Beklentileri iOS 14 mü Android 11 mi Daha İyi Karşılayacak?

Beautiful woman taking selfie with her dog on sofa at home

iOS

Apple’ın iPhone cihazlar için yayınladığı işletim sistemi iOS, her yeni sürümünde getirdiği özellikler ve performans artışı ile birlikte kullanıcılarını memnun ediyor. Buna rağmen geçtiğimiz Eylül ayında yayınlanan iOS 13, beraberinde getirdiği birçok sorun nedeniyle kullanıcıları önceki sürümlere göre sanki yeterince memnun edemedi. Teknoloji şirketi, bu sorunları gidermek için son hızla çalışmalara devam etmesine ve yeni ek güncellemeler yayınlasa da problemler halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Sistemin ne zaman tam anlamıyla stabil bir hal alacağı ise yapılan güncellemelere karşın net olarak bilinmiyor. Bu durum, 2020 yılı sonunda yayınlanacak olan iOS 14’e olan beklentileri de bir hayli yükseltmiş halde.

 

Her yıl olduğu gibi Apple Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) 2020’de planlanan iOS 14 geliştirici sürümü tanıtımının akıbeti bu yıl Coronavirüs nedeniyle daha kısıtlı bir etkinlikle gerçekleşecek. Tarihi Haziran ayına işaret ediyor. Bu kapsamda iOS 14 Beta sürümüne katılım hakkı muhtemelen yaz aylarında başlayacak. Ardından ise iPhone kullanıcıları iOS 14 hakkında bilgi sahibi olmaya başlayacak ve bu süreçlerin ardından işletim sisteminin yeni versiyonunu Eylül gibi nihai şekliyle kullanmaya başlanabilecek.

iOS 14 hangi yenilikleri sunacak?

1- 5G desteği

iOS 13’te yaşanan sorunların ardından merakla beklenen iOS 14’ün ciddi yeniliklerle birlikte geleceği düşünülüyor. Bu yeniliklerden en önemlisi ise kullanıcıların bir sonraki iPhone serisi ve yeni işletim sisteminden beklediği 5G bağlantı desteği.

Henüz tam anlamıyla gündelik yaşamamıza girmemesine rağmen pek çok kullanıcı 5G bağlantı desteği ile mümkün olan en kısa sürede tanışmak istiyor. Bunun için de en erken işletim sisteminin yeni versiyonun çıkacağı tarih bekleniyor. Şu ana kadar yapılan değerlendirmeler ve ortaya çıkan raporlara göre 2020 yılında piyasaya sürülecek olan yeni iPhone modellerinin 5G bağlantı desteğine sahip olabileceği düşünülüyor. Ancak birçok kez beklentilere rağmen farklı adımlar atan Apple’ın bu konuda da ne yapacağını zaman gösterecek.

2- E-posta uygulaması

Kullanıcıların iOS 14 ile birlikte gelmesini istediği bir diğer yeni özellik ise daha kullanışlı bir e-posta uygulaması. Apple tarafından geliştirilen e-posta uygulaması şu anki sürümde yeterli seviyede iş görüyor olmasına rağmen iPhone kullanıcılarını birçok konuda yoruyor. Üstelik kullanıcıların tam beklentilerini karşılayamaması ile birlikte iOS 13 ile birlikte e-posta uygulaması birçok sorun çıkarmaya başladı. Tüm bu sorunların giderilmesi ile birlikte daha yeni ve modern bir e-posta uygulaması birçok iPhone kullanıcısı tarafından bekleniliyor.

3- Yeni arama filtresi

iPhone kullanıcıları tarafından beklenen diğer özellik ise daha fazla gelişmiş olan bir arama filtresi. Kullanıcılar rehberde kayıtlı olmayan kişileri doğrudan çağrılarını cevaplandırmak veya reddetmek yerine telesekretere yönlendirmek istiyorlar. Bu özellikle sayesinde istemedikleri halde konuşma yapmak zorunluluğunda kalmamak istiyorlar.

Kullanıcılar tarafından bu özellik beklenilse de bu durumun beraberinde bazı sorunlar da getirebileceği belirtiliyor. Apple’ın hem kullanıcıların isteklerini karşılamak hem de bu sorunların üstesinden gelmek için iOS 14’te bir çözüm sunması bekleniyor.

4- Sağlık, PencilKit ve iMessage

 

Merakla beklenen iOS 14 ile ilgili geçtiğimiz aylarda yeni sızıntılar ortaya çıktı. Sızıntılara göre yeni versiyon ile birlikte Seymour kod adına sahip yeni bir fitness uygulaması gelecek. Şu anda kullanılan Activity uygulamasının yerini alması beklenmeyen yeni uygulama kullanıcılara alternatif olarak sunulacak.

 

Bir diğer yenilik ise PencilKit adındaki yeni uygulama arayüzüne göre çok daha gelişmiş bir Apple Pencil desteğinin verilmesi bekleniyor. Diğer güncelleme de iMessage uygulamasında olacak. Ortaya çıkan sızıntılara göre iOS 14 ile birlikte grup sohbetlerinde @ işareti ile kullanıcı etiketleme, mesajları okunmamış olarak işaretleme

Android’de neler var?

 

Google geçtiğimiz Eylül ayında Android 10 sürümünün yayınladıktan sonra gözler Android 11’e çevrilmişti. Bu beklentileri karşılık veren Google beklenen süreden de daha önce Android 11 geliştirici ön izleme sürümünü yayınladı. Kullanıcılarının Android 10 sürümünde beklemesine rağmen yer almayan bazı özellikler Android 11 geliştirici ön izleme sürümünde yer alıyor. Bunlardan birisi de çift dokunma başta olmak üzere Google’ın geliştirdiği pek çok yeni özellikler sürümler çıktıkça Android 11’e entegre edilecektir. Android 11 geliştirici sürümü ile itibariyle gelen yeni özellikleri sizler için derledik.

İlk geliştirici sürümü yayınlaması ile birlikte Android 11 resmi olarak çıkmış oldu. Uygulama geliştiricilerinin uygulamalarını yeni versiyon ile entegre etmeleri için yayınlanan geliştirici ön izleme sürümü indirime açıldı. Pixel 2, Pixel 3 ve Pixel 3A ie beraber Pixel 4 telefonlarını kullananların da indirip test edebileceği Android 11 sürümünü Google’ın resmi internet sitesinden indirip kurabilirsiniz. Bu kurulum aşamasında dosyalarının silinmemesi için telefonunuzun yedeğini almayı unutmayın.

Android 11 sürümü ile gelen yeni özelliklerden ilki kullanıcının donanım bilgilerine erişmek isteyen uygulamalar için “tek seferlik izin” seçeneği. Bu sayede uygulamalar kullanıcının konum, mikrofon ve kamera verilerine tek izin sayesinde erişebilecek. Google Android 10 sürümünde bir uygulamaya sadece açık olduğu zaman izin vermenizi sağlıyordu Android 11 sürümü ile birlikte ise tek seferlik izinler vermek mümkün hale gelecek.

Android 11 hangi yenilikleri sunacak?

Bildirim ekranı değişiyor

Bundan önceki her Android sürümünde olduğu gibi Android 11 sürümü ile de bildirim panelinde değişiklikler bulunuyor. Google Android 11 ile bu kez bildirim panelinde kullanıcıların sık sık kullandığı mesajlaşma uygulamalarında devam eden görüşmelere anında erişebilmesi içi kolaylık sağlayacak. Bu özelliğin yeni sürüm ile Android kullanıcılarının hayatına girmesi beklenirken bunun şuanda nasıl çalıştığının gösteren bir ekran görüntüsü ise bulunmuyor.

Baloncuklar…

Android 11 ile gelen bir diğer özellik ise baloncuklar. Türkçeye çevrilmiş haliyle “baloncuk” ifadesini kullanabileceğimiz Buble API Android’in yeni sürümü ile daha da yaygınlaşacak. Bu API’yi destekleyen mesajlaşma uygulamaları arka plana atıldığı zaman kullanıcının profil resmini gösteren küçük bir baloncuk ile ekranda kalmaya devam edecek. Bu sayede kullanıcı istediği zaman uygulamayı tekrar açmak zorunda kalmadan bu baloncuğa dokunarak mesajlaşmaya kaldığı yerden devam edebilecek.

Scoped Storage

Daha önce Android 10 ile hayatımıza giren ve uygulamaların kendilerine ayrılan alanın dışına erişmelerini engelleyen Scoped Storage Android 11 sürümü ile daha aktif kullanılacak. Google yeni sürüm ile birlikte Project Mainline’a daha fazla sistem düzeyinde bileşen ekleyerek sistemin daha büyük bir bölümünün Android güncellemelerine ihtiyaç duymadan; Google Play Store aracılığı ile güncellemesini sağlıyor.

Mobil ehliyet

 

Google akıllı telefonlar ile mobil ehliyet dönemine de temel atarak Android 11 ile ISO 18013-5 uyumlu mobil ehliyet gibi güvenli kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklayacak. Bu özellik sayesinde bu teknolojinin yaygınlaşmaya başlamasıyla hizmetin kullanıldığı bir bölgede yanınızda ehliyet gibi belgelerinizi taşımak zorunda kalmayacaksınız.

Sonuç:

Kullanıcı beklentileri en nihayetinde başta stabilite olmak üzere performans, kolay kullanım, entegrasyon ve uyumluluk ekseninde şekilleniyor. Her iki işletim sistemi de rekabeti üst noktaya taşıyacak özellikler içeriyor. Sonucu baştan abartmak istemiyoruz ama Android, sanki beklentilerle ilgili bu sene bir miktar daha çaba sarfedebilirdi. Diğer yanda iOS, kullanıcı memnuniyetini son dönemdeki güncellemelerle daha da artırdı. Nihai özelliklerle tüketicilerin karşılarına çıkacak yenilikler merakla bekleniyor.


 

Exit mobile version