Çalışanlar için Performans ve Verimliliği Artırma Rehberi

business concept - picture of happy business team celebrating victory in office

Çalışanlar, ister ofiste ister hareket halinde nerede nerede olurlarsa olsunlar dış etkenler nedeniyle azalabilen performans sorunları ile karşı karşıyalar. Çağımızın radyomanyetik sinyal ağırlıklı yaşam şekilleri, ulaşım, kalabalık gibi faktörler de cabası. Peki bir çıkış yolu yok mu? İşte bu makalede çalışanların performansını artırıyoruz. Hem iş verenler hem çalışanlar için mutlaka okunması gereken bir içerikle karşınızdayız.

İlk olarak ister tam/yarı zamanlı ister freelancer olun, bir mekanda çalışıyorsanız odaklanma problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte yapılması gerekenler…

1- Kulaklık kullanın

Kulaklık, hem sizi işinize daha fazla yoğunlaştırır, hem de birilerinin yanınızda gelip konsantrasyonunuzu azaltıcı şeylerden bahsetme olasılığını düşürür. Kulaklık, sanılanın aksine ‘çalışıyorum ve şu anda cidden meşgulüm’ demektir.

Ve birkaç kulaklık önerisi;

B&O Play Beoplay H4

Bang & Olufsen’in bu şık tasarımlı kablosuz kulaklıkları size oldukça kaliteli bir ses deneyimi sunmayı vaat ediyor. Beoplay H4’ün kulak pedleri üzerinde ve kafa üstü bandında yumuşak bir deri malzeme kullanılmış. Ürünün geri kalan bölümlerinde ise paslanmaz çelik ve alüminyum detaylar göze çarpıyor.

Apple AirPods Pro

Günlük hayatta oldukça sık rastladığımız kulaklıklardan biri kuşkusuz Apple’ın AirPods’u. Ufak boyutlarına rağmen oldukça başarılı bir ses deneyimi ve performans sunan yeni Airpods Pro aynı zamanda Apple’ın minimalist tasarımı anlayışıyla yoğrulmuş oldukça şık ve zamansız bir model.

Master & Dynamic MW07

Bütçeleri biraz yukarı çekse de performansı ve kalitesiyle baş döndürmeyi biliyor. Sesli komutlarla çalışabilen kulakiçi kulaklık, aynı zamanda Siri haricinde Google Voice desteği de sunuyor. Çelik malzemesi, üst segment tasarımı ve iddialı ses kalitesiyle listenin en iyileri arasında konumlanıyor.

2- Çevre faktörü

Hava kalitesi, kokular, ısı… Ortamın mevcut durumu çalışma performansını etkileyebilir. Bu durumda bazı değişiklikler sizi daha konsantre bir ruh haline taşıyabilir. Örneğin bulunduğunuz ortamda bir hava temizleyiciye yer verebilir, hoş kokular yayan cihaz kullanabilirsiniz.

İşte birkaç öneri…

Xiaomi Mi Air Purifier 2 Hava Temizleyici

Ofiste havayı temiz tutmak önemli. Havanızı temizlemek için geliştirilen bu sofistike cihaz, birçok farklı filtre, ayrıştırma mekanizması ve patojen bakterileri yok edici özellikleri ile ön planda. Havadaki zararlı maddeleri toplayıcı, oldukça sağlıklı bir teknolojik cihaz.

Baseus Mikromolekül Formaldehit

İnanılmaz mütevazı fiyatlı ama muazzam etkili bir hava temizleyici. Esansiyel koku yayma özelliği de bulunuyor. Çok kompakt bir tasarımla geldiği için küçük alanlar için ideal.

Carpex Micro Koku Makinesi

Siyah ve şık tasarımlı bu makine, 200 m3 alana kadar etkili kokular yayabiliyor. Üç farklı koku ayarı bulunan ürün, pille ya da prize takılı halde çalışabiliyor. Carpex koku kartuşlarını da ayrıca satın almanız gerekiyor, her bir kartuş yaklaşık 3 ay etkili oluyor. Sessiz çalıştığını da belirtelim. Fiyatı 359 TL.

3- Aksesuarları dengeli kullanın

Çalışma alanı önemlidir. Eğer etrafta gereğinden fazla dikkat dağıtıcı öğe varsa buna bir son vermeli, fazlalıklardan kurtulmalısınız.

Philippi BALLANCE Stres Öldürücü Denge Topları

Gerçek bir klasik olduğuna şüphe yok. İlk topu çekin, ardından ahenkli bir şekilde birbirlerine çarpıp ilginç bir ambiyans yaratsınlar. Krom malzemeden üretilen bu ürün, Almanya’dan ithal. Stres giderici olduğu kanıtlanmış bir aksesuar olduğunu da belirtelim. 339 TL’lik fiyat etiketine sahip.

4- To Do List olmadan asla

Yapılacaklar listesi, zaman planlaması dendiğinde akla en çok yatan araçlardan biri. Evet bir araç, bir tür listeleme. Neler yapacağınızı planladığınız bu tip planlar, ister akıllı telefon uygulaması ister bir not defteri ya da duvara asılan tahta üzerinden takip edilebilir. İşler bittikçe bir ‘tick’ atıp diğerine geçersiniz. Sizi hem motive eder hem de düzenli kalmanıza yardım eder.

LeColor To Do List Kartları

Renkli, sade. Ayrıca mütevazı fiyatlı. Masanız ya da çekmeniz için ideal. Neler yapılması gerektiğini yazın ve görün. Takip etmek ve ilerlemek için harika.

5- Kahve için

Kahve içmenin konsantrasyonu artırdığı bilimsel bir gerçek. Elbette çok abartmamak kaydıyla. Bu arada ilginç bir bilgi, aslında sanılanın aksine süt içerikli kahveler daha fazla uyaran (kafein) içerir. Ek olarak kahvenin soğuk olarak tüketilmesi de yine daha yoğun kafein anlamına gelir.

Tchibo Cafissimo Pocket Mini

Her an çantanızdan çıkarıp kahve yapabileceğiniz bir gadget. İşlem çok basit, ayrıca satın aldığınız kapsülü yerleştirin, sıcak su (bulun), yani mutfağa uğramanız gerecek. Ardından da tek bir düğmeye basarak sıcak, nefis bir kahve elde edin. Kapağı aynı zamanda bardak gibi kullanılabiliyor. Hareket halindeki çalışanlar için de bir yerlerde sıcak su buldukları durumlarda işlevsel olabilir.

6- Giysilerinizi makul ölçüde belirleyin

Sıcaklık, konforun temel öğelerinden biri. Çok üşüyen bir ayak, rahatsız gün demektir. Aynı şekilde güneşli bir günü kalın mı kalın kazaklarla geçirmek de bir kâbus olabilir. İşte verimlilik için aklınızda bulunması gereken şeylerden biri de giysilerinizi makul ölçüde belirlemek.

7- Termal konfor önemli

Ofiste kaloriferlerin yanmaması ya da yazın sıcaktan pişmek tam bir kabus. Bu noktada asıl sorumluluk iş verenlerde. Çalışanları için termal konforu ihmal etmeyen iş verenler, artan verimlilik sayesinde daha fazla kazanabilir. Bu noktada bir araştırma sonucunu da paylaşalım. Yakın tarihli bir analize göre hava sıcaklığının 15 derece olduğu ortamlardaki çalışanların performansı, 21 derecede çalışanlara göre yüzde 10 daha düşük.

VESTEL Flora Doğa Inverter 9 A++ Klima

Küçük ofisler için tercih edilebilen bu modelde düşük ses seviyesi ile çalışma ve soğutma kapasitesi dikkate değer. Inverter klimanın havanın soğuk ve ısıtma sisteminin yetersiz olduğu durumarda da ofis iklimlendirmesine katkı sağlayacağını hatırlatalım.

8- İyi bir bilgisayar ve diğer cihazlar

Ofiste verimliliği artıran temel faktörlerden biri de elbette teknolojik yeterlilik. Bu kapsamda atılacak en önemli adımların başında çalışanlar için ideal hız ve performans sunabilen notebook, PC ya da All-in-One PC’lerin kullanımı.

Ek olarak projeksiyon cihazı, yazıcı gibi diğer ofis gereçlerinin de yüksek verimlilik vadeden, ideal modeller arasından seçilmesi önem taşıyor. İşte birkaç tavsiye…

MSI PRO 24X All-in-One PC

Uzun süre bilgisayar başında durmanızı gerektiren işlerde ANTI-FLICKER teknoloji sayesinde göz yorgunluklarının da önüne geçen MSI PRO 24X, baştan aşağı profesyonel kullanım düşünülerek tasarlandı. Çift ağ desteği sunan MSI PRO 24X, internet ve intranet gibi çift ağ ortamlarında size tam destek veriyor.

ViewSonic PG700WU Ofis Projeksiyon Cihazı

Ofis toplantılarında özellikle eski nesil 4:3 kare görüntü veren cihazların sunduğu dar görüntü çözümlerindense, yeni nesil projeksiyon cihazlarında sunumlar için daha efektif olan 16:10 geniş ekran çözümleri giderek yaygınlaşıyor. 1920 x 1200 çözünürlüğe sahip ViewSonic PG700HD, son derece iddialı bir seçenek. 3.500 ANSI lümen parlaklık seviyesi ile aydınlık ortamlarda da yeterince kaliteli görüntü çözümü oluşturabiliyor.

Verimli sunumlar için Epson EB-U42

Projeksiyonda dünya lideri Epson’un EB-U42 model projektörü, kompakt tasarımıyla ofisinizin tüm alanlarında kullanım için ideal. Dahili Wi-Fi özellikli EB-U42, 300 inçe varan görüntü boyutu sunuyor. Yüksek parlaklık, 15.000: 1 kontrast oranı ve Full HD içeriğin kombinasyonu, aydınlık ortamlarda dahi gözleri yormayan, üstün bir görüntü kalitesi ve izleme deneyimiyle sunum kalitenizi arttırıyor.

Asus ProArt PA32UC-K 

32 inç’lik 4K çözünürlüklü monitör Asus ProArt PA32UC-K, görüntüde gerçekliği tamamen yeni bir seviyeye taşıyor. Ultra HD Premium sertifikalı 4K IPS paneli, 1000 nit’e kadar parlaklık ve %85 Rec. 2020, %99.5 Adobe RGB, %95 DCI-P3 ve %100 sRGB renk aralığı sunarak, son teknoloji video düzenleme için ideal olarak gerçekçi HDR deneyimini sağlıyor.

HP PageWide Enterprise Color 765dn

Modern iş hayatı ilerici teknolojileri gerekli kılıyor. HP’ninn yeni nesil HP PageWide Enterprise aygıtları her açıdan rekabet avantajı sağlayarak öne çıkıyor. HP’nin en düşük renkli maliyeti, maksimum çalışma süresi ve en güçlü güvenlik özelliklerine sahip modellerinden PageWide Enterprise Color 765dn, ofisler için ideal seçim.

Verimliliği Artıran mobil uygulamalar

Slack

Verimlilik uygulamalarının ‘kralı’ desek yeridir. Slack, dinamik ve pratik bir iş planı uygulaması. Aynı zamanda bir ‘to-do-list’ alanı. İşlerinizi, teslim zamanları ya da hedeflediğiniz tamamlama sürelerini belirterek, bir tahtaya yazar gibi yazıyor, daha sonra da tamamladıkça ‘üzerini çiziyorsunuz.’ İş arkadaşları arasındaki süreç takibi, bir işle ilgili hızlıca bilgilendirme, paylaşımda bulunma, yorumlar yapma gibi işlevleriyle de zenginliğini gözler önüne seriyor.

Ücretsiz

Microsoft Office 365

Ofiste bilgisayarınızın olmazsa olmazlarından biri olan Word’u ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir yerde kullanarak iş akışlarını devamlılıkla buluşturabilirsiniz. Bu kapsamda Microsoft Office 365 uygulama paketinin bir parçası olan Microsoft Word ile mobil aygıtlarınızda belgeler oluşturabilir, belgelerinizi düzenleyebilir ve paylaşabilirsiniz.

Ücretsiz

Proud

Türkçesi ‘Gurur’ olan bu uygulama ismi, tıpkı kendi gibi ilham veriyor. Uygulama; Pomodoro tekniği adlı spesifikik bir metottan yola çıkarak hayata dair stresli, baskıcı zamanları azaltmanıza, işinize yönelmenize yardımcı oluyor. Özellikle yapılacakları bölme/ayırma konusunda tam bir uzman. Deneyin, pişman olmayacaksınız.

Ücretsiz

Docu Scan

Bu uygulama, akıllı cihazınızda bulunan, e-mailinize gelen, fotoğrafını çektiğiniz, özetle ofiste çıktısını almak istediğiniz belgeleri kolayca yazdırabilmenizi sağlıyor. Pratik ve güvenli bir şekilde.

Ücretsiz

Verimliliği artıran masaüstü yazılımları

Ofis deneyimini zenginleştirecek onlarca yazılım var.

Evernote

Windows, Mac, hemen tüm platformlar ile senkronize çalışabilen bu dijital not defteri olmazsa olmaz uygulamaların başında geliyor. Tüm notlarınızı bir arada tutmanızı sağlayan, notlarınızı tablet, bilgisayar ve mobil cihazlar ile senkronize eden bu uygulama, blog yazısı, istatistik, o an aklınıza düşen bir konu ve bir çok datayı derli toplu olarak elinizin altında bulundurmanızı sağlıyor.

Yalnızca notlarınızı depolamakla da kalmayan Evernote, aynı zamanda kullanma ihtiyacı duyabileceğiniz görsel, video, ses dosyası veya sunum gibi dökümanlarınızı da notlarınıza iliştirmenizi kolaylaştırıyor.

Bartender 3

Bu ipucumuz Mac kullanıcıları için. Tasarım ofisleri bayılacak. Çok sayıda uygulama kullanan biriyseniz Mac’inizi menü çubuğu size rahatsız edecek şekilde kalabalıklaşır. Masaüstünüzü temiz tutmak istiyorsanız bartender’ı yükleyerek bunu kolayca başarabilirsiniz. Bartender, mevcut uygulamalarınızı dilediğiniz gibi sıralar ve daha temiz bir ekran üzerinden odaklanarak çalışmanızı kolaylaştırır.

Keyboard Maestro 

Özel klavye kısayolları oluşturmak, daha pratik ve hızlı bir kullanım kazanmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Özellikle PC’den Mac’e geçiş yapacaklar için adeta bir nimet olan uygulama, kişiselleştirilebilir özellikleri ile benzersiz bir deneyim sunuyor. Kullanımı kolay ve dijital hayatı kesinlikle daha kolay hale getiriyor.

Gereksizler çöpe!

Düzenli birisiniz, masaüstünüzün dağınınık olması hem gerçek hayatta hem de bilgisayarınızda size eminiz ki rahatsız eder. Bu nedenle masaüstünüzü ara sıra toparlayın, gereksiz belgeleri çöpe atın.

Bu uygulama bir harika!

Belli zaman aralıklarıyla akıllı telefonunuzdan uzak durmanızın çalışma ve iş yapış şeklinize katkısı elbette yüksek olacak. Dikkat dağıtıcı bildirimlerle savaşta (örneğin Twitter’da takip ettiğiniz biri başkasını takip ettiğinde aldığınız o gereksiz bildirim) etkili bir çözüm vadeden Forest: Stay focused, telefondan uzak kalmanıza yardımcı oluyor.

Ücretsiz

Ofiste ya da çalışma anlarına dair ‘genel üretkenliği’ tetikleyen faktörlerin başında odaklanma geliyor. Eğer odaklanma konusunda ileri boyutta sorunlar yaşıyorsanız destek alabilirsiniz.


 

 

Exit mobile version