Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur? Neden Aynı Kalmaz?

Bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur, bebeklerin neden göz rengi değişir? Bu gibi soruları ayrıntılı şekilde cevapladık.

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur?

Bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur sorusu hemen hemen her yeni anne ve babanın cevabını araştırdığı bir sorudur. Bebeğinizin göz rengi ile çok uyumlu giysiler satın almak gibi planınız varsa bunları en azından bebeğin ilk doğum gününe kadar ertelemek isteyebilirsiniz çünkü bebeklerin göz rengi zaman içinde değişebilir.

Çocuğunuz ilk doğduğunda sahip olduğu göz rengi ile 9 aylık olduğunda sahip olduğu göz rengini karşılaştırdığınızda birkaç ay içinde göz renginin nasıl değiştiğini fark edeceksinizdir.

Bunun neden olduğunu ve çocuğunuzun gerçek göz rengine ne zaman kavuşacağını merak ediyorsanız doğru yere geldiniz. Bu yazıda hem yazının başında belirttiğimiz soruya yanıt bulacak hem de bebeklerin göz renginin neden zamanla değiştiğini öğreneceksiniz.

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur?

Bebeklerin kalıcı göz rengi genellikle 6-9 aylıkken belli olur. Bazı çalışmalara göre çok yaygın olmasa da bebeğin ömür boyu sahip olacağı göz rengine kavuşması 3 ya da 6 yaşını da bulabilir.

Bu çok nadir görülen bir durum olsa da uzmanlar bu tür durumların yaşanabileceğinin de altını çiziyor ve tahmin edersiniz ki bu tek bir gecede olmuyor. Çocuğun asıl göz rengine zaman içinde kavuşuyor.

Evet, bebeğinizin ilk doğum günü önemli bir dönüm noktası olabilir ama bu, bebeğinizin kalıcı göz rengine kavuştuğunun garantisini vermez. Bunun üzerine birkaç doğum günü daha kutladıktan sonra çocuğunuzun asıl göz rengine kavuştuğundan emin olabilirsiniz.

Belki de çocuğunuz nadir görülen durumlardan birini yaşamayacak, 6 ya da 9 aylıkken kalıcı göz rengine sahip olacaktır. Bu durumda çocuğunuzun ilk doğum gününde asıl göz renkleri ortaya çıkacaktır.

Bebeğin Göz Rengi Nasıl Öğrenilir?

Bebeğin göz rengini önceden bilmek imkânsıza yakındır. Doktorlar da dahil olmak üzere bebek büyüdüğünde hangi göz rengine sahip olacağını bilemez. Bebeğinizin nasıl beslendiğinin ya da ışığa ne kadar maruz kaldığının bir önemi yoktur.

Bir kişinin vücudunda ne kadar melanin olacağını belirleyen unsur genetiktir. Annenin ve babanın gözü kahverengi olabilir ama bu çocuğun göz renginin kesinlikle kahverengi olacağı anlamına gelmez. Anne ve babanın göz rengi kahverengi olsa bile bebek mavi gözlere sahip olabilir.

Annenin ya da baba mavi gözlere sahip olmayabilir fakat annenin ya da babanın annesinin veya babasının mavi gözlü olması, çocuğun da mavi gözlü olmasını sağlayabilir.

Bebeklerin Göz Rengi Neden Değişir?

Bebekler yeni doğduğunda çok az melanin seviyesine sahip olduğu için büyük bir çoğunlukla açık renkli gözlere sahip olur. Doğumdan sonra görülen ışık, melanin üretimini sağlar. Bu da bebeğin göz renginin zamanla koyulaşmasına neden olabilir.

İnsan gözünde mavi, ela ya da yeşil pigmentler yoktur. Gözlerde bulunan tek pigment kahverengidir. Kahverengi pigmentin miktarı ise gözlerin açık mı yoksa koyu mu olacağını belirler.

Bebeği olan ebeveynlerin hayatını kolaylaştıran teknolojilere de göz atabilirsiniz.

Exit mobile version