Bilim Teknoloji Tarihi [2004-2019]

İnternetin yükselişini anbean takip etme imkanı buldu, sosyal medya trendi, mobil ekosistem, donanım ve yazılım tarafında devrim niteliğinde adımlara tanıklık edildi geride kalan yıllarda. Peki geride kalan on yılı aşkın sürede neler değişti, hangi gelişmeler dikkat çekti ve neler görüldü gibi sorulara dair kapsamlı bir yolculuğa çıkarmak istedik.

Kimler geldi, kimler geçti…

2004

Facebook kuruldu

Facebook, şanslı bir kolej öğrencisi olan Mark Zuckerberg tarafından kuruldu.

iPod dominasyonu

Classic ve iPod mini, MP3 dünyasının yeni fenomenleriydi artık.

HDTV

İlk HDTV’ler teknoloji raflarında, kısa süre sonra da yaşam alanlarındaki yerlerini almaya başlayacaktı.

Blogger kavramı!

İlk kez 2004’te geniş kitlelerce benimsenecekti.

Google Gmail

İlk kez 2004’te hizmet vermeye başladı.

2005

YouTube

Merhaba uçsuz bucaksız multimedya dünyası. YouTube, Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim tarafından yayınlandı.

USB bellekler

USB bellekler, Flappy disklerin yerini aldı.

Twitter

Günümüzün en önemli mikro blog ağlarından Twitter, 2006’da ilk kez çıkışını gerçekleştirerek kısa sürede fenomene dönüştü.

Facebook artık küresel

Facebook, 2005 yılından itibaren ABD sınırları dışına çıkıyor. Türkiye’ye de geliyor.

2006

PlayStation 3

Oyun dünyasında büyük ses getiren Sony PlayStation 3, 11 Kasım 2006’da satışa sunuldu.

2007

Apple iPhone

Apple’ın ilk iPhone’u Steve Jobs’ın ellerindeydi. Tanıtımı büyük sükse yarattı. Endüstri artık dönüşüme girecekti. Mobil ekosistem açısından yer yerinden oynuyordu.

iOS

iPhone ile birlikte mobil işletim sistemi iOS de yayınlanmıştı. Daha sonra iPad ve iPod touch cihazlarında da kullanıma sunulan iOS, günümüzde Android’le beraber mobil ekosistemin iki önemli mobil işletim sisteminden biridir.

Amazon Kindle

Amazon Kindle adlı e-kitap okuyucusu lanse edildi.

2008

1 trilyon!

Businessman hand browsing internet websites on his laptop

URL sayısı 1 trilyona ulaştı. Günlük web sayfası gösterimi ise 1,5 trilyon seviyesine geldi. 2008 itibarıyla online oyunlar, e-ticaret gibi internetin muhteşem çocukları da çığ gibi büyümeye devam ediyor…

Android işletim sistemi

Açık kaynak kodlu yeni mobil işletim sistemi Android, Google tarafından 23 Eylül 2008 tarihinde yayınlandı.

2009

3D tarayıcı

3D tarama teknolojisi ilk kez ortaya çıktı. Böylelikle 3D görüntüleme anlamında yeni bir dönem açılmış oldu.

Akılla kontrol edilen oyunlar

Video oyunlarının akıllı kontrolü için yürütülen araştırmaların meyveleri alındı. Emotiv, ilk ürünü duyurdu.

Samsung’un Android’li ilk telefonu

Samsung’un Android’li ilk modeli GT-I7500 tanıtıldı. Bu telefon Qualcomm MSM7200a CPU’ya sahipti; 528mHz saat hızındaki ARM11 CPU, Adreno 130 GPU ile birlikte geldi. Telefon 3.2 inç boyutunda ekrana ve 5 megapiksellik kameraya sahipti.

2010

Merhaba Windows Phone!

Apple’ın iOS’i ve Google’ın Android’in ardından Microsoft tarafından geliştirilen Windows Phone işletim sistemi yayınlandı. 20 Kasım 2015 tarihinde Windows 10 Mobile sürümü yayınlanmıştır.

Instagram

Günümüzde yarım milyarın üzerinde kullanıcıya sahip olan fotoğraf ve kısa video paylaşım ağı Instagram, Ekim 2010’da kuruldu. Çekilen fotoğrafların üzerinde filtre kullanma ve sosyal medya servisleri ile paylaşım şeklindeki kullanım yapısı ile sonraki yıllarda çığ gibi büyüyen bir trend halini aldı. 2012’de Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı.

Apple iPad

Apple, tablet bilgisayarları geniş kitlelerle buluşturan ilk tüketici elektroniği ürünü iPad’i tanıttı.

WhatsApp

2010 yılında yayınlanan bir diğer dev yazılım da WhatsApp oldu. Anlık mesajlaşma uygulaması, Ocak ayındaki yayınının ardından geride kalan yaklaşık 7 yılda 1 milyarın üzerinde kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Dünya genelinde kayıtlı sayısı en yüksek siber hizmetler arasındadır.

Artırılmış gerçeklik (AR)

Akıllı telefonların yükseldiği, kamera ve diğer dijital cihazların ilgi görmeye devam ettiği 2010, artırılmış gerçeklik kavramının doğuşuna da sahne oldu. Gerçek dünyadaki görüntü kayıtlarının 3 boyutlu sanal elementlerle bir araya getirilmesi şeklinde özetlenebilen AR için emekleme yılları başladı…

2011

Snapchat

Akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulaması olan Snapchat, 2011’de kuruldu.

Steve Jobs’a veda

Apple’ın kurucularından ve bilgisayar endüstrisinin önderlerinden Steve Jobs, 5 Ekim 2011’de hayatını kaybetti.

Tim Cook devri

Apple’da yeni CEO belli oldu. Tam bir finans uzmanı olan Cook, şirketin gelirlerini büyük bir ivme ile yükseltmeye başladı.

2012

Windows 8

Microsoft’un Windows 8 işletim sistemi yayınlandı. Başlat eksikliği uzun yıllar hissedilecekti…

Nintendo Wii U

Japon teknoloji şirketinin sonraki yıllarda yoğun ilgi görecek oyun konsolu Wii U lanse edildi.

2013

Microsoft Xbox One

‘Konsol savaşları’ startı verilecekti 2013 itibarıyla! Microsoft’un Sony’nin PS4’üne rakip olarak sunacağı Xbox One, yılın son aylarında satışa sunuldu.

Bükülebilir ekranlar

 

Bükülebilir ekranlar gelmeye başladı. Bu yeni ekran teknolojisi büyük ekran, küçük ekran yapılarında, kavisli ekran gibi formlarda karşımıza çıkmaya devam edecekti.

Sony PlayStation 4

Sony’nin yeni nesil oyun konsolu PlayStation 4 tanıtıldı. Uzun yıllardır beklenen konsolla birlikte çok sayıda iddialı yapım da boy gösterecekti.

2014

4.6 Mbit/s

Küresel internet bağlantı hızı ortalaması 4.6 mbit/s’ye ulaştı. İnternetin en hızlı olduğu ülke 4.6 mbit/s ortalaması ile Güney Kore olacaktı.

14nm çipler

14nm teknolojisi ile üretilen işlemciler teknoloji dünyası ile buluştu. Daha yüksek performans ve yeni olanakların kapısı aralanıyordu.

Apple Watch

Akıllı saat trendi başlayacaktı. Apple Watch duyuruldu ve devam eden yıl boyunca satışlar rekor seviyede artış gösterdi.

2015

Windows 10

Windows 10 duyuru ve devamındaki beta aşamasının ardından final sürümü ile yayınlandı. Hızlı bir şekilde güncellenen yüz milyonlarca bilgisayar ve yazılıma rekor ilgi dikkat çekti.

Elektrikli otomobil

Dünya genelindeki elektrikli otomobil sahibi sayısının 1 milyona ulaştığı kaydedildi. Sıfır karbon emisyonu ile bu tür araçların daha yeşil bir Dünya için önemi büyük.

2016

10nm işlemciler

10nm teknolojisine sahip ilk işlemcilerinin üretimlerine başlandı. 2017 yılında bu modülün yer aldığı ilk cihazlar tüketicilerle buluşmaya başlayacak.

Facebook 2 milyara koşuyor

Sosyal medya ağının aylık aktif kullanıcı sayısının 1,7 milyara ulaştığı duyuruldu. Şirketin 2016 sonuna kadar 2 milyara yakın kullanıcı sayısına erişimi bekleniyor.

AR/VR patlaması

AR ve VR üretiminde zirve, çokyönlü şekilde uygulama ve oyun geliştirme faaliyetleri.

2017

Robot Sophia’ya vatandaşlık verildi

Hanson Robotics tarafından geliştirilen robot Sophia’ya Suudi Arabistan tarafından vatandaşlık verildi. Sophia, “gelecekte aile kurmak istediğini” söyledi.

WannaCry ‘mahfetti!’

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 150 ülkeden 300 bini aşkın bilgisayarı etkileyen WannaCry adlı fidye yazılımı yıla damgasını vurdu. ABD, siber saldırılardan Kuzey Kore’yi sorumlu tuttu.

Twitter’da 280 karakter devri

Twitter’ın 140 karakterlik tekil paylaşım karakteristiği değiştirildi. Artık yeni limit 280 karakter.

2018

Elon Musk uzaya Tesla gönderdi

İlginç girişimci Elon Musk, SpaceX roketi ile uzaya Tesla marka otomobil gönderdi.

Netflix uçuşa geçti!

Netflix’in küresel internet trafiğinin yüzde 15’ini tükettiği ve bu yönüyle YouTube’u geride bıraktığı açıklandı.

İlk katlanabilir telefon

Dünyanın katlanabilir özellikteki ilk telefonu Royole Flexpai satışa sunuldu. Çin merkezli teknoloji şirketi, söz konusu modeliyle 2019’un ilk aylarında tanıtılan birçok modele de ilham verdi.

Facebook skandalı

Facebook’un ABD Başkanlık Seçimi’ne etki edecek düzeyde bir skandala karıştığı ve 50 milyon kullanıcısının verilerini sızdırdığı ortaya çıktı. Şirket, milyarlarca dolar cezaya çarptırılırken küresel düzeydeki saygınlığı da ciddi oranda zarar gördü.

En zengin adam artık Bezos

Zenginin malı bir kez daha züğürttün çenesini yordu. Bill Gates, dünyanın en zengin iş adamı ünvanını Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’a kaptırdı.

2019

28 çekirdekli işlemci

Intel, iş dünyasının yükünü omuzlarına alacak en güçlü iş istasyonu işlemcisi Xeon W-3175X’i tanıttı.

Deepfake 

Makine öğreniminin manipülasyon amacı ile kullanıldığı en gelişmiş yöntem olarak beliren Deepfake, 2019’da sosyal medyanın ana gündeminde yer alan gelişmelerden biri oldu.

Akıllı telefon piyasasında Çin üstünlüğü 

ABD ile Çin arasında yaşanan ticari gerginliğe ve yapılan ambargo tehditlerine rağmen Huawei 2019’un amiral gemisi P30 Pro ile yükselişine devam etti.


 

Exit mobile version