Bug ne demek sorusunun yanıtını özellikle video oyunları ile haşır neşir bir kişiyseniz çok merak ediyor olabilirsiniz.
Kelimenin ne anlama geldiğini de az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Herhangi bir video oyununun veya yazılımın geliştirilme aşamasında gözden kaçırılması sonucunda meydana gelen hatalardan bahsedilirken kullanılan bu terimin oldukça ilginç bir hikâyesi var.
Bu içerikte hem bilmeyenler için bug teriminin ne anlama geldiğini hem de dayandığı tuhaf hikâyesini ele alacağız.
Bug Ne Demek?
Bug kelimesi, herhangi bir yazılımda beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan hatadır. Yazılımlar geliştirilirken her şey bir bütünlük içerisindedir fakat gözden kaçırılan bir kısım bu tür hataların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bu tür sorunlar hemen hemen her yazılımda veya video oyununda görülebilir. Bunun nedenini tahmin edebiliyorsunuzdur. Bu oyunları, yazılımları geliştiren bir insandır. İnsanlar makineler gibi değildir, hata yapabilirler. Unutulan bir parantez bile geliştiricilerin kafasını kodların başından saatlerce kaldıramamasına neden olabilirken bu tür hatalarla karşılaşılması çok normaldir.
Bu tür hataları bulma ve düzeltme sürecine debugging (hata ayıklama) adı verilir. Geliştirici, hataları tespit etmek ve bunları ortadan kaldırmak için çeşitli araçlar kullanır. Bu noktada tester olarak adlandırılan yardımcıların desteğine de başvurabilir.
İlk Bug Nasıl Bulundu?
Bilgisayar yazılımındaki sorunları tanımlamak için kullanılan bug terimi, 1870’li yıllardan bu yana kullanılır. Thomas Edison, 1870’li yılların sonuna doğru bir arkadaşına gönderdiği mektupta küçük hatalardan bahsederken “bug” terimini kullandı. Edison’dan sonra da çok kez kullanılmaya devam etti.
Bilgisayarlar daha ortada yokken bile kullanılan bu terim, ilk kez 1940’lı yıllarda bilgisayardaki bir sorunu ifade etmek için kullanılıyor.
1940’lı yılların ortalarına doğru Harvard Mark II üzerinde çalışmalara devam edilirken bilgisayarın içine bir böceğin girdiği tespit ediliyor. Orada bulunan kişiler, sorunu ilk gerçek böcek (bug) vakası olarak kaydediyor.
Buradan anlaşılacağı üzere bug (böcek) kelimesinin bilgisayar jargonuna girmesi gerçek bir böcek sayesinde mümkün oluyor. Bu vakanın üzerine bilgisayar yazılımlarındaki hataları ifade etmek için sık sık bug terimi kullanılmaya başlandı.
Bug Sadece Küçük Hatalara mı Denir?
Bugların genellikle çok küçük sorunları ifade etmek için kullanıldığı zannedilir ama bu doğru değildir. Sorunun ne kadar büyük olduğunun bir önemi yoktur. Bir bug hemen düzeltilebilecek bir sorun da olabilir, çok büyük sorunlara neden olabilecek sorun da olabilir.
Yazılımcıların bu nedenle test sürecinde çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Bunun için hataları göz ardı etmemeye çalışmak yeterli değildir. Kodlama sırasında her ihtimal göz önünde bulundurulmalıdır.