, araştırma çalışmalarınız için kullandığınız türde bir ofis bilgisayarıdır. Kilit başarısı, çalışanlar ve öğrenciler için hiçbir performans ya da kapasite darboğazı oluşturmadan taşınabilir bir istasyonu olmasında gizlidir. Bunu yaparken de “taşınabilirlik” vurgusu ön plana çıkarılmıştır. Oldukça ince ve hafif yapısı, bunu bizlere gösteriyor.

Elbette eğlence ihtiyaçları noktasında X500 bizleri üzmüyor. Uzun saatler boyunca film seyredebilmek için ve yüksek grafik gerektirmeyen oyunlarınızı oynamak için bu konforlu ve hafif bilgisayarı tavsiye ediyoruz.

Artılar

Fiyat

Performans

Ekran


 

Exit mobile version