Canon RF 16mm F2.8 STM Lens Özellikleri (İnceleme)

Canon'un yeni çıkardığı Canon RF 16mm F2.8 STM lensi tüm özellikleriyle inceledik. Gelin detaylara birlikte bakalım...

Canon’un RF lens yuvasına sahip aynasız tam çerçeve kameraları için tasarlanan Canon RF 16mm F2.8 STM, doğa yürüyüşü, manzara ve mimari için kompakt ve hafif ultra geniş bir lenstir.

Yedi grup halinde düzenlenmiş, biri asferik bir yüzeye sahip dokuz elemana sahiptir ve gölgelenmeyi ve parlamayı azaltmak için Canon’un Süper Spektrum Kaplamasını kullanır. Lens, pürüzsüz ve sessiz odaklama için kademeli tip (STM) bir AF motoru kullanır ve minimum odak mesafesi yalnızca 0,13 m (5,1″) ve maksimum 0,26x büyütmeye sahiptir.

Harici olarak, lensin manuel odaklama için tek bir kontrol halkası vardır ve istenirse kamera üzerinden başka bir işlev atanabilir. 43 mm filtre çapıyla, lens nispeten “hızlı” bir ultra geniş açı için oldukça kompakttır ve hafiftir, yalnızca 165 gram (0,36 lb) ağırlığındadır. Şu anda Avrupa’daki fiyat yaklaşık 350/378 Euro’dur.

Canon RF 16mm F2.8 STM Lens Anahtar Özellikler:

Canon RF 16mm F2.8 STM Lens Test Sonuçları

Canon RF 16mm F2.8 STM’yi 45 MP Canon EOS R5 üzerinde test ettik, burada kamera sensörü ve lens birlikte 30 puanlık bir DXOMARK puanı elde etti. Bu, ultra geniş bir lens için iyi bir puan ve bu aralıkta test edilen en iyiler arasında yer alıyor.

Uygun fiyatlı bir model olarak lanse edilen bu yeni lens, özellikle F2.8’de geniş açıkken ve merkezde F4’te çok iyi netliğe sahip. Stop düşürüldüğünde, merkezlerde netlik nispeten yüksek kalıyor, ancak alanın ortasında ve köşelerde performansta bir düşüş oluyor.

Verimli bir T3.1’i ölçen iletim, öne çıkan bir diğer özellik. Bu, belirtilen F2.8 tam diyafram açıklığının sadece -0.3 EV altındadır. Bununla birlikte, optik düzeltmeyi desteklemek için gömülü profilleri kullanmanın, testlerimizde ve DXOMARK puanımızda dikkate alınmayan bazı olumsuz yönleri bulunuyor. Sonuç olarak, vinyet etkisi (-3,8 EV’de zirve), namlu distorsiyonu (%4,7’de ölçülmüştür) ve renk sapmasının (ortalama 27 µm’de) tümü, düzeltme profilleri uygulanmadan yüksektir, sonuçlarımızı bu şekilde sunuyoruz.

Genel olarak Canon RF 16mm F2.8 lens, özellikle fiyat ve kompakt boyut göz önüne alındığında iyi bir performans sergiliyor. Her zaman olduğu gibi, merceğin çeşitli diyafram ayarlarında nasıl performans gösterdiğini görmek için daha ayrıntılı verilere bakmaya değer.

Derinlemesine Karşılaştırmalar

Profil destekli Canon RF 16mm F2.8, RF lens yuvası için gördüğümüz ilk ultra geniş sabit odak uzaklığı lensidir. Bu nedenle, fiyat skalasının farklı uçlarındaki DSLR’ler için iki retro odaklı (ters telefoto) tasarımla 45 MP Canon EOS R5 üzerinde karşılaştırma yaptık. Samyang 14mm F2.8 IF ED UMC Aspherical, EF yuvası için tasarlanmış, rekabetçi fiyatlı bir manuel odak lensidir. Canon Japonya’ya göre Canon EOS R5’teki biraz daha düşük piksel sayısı sensörüne benzer bir çözümleme gücüne sahip olan 50 MP Canon EOS 5Ds R’ye monte ettik. Ayrıca Canon RF 16mm F2.8’i Zeiss’in son teknoloji manuel odak tasarımıyla karşılaştırdık: Distagon T* 15mm F2.8 ZE, yine bir Canon EOS 5Ds R’ye takıldı.

Keskinlik

Canon RF 16mm F2.8, keskinlik testlerinde özellikle iyi performans gösterdi. F2.8 maksimum açıklığında ortalama istikrar ile çok iyi merkez keskinliğine sahip ve merkezde %80’lik yüksek bir keskinlik elde ediyor ve köşelere doğru kademeli olarak %65’in hemen altına düşüyor. F4’te de benzer merkez keskinliğine sahip ve kenarlarda ve köşelerde hafif bir iyileşme görülüyor. Bununla birlikte, %60-80 alan pozisyonunda hafif astigmatizma benzeri bir davranış gösteriyor. Bundan sonra, F5.6’dan itibaren, çevredeki keskinlik seviyeleri stop düşürdükçe düşme eğilimi gösteriyor. Pek çok açıdan, daha pahalı olan Zeiss, biraz daha belirgin astigmatizma benzeri özellikler de dahil olmak üzere, F2.8-4 üzerinden Canon’a çok benzer bir performans sergiliyor. Ancak F5.6 ve sonrasında, Canon’a göre çok az iyileştirilmiş kenar keskinliğine sahip. Öte yandan Samyang, F5.6’ya kadar durdurulana kadar Canon veya Zeiss’in keskinliği ile tam olarak eşleşemiyor, ancak çok geride değil ve F8’de alan genelinde çok iyi bir istikrara sahip.

Kromatik Sapma

RAW dosyaları ve kamera tarafından üretilen JPEG’ler çoğunlukla Canon RF 16mm F2.8 STM’de yer alan yerleşik (gömülü) profiller tarafından telafi edilir, ancak bazı dosyalarda RAW dönüştürücü seçiminize bağlı olmakla birlikte, bu profilleri kapatma seçeneği olmadığı için zorlanabilir. Dahası, düzeltmelerin etkinliğinin dönüştürücüler arasında değişiklik göstermesi muhtemeldir. Uygulanan profil olmadan Canon, her diyaframda 25 µm’yi aşan çok yüksek yanal renk sapması seviyelerine sahiptir. Ne Zeiss ne de Samyang gömülü profilleri benimsemez ve her ikisi de iyi düzeltilmiştir. Bu ikisi arasında, daha pahalı olan Zeiss daha düşük renk sapması seviyelerine sahiptir, ancak fiyat farkına rağmen aralarında çok da büyük bir fark yoktur.

Geometrik Bozulma

Bu bozulma hali, Canon lensindeki yerleşik bir profil tarafından otomatik olarak telafi edilen başka bir bozulma şeklidir. Onsuz olarak, bununla birlikte, -%4.7 ile ölçülen olağanüstü yüksek lens namlusu bozulması seviyeleri söz konusudur. Ayrıca, profil uygulandığında, RAW ve JPEG dosyaları çoğunlukla yeterince iyi seviyede düzelecektir. Yine de, nihai yanal kromatik sapma sonucu gibi, bu da büyük ölçüde merceğin kendisinden ziyade dönüştürme yazılımının etkinliğine bağlıdır. Tahmin edebileceğiniz gibi, Zeiss, yüksek fiyat ve büyük boyutu hesaba katıldığında bu üç lensten optik olarak en iyi düzeltilmiş olandır. Sonuç olarak, bunun gibi bir ultra geniş için çok düşük namlu distorsiyonu seviyelerine (-%0.5) sahiptir. Samyang, aksine, -%1.6 ile ölçülen önemli ölçüde daha yüksek namlu seviyelerine sahiptir ve çok daha dikkat çekicidir.

Vinyet Etkisi (Köşelerde Kararma)

Vinyet etkisi, RAW dönüştürücü seçiminize bağlı olarak Canon lensinde otomatik olarak telafi edilen üçüncü sapmadır. Görünüşte zararsız ve yoğunluğu seçici olarak ayarlayarak düzeltilmesi kolay olsa da, büyük düzeltmeler istenmeyen gürültü etkileri bırakabilir. Sonuç olarak, Canon lensin en geniş açıklığı olan F2.8’de uç köşelerde -3.8 EV’de ölçülen düzeltilmemiş vinyet etkisi gözlemlendi. Vinyet etkisi yüksek stop düşürüldüğünde etkisini devam ettirdi ve F5.6’ya kadar her diyafram durağı için yaklaşık -1 EV kaybederek diyafram ayarından bağımsız olarak -2 EV civarında kaldı. Bu durum, vinyet etkisinin daha düşük olduğu Samyang ve Zeiss’in aksine: kendi maksimum açıklıklarına ayarlandığında ilkinde üç stopa yakın ve ikincisinde iki stopdan biraz fazla olarak gerçekleşti. Dahası, daha pahalı olan Zeiss, stop düşürüldüğünde daha düşük seviyelerde durumunu korudu, zaten bu da yüksek kaliteli bir lensten bekleyebileceğiniz şeydir.

İletim

Alıntılanmış olan F-stop’a göre ölçülmüş T-stop sayesinde, lenslerinizi video çekimleri için kullanıp kullanmadığınızı bilmek güzel ve Canon, lensin vlogger’lara hitap edebileceğini öne sürüyor, ancak bu durumun fotoğraf çekimleri konusu ile bir bağlantısı yok. İletim, merceğin parlamayı ve gölgelenmeyi nasıl ele aldığını gösterebilir, ancak burada test edilen bu değildir. Her şekilde, bu durum Canon lensin yerleşik bir profilden etkilenmediği bir alan ve bu açıdan iyi performans gösteriyor. Zeiss ile aynı 3.1 T-stop ölçümüne sahip ve bu, bildirilen F-stop’a karşı -0.3 EV fark oluşturuyor. Samyang, belirtilen F-durağının (F2.8) -0.5 EV gerisinde olan 3.5 T-durağı ölçümlüyor.

Sonuç

Canon RF 16mm F2.8 STM’nin piyasaya sürülmesiyle Canon, RF lens yuvası için yeni ve yenilikçi lensleri keşfetmeye devam ediyor. Optik karmaşıklığı azaltmak, böylece boyutu, ağırlığı ve maliyeti düşürmek amacıyla lens düzeltme profilleri son derece mantıklı. Yazılım düzeltmesini hesaba katmadan bile, DXOMARK Lens testimizde Canon RF 16mm F2.8 STM belirli önemli alanlarda çok iyi performans gösteriyor. Örneğin, daha büyük ve daha pahalı Zeiss Distagon T* 15mm F2.8 ile benzer keskinliğe ve iletime sahip olmasına karşın çok daha küçük ve daha hafif. Daha da önemlisi, özellikle bütçesi kısıtlı olan herkes için Zeiss fiyatının yaklaşık sekizde biri ve Samyang 14mm F2.8 ile yaklaşık aynı fiyatta olması, Canon RF 16mm F2.8 STM’yi son derece cazip bir seçenek haline getiriyor.

Exit mobile version