Giriş düzeyindeki amatörler için ideal bir refleks fotoğraf makinesi olan Canon EOS 450D, sınıfının sınırlarını zorlamış, hatta aşmış görünüyor
|
|
Bu ayki test konuğumuz, Ocak ayında duyurusu yapılan ve Mayıs ayında piyasaya çıkan Canon”un yeni modeli EOS 450D. Canon”un giriş düzeyindeki DSLR modelleri her zaman piyasanın en çok ilgi çeken ürünlerinin başında gelmiştir. 450D”yi de bu bilinçle elime aldığım zaman, Canon mühendislerinin yine boş durmadığını ve zaten iyi bir model olan 400D modelini nasıl başarıyla geliştirdiklerini hayranlıkla izledim. Açıkçası, giriş düzeyindeki amatörleri hedefleyen DSLR modellerinin her zaman bir takım zaafları olmuştur ve Canon”un önceki modelleri olan 300, 350 ve 400 modelleri de istisna değillerdi. Ama 450D gerçekten bir istisna! önceki modellerde yaşanan ucuz plastik görüntüsü ve birleşim yerlerindeki boşluklar bu makinede bulunmuyor. ürünün görsel tasarımından başlayarak malzeme kalitesi ve işçiliğine kadar her alanda iyileştirmeler yapıldığını ve ürünün neredeyse bir üst sınıfa terfi etmiş olduğunu düşündüm (Canon yöneticileri de aynı şeyi düşünmüş olmalılar ki, bu yazıyı yazmadan 5 gün önce, Canon”un EOS1000D adıyla daha hafif ve daha ucuz yeni bir giriş düzeyi modelini piyasaya sürme kararı aldılar!).
Tasarım
Bir DSLR için oldukça küçük boyutlarda (129x98x62 mm) ve hafif (pilsiz 475 gr, pilli 524 gr) olan EOS 450D, öncüllerinden ve rakiplerinden daha güzel görünen ve kolay kullanılan bir fotoğraf makinesi. Aslında bu kadar küçük gövdeli bir fotoğraf makinesi ergonomik olarak bir takım sorunlar da barındırmıyor değil. Ele iyi oturmayan gövde o kadar küçük ve arkadaki 3 inçlik ekran o kadar büyük ki, tasarımcılar düğmeleri nereye koyacaklarını bilememişler. Daha önceki modellerde (ve diğer tüm DSLR”lerde) bulunan ve kullanımı kolaylaştıran arka bölümün sol yanındaki düğmeler yok olmuş. Bu düğmeleri yukarı ve sağ tarafa dağıtan tasarımcılar küçük bir gövdeye büyük bir ekranı sığdırmayı başarmışlar, ama kullanıcıya bazı zorluklar çıkararak! Hele bir ISO düğmesi var ki, makineyi gözünüzden indirip, sol elinize almadan basmanız mümkün değil. Ama herşeye karşın yumuşak hatları, artan malzeme kalitesi, büyüyen ekranı ve daha da önemlisi büyüyen bakacı ile 450D fotoğraf meraklılarının kalbini çalacak bir makine.
Ekran ve bakaç
Makinenin arka bölümündeki 3 inçlik büyük ekran hem ayarların hem de çekilen fotoğrafların izlenmesi için kullanılıyor. Dahası, “Live View” olarak adlandırılan ve günümüz DSLR makinelerinde giderek standart bir donanım haline gelen “canlı izleme” fonksiyonu da bu büyük ekrandan izlenebiliyor.
?imdiye dek kullanma şansı bulduğum makineler içinde en kolay kullanılan “canlı izleme” olduğunu da söylemeliyim. 3 inçlik ekran gerçekten büyük ve rahat izleniyor, ama çözünürlüğü artmamış. Ekranın büyümesinden daha önemli olan ise optik bakacın büyümesi. Giriş düzeyindeki bir model için başarılı sayılabilecek olan optik bakaçta 9 adet otomatik netleme noktası bulunuyor. Ayrıca bakaçta yer alan bilgi penceresinde ISO değerinin yer alması da güzel bir yenilik. ?imdiye kadar Canon”un bu sınıftaki modellerinden esirgediği noktasal ölçüm modu da 450D”de yerini almış.
Görüntü kalitesi
Canon, EOS 300D”den beri her 1,5 yılda bir yeni bir giriş düzeyi modeli çıkarıyor ve her yeni modelde çözünürlük 2 milyon piksel artıyor. Bu yaklaşım rutin hale geldiği için 450D”nin 12,2 milyon piksellik bir algılayıcıya sahip olması benim için sürpriz olmadı. Asıl sürpriz, çözünürlükle birlikle görüntü kalitesinin de artmış olmasıydı. APS boyutunda ve 1,6x odak çarpanına sahip olan algılayıcının özellikle 100 ISO değerindeki görüntü kalitesi mükemmel. 200 ve 400 değerleri de çok başarılı. 800 ISO”daki kirlilik (noise) düzeyi biraz yüksek olmakla birlikte “kullanılabilir” durumda. En yüksek değer olan 1600 ISO pek de iyi görünmemekle birlikte, bazı durumlarda hayat kurtarıcı olarak kullanılabilir. Geçmişteki modeller ve rakiplerinin güncel modelleriyle kıyaslandığında, hem çözünürlük olarak hem de gerçeğe yakın tonlar elde etmesi bakımından 450D gerçekten etkileyici bir ürün.
|
|
Söz konusu CMOS algılayıcı ve DIGIC III işlemcisi sayesinde 14 bit”lik RAW dosyaları oluşturulabiliyor ve makineyle birlikte gelen yazılım sayesinde işlenebiliyor. ‹stenirse, Photoshop CS3″te de CameraRAW 4.4.1 eklentisi sayesinde işlenebilen görüntüler gerçekten de bir üst sınıfa ait. Hiç abartmıyorum, EOS 40D ve EOS 5D”den bile iyiler! Elbette JPEG görüntüler 8 bit”lik, ama onlar da hiç fena değiller. RAW formatındaki dosyaların 12 yerine 14 bit”e çıkmasıyla ve “highlight tone priority – açık ton önceliği” özelliği aktifleştirildiğinde beyazlar patlamadan daha fazla detay elde etmek olanaklı hale gelmiş. Benim çok önemsediğim bu konu, bildiğim kadarıyla giriş düzeyi bir modelde ilk kez yer alıyor. Bunun için Canon”a ekstra bir teşekkür gönderiyorum.
Elbette herşey toz pembe değil ve özellikle mor saçılma etkisi kendisini hissettiriyor. Makineyle birlikte gelen 18-55 mm”lik “kit lens” oldukça keskin olmasına karşın, özellikle geniş açı konumunda renk saçılmalarına yol açıyor. Görüntü sabitleme özelliği (IS) de bulunan objektif, bir önceki modele göre oldukça iyileştirilmiş ve çok ucuz olan fiyatı düşünüldüğünde kesinlikle “olağanüstü” bir ürün. Ama yine de netleme sırasında çıkardığı tuhaf ses yüzünden pek çok kullanıcının bu objektifi bir an önce değiştirmek isteyeceğinden eminim.
Diğer özellikler
9 noktadan netleme sistemi sorunsuz ve bu sınıftaki bir makine için yeterli hızda çalışıyor. Makinenin arka bölümündeki oryantasyon düğmelerinin ortasındaki SET düğmesine basılarak aktifleştirilen “canlı izleme özelliği” ise başlı başına bir eğlence. Bu özellik sayesinde, tıpkı kompakt modellerde olduğu gibi çekim öncesinde konuyu ekrandan izleyebiliyorsunuz. çok farklı yüksekliklerden fotoğraf çekmeye izin vermesi yüzünden bu fonksiyonu çok yararlı buluyorum. Elbette netleme hızının düşmesi ve deklanşör gecikme süresinin artması gibi yan etkiler söz konusu, ama bu durum piyasadaki diğer modeller için de geçerli.
Tüm DSLR modellerin ortak derdi olan toza karşı, 450D”de titreşimle toz önleme sistemi bulunuyor. Ayrıca akıllı bir yazılım, tozların yerini belirleyerek, temizlenmesine katkı sağlıyor. Giriş düzeyindeki tüm modeller gibi 450D de SD/SDHC bellek kartı kullanıyor. JPEG formatında saniyede 3,5 kare hızında çekim yapabilen 450D, RAW formatında da bu hızı 6 kare için koruyabiliyor. Ancak RAW+JPEG çekiyorsanız, hızınız saniyede 2,5 kareye düşüyor ve 2 kareden sonra makinenin karta yazmasını beklemek zorunda kalıyorsunuz. Yani seri çekim yapmayı düşünüyorsanız, RAW+JPEG çekim modunu kullanmamanızı öneririm. P, Tv, Av, M, modlarına ek olarak tam otomatik, otomatik alan derinliği, portre, manzara, yakın plan, spor ve gece portre çekim modları bulunuyor. 30 saniye ile 1/4000 saniye aralığında değişen enstantane değerlerini 1/2 ya da 1/3 stop aralıklarla ayarlayabiliyorsunuz. Flaş senkron hızı 1/200 saniye olan makinenin üzerinde bulunan flaş kızağı sayesinde Canon”un tüm modern flaş ünitelerini kullanabiliyorsunuz. 35 bölgeli değerlendirmeli, bölgesel, noktasal ve merkez ağırlıklı olmak üzere dört farklı ışık ölçüm sistemiyle, 450D kullanıcısına sınıfının ilerisinde ışık ölçüm olanakları sunuyor.
Son olarak pil konusuna da değinmek istiyorum. Canlı izleme fonksiyonunun pil tüketimini artıracağını düşünen Canon mühendisleri, önceki modellerde kullanılan düşük amperli pili 1050 mAh, 7.4 Volt”luk yeni pille değiştirmişler. Yeni lityum iyon pil rahatlıkla 500-600 karelik çekimler yapabilecek performansa sahip. Opsiyonel olarak, makinenin altına dikey tutuş kabzası (vertical grip) BG-E5 bağlanabiliyor ve makine daha büyük ve gösterişli bir hale geliyor. 20 ayrı dil seçeneği bulunan menüde ne yazık ki Türkçe bulunmuyor.
|
|
|
Sonuç
Giriş düzeyindeki amatörler için ideal bir refleks fotoğraf makinesi olan Canon EOS 450D, sınıfının sınırlarını zorlamış, hatta aşmış görünüyor. Daha önce de belirttiğim gibi, sınıfının en iyi görüntü kalitesi, en geniş ekranı ve canlı izleme fonksiyonu gibi özellikleriyle ileri amatör sınıfa yaklaşan 450D, fotoğrafa yeni başlayanlar için ideal bir ilk kamera, ciddi olarak ilgilenenler içinse ikinci bir gövde olmayı hak ediyor. Neredeyse mükemmel olan makinenin tek sorunu ele iyi oturmayan küçük gövde. Bu açıdan bakıldığında bayan fotoğrafçılar için ideal olan makine, daha iri ellere sahip olan erkek kullanıcılara sorun yaratabilir. Eğer bunu bir sorun olarak görmüyorsanız, 450D sizi mutlu edecek ideal bir fotoğraf makinesi. |
|
Yorum Yap