Cakewalk Sonar Producer Edition 8.5

Cakewalk Sonar 8.5 Producer Edition” “Envelope” özelliğini yaratıcı bir şekilde kullanmaya ve “Exclusive Solo Mode”


ENVELOPE

Cakewalk Sonar 8.5 Producer Edition”ın en önemli özelliklerinden birisi, geniş açılı otomasyon kontrolüne olanak tanımasıdır. “Envelope” özelliği ile plug-in otomasyonu kullanarak projelerinizde profesyonel duyum sağlayabilir, miksiniz üzerinde istediğiniz her türlü volüm, pan, ve plug-in kontrolünü yapabilirsiniz.
 

 
Envelope özelliğinin tüm detaylı tanımı çok kapsamlı olacağından bu yazıda siz Cakewalk Sonar 8.5 Producer Edition kullanıcılarına başlangıçta envelope özelliğini anlamak ve kullanmak için ihtiyacınız olacak temel bilgileri vereceğim. Daha sonra kullanarak keşfedeceğiniz birçok ayrıntı mevcut olduğundan bu yazıdaki bilgiler “envelope” mantığını anlamanız için yeterli olacaktır.
 
  Envelope’lar volüm gibi parametreleri zaman üzerinde kontrol etmeye yarar ve “Nodes” ve “Shapes” olarak 2 bileşenden oluşurlar. “Nodes”, “envelope” değerini kesin bir zaman içerisinde belirlemeye yarar (bknz Resim 1). örneğin mezür 3″te başlayıp mezür 5″te bitmesini istediğim bir “fade-in” volüm envelope oluşturmak istedim.

Sırasıyla önce 3:01:000 başlangıç zamanına bir, 5:01:000 bitiş zamanına da bir olmak üzere 2 adet “node” kullanmam gerekir. Yerleştirdiğim 3. mezürdeki başlangıç “node”unun değeri -30db, 5. mezürdeki “node”un değeri ise -6 db olmalıdır.

“Envelope” üzerinde “node” oluşturmak için “envelope” üzerine gelip sağ tuş ile “add node” seçeneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır. “Nodes” aynı zamanda toolbar”da bulunan “envelope” sekmesinden seçilebilir. “Node”ların arasındaki parametrelerin nasıl değişeceğini “shapes” tanımlar. örneğin “Linear Fade” oluşturduğumuzu düşünelim. İki “node” arasındaki form düz bir çizgi gibi görünecektir. Eğer yavaş ve daha yumuşak bir geçiş istiyorsanız “Slow Curve” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. İşlemden sonra iki “node” arasındaki form ise eğri bir çizgi gibi görünecektir. Hazır seçenekler yerine iki “node” arasındaki şekilleri “envelope” üzerine gelip sağ tuş ile istediğiniz gibi değiştirebilmeniz mümkün. Resim 1″deki örnekte iki “node” arasında “Fast Curve” kullanılmıştır.

 
“Envelope” kullanarak otomasyon yazmanın bir diğer yolu ise DirectX plug-in kullanarak gerçek zamanlı kayıt yapmaktır. Cakewalk Sonar 8.5 Producer Edition ile beraber gelen FX Delay, FX Chorus, FX Flanger, FX Eq ve Time Works Mastering plug-in”lerinin her türlü parametrelerini otomasyon yaparak kontrol edebilirsiniz.
 
 

Otomasyon kaydına başlamak için seçilen kanal üzerinde istediğiniz DirectX plug-in”i FX bölmesine ekleyin. Seçtiğiniz audio clip üzerinde sağ tuş ile otomasyonu yapmak istediğiniz parametreyi seçmek için “Envelopes” ? “Create Track Envelope” yolunu izleyerek eklediğiniz DirectX plug-in”i seçin (bknz. Resim 2). Kanal üzerinde bulunan “Automation Write On” “W” harfine tıklayın (bknz. Resim 3). “Transport”tan “play” tuşuna bastıktan sonra daha önceden seçmiş olduğunuz parametreyi istediğiniz şekilde hareket ettirin. Yaptığınız hareket kanal üzerinde bulunan audio clip üzerine gerçek zamanlı olarak yazılmış olacaktır. Yapmış olduğunuz otomasyonu her zaman değiştirebilme şansınız var. Ufak tefek değişiklikleri kanal üzerindeki “node”ları silerek, ekleyerek, ya da şekillerini değiştirerek de kurgulayabilirsiniz. Resim 3″teki otomasyon örneğinde “Sonitus Multiband” plug-in”inin “gain” parametresi kullanılmıştır. Otomasyon sonrası audio clip üzerindeki görüntü, Resim 4″tekine benzer olacaktır.

Otomasyon özelliğini yaratıcı bir şekilde kullanmak için sürekli farklı karakterlerdeki sound”lar üzerinde deneyimlemek gerekiyor. Farklı markalardaki kontrolörlerle otomasyon yazımını kolay, hızlı ve detaylı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Cakewalk Sonar 8.5 Producer Edition”ın kullanıcılarına sağladığı geniş açılı otomasyon kontrolü projelerinize yaratıcı ve profesyonel bir etki katacaktır.

 

 
EXCLUSIVE SOLO MODE

Cakewalk Sonar 8.5 Producer Edition, çoklu kanal ve “bus” kanallarını eşzamanlı bir şekilde “solo” yapmanıza olanak sağlıyor. Yeni “Exclusive Solo Mode” özelliği ile bir seferde bir kanal ve bir “bus” kanalını “solo” yapabiliyorsunuz. örneğin bir kanalı ya da “bus” kanalını “Exclusive Solo Mode” özelliğini aktive edip “solo” yaptığınızda diğer “solo” durumunda olan “bus” ya da normal kanallar otomatik olarak “unsoloed” olup “solo” modundan çıkarlar. Bu özelliği aktif hale getirdiğiniz zaman birbirinden ayrı “bus” ve kanalları daha hızlı dinleyip teker teker “solo” ya da “unsoloed” yapmanıza gerek kalmıyor. Exclusive Solo Mode”unu aktif hale getirmek için toolbar”da bulunan ilgili “S” butonuna basmanız yeterli olacaktır (bknz. Resim 5).

Gelecek sayıda, yine bu köşede Sonar 8.5″in yeniliklerini incelemeye devam edeceğiz. O zamana kadar bana  aliinceoglu@sonarteacher.com veya  aliinceoglu@myspace.com adreslerinden ulaşabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle!

 

Exit mobile version