SSD Alma Rehberi: SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

SSD alma rehberi ile SSD nedir, SSD alırken nelere dikkat edilmeli, SSD kullanmanın dezavantajları ve daha fazlasını öğrenin.

SSD nedir, SSD alırken nelere dikkat edilmeli gibi soruların cevabı geleneksel harddisklerin ömrü tükenirken çok daha fazla merak edilmeye başlandı.

SSD gibi çok az yer kaplayan, çok hızlı ve dizüstüne takıldığında cihazı hafifleten bir yapıya sahip katı hal sürücülerinin fiyatlarının düşmesinden ötürü kullanıcılar yönünü SSD’ye çevirdi. Bu nedenle SSD kullanımı hiç olmadığı kadar yaygınlaştı.

Bu makalede kullanıcıların merak ettiği sorulara ışık tuttuk. SSD ile ilgili kafanıza takılan hemen hemen her sorunun cevabını bu makalede bulabilirsiniz.

SSD Nedir?

SSD yani Solide State Drive, içinde klasik sabit sürücülerdeki mekanik parçaları bulunmayan, flash disk mantığına çok benzer bir mantık ile çalışan bir sabit disk sistemidir.

İçinde mekanik aksam olmadığından çok daha az güç harcar, hafiftir ve ses çıkartmaz. Asıl önemli konu SSD’nin bilgisayarın hızına olumlu etkisi. Bu şeyler artık oldukça ucuzladı ve lüks olmaktan çıktı. Apple artık neredeyse tüm modellerde standart olarak SSD sunuyor. Eski modelleri de artık uygun bir fiyata bu konfora taşımak mümkün.

SSD’nin kullanıcıyı etkileyen en büyük handikapı sanırım klasik sabit diskler gibi göre büyük kapasiteli olanların hala oldukça pahalı olması. Disk alanı sizin için çok önemliyse bence  SSD düşünmek pek de mantıklı sayılmaz.

SSD’ler genellikle 2.5 inç boyutlarında üretilmekte ve laptoplarda kullanılmaktadır. Masaüstü PC’lerde ise sarsıntılardan doğabilecek veri kayıpları ufak bir ihtimal olduğundan henüz yaygınlaşmaya başlamamıştır.

Geleneksel sabit disklerin harcadığı 15 Watt değerine karşılık SSD’ler 2 Watt enerji ile çalışabilmekteler. Daha az ısındıklarından ve hafif olduklarından kullanımı daha elverişlidir. Fakat SSD’lerde belirli bir yazma sınırı vardır.

Örneğin bir bölgeye 100 bin defa yazma veya silme işlemi yapılabilir. Tabii ki bu değer teknolojinin gelişimiyle daha üst seviyelere çıkartılabilir. Ama bu haliyle de 100 bin değeri hiç az bir rakam değil. Normal bir kullanımda en az 5 sene sorunsuz çalışabilecektir.

Sabit disklerin en önemli sorunu ise ısınma. Ancak SSD sabit diskler herhangi bir mekanik aksam ve motor gibi mekaniklere sahip olmadıkları için ısınmıyorlar. HDD ve SSD arasındaki ısınma farkı yaklaşık yüzde 50. Bu da kasa içerisindeki sıcaklık oranı içinde bir avantaj teşkil ediyor.

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

SSD alırken dikkat edilmesi gerekenler kısaca bu şekildedir. Veri okuma ve yazma hızı, SSD’nin öne çıkan tarafından tam anlamıyla yararlanabilmek açısından oldukça önemlidir. SSD kapasitesi de çoğu zaman göz ardı edilir fakat düşük depolama alanına sahip bir SSD tercih etmeniz oldukça kötü bir tercih olacaktır.

Eski işletim sisteminiz varsa da SSD kullanmanız önerilmez. Yeni işletim sistemleri, SSD’ler ile uyumlu olsa da eski işletim sistemlerinde sorun yaşamanız olasıdır.

SSD Avantajları Neler?

SSD Dezavantajları Neler?

SSD’ler kapasite/fiyat konusunda HDD’lerden  oldukça geri durumdalar. 1 TB kapasiteli bir HDD’nin fiyatı ortalama 200 TL civarı. Ancak 1 TB bir SSD 1.000 TL’nin üzerinde satılıyor. Bu yüzden SSD kullanıcıları düşük kapasitelere yöneliyorlar ve yüksek veri saklama ihtiyacı için yine de bir HDD barındırmak zorunda kalıyorlar.

Genellikle PC kullanıcıları SSD üzerine sistem kurup, genel dosyalarını ve yedeklemelerini HDD üzerinde tutmayı tercih ediyorlar.

SSD’ler darbelere dayanıklı olsa da manyetik alan ve elektrik dalgalanmalarına karşı son derece zayıf kalıyorlar. HDD’ler bu konuda daha dayanıklılar. SSD sabit sürücüler maalesef kısa ömürlüler, 10 bin veya 15 bin civarında yazma ve silme limitleri olabiliyor. HDD’ler ise uygun şartlarda oldukça dayanıklı olabiliyorlar.

 

Hangi SSD Alınmalı?

Cihazlarda çok çeşitli dizüstü SSD girişleri olmakla birlikte SSD’lerin yapıları da farklılık gösterebiliyor. Burada cihazınıza en uygun SSD’yi bulmak zorundasınız. Hangi SSD arayüzleri size uygunsa o tarz bir SSD almalısınız. Biz SSD türlerinden ve bazı örnek SSD’lerden bahsedelim:

SATA III – 3.0 – 6 Gbit/s – 600MB/s

Teoride 600MB/s bant genişliği sağlayabilen bu arayüz, NCQ’ya da destek vermektedir. Günümüzde her satılan yeni bilgisayarda standart hâline gelen SATA 3.0 arayüzü de katı hâl disklerinin durmak bilmeyen performans artışları karşısında yerini, mSATA ve PCI arayüzlerine bırakmakta. Sebebini diğer arayüzlere değindiğimizde anlayacaksınız.

SATA III bir sisteme SATA I – II SSD takılabilir ve rahatlıkla kullanılabilir. Veya SATA 1 ya da SATA 2 olan bir bilgisayara SATA III arayüzlü SSD takılabilir ve çalıştırılabilir. Fakat, SSD’nizin teoride 500MB/s üstü olan sıralı hızları, katı hâl diskinizi taktığınız bilgisayar SATA I ya da SATA II olduğundan, bunların hız sınırlarına takılacaktır.

Örnek verecek olursak, SATA III bir SSD’mizi eski ve ancak SATA I destekleyen bir sisteme taktık ve çalıştırdık. SSD çalışır, içine işletim sistemi de kurulabilir. Fakat, sistemimiz SATA I, yâni 150MB/s’den üstünü desteklemediği için bizim SATA III olan SSD’miz de ancak SATA I hızında çalışacaktır.

Sandisk Ultra II 240GB Sata III SSD

Sıradan bir sabit sürücüye kıyasla 28 kata kadar daha iyi performans ile karşı karşıyayız. Bilgisayarınızı açmak ve kapatmak için beklemeye son. Ultra II şoka dayanıklı yani bilgisayarınızı düşürdüğünüzde verilerinizin uçup gitme ihtimali daha düşük.

Hi-Level 240GB Ultra Serisi Sata

Hi-Levelin yüksek hızda okuma ve yazma hızlarına sahip SSD’si bilgisayarınızı hızlandırmada büyük önem taşıyor.

Team Ultra L5 2.5″ 240GB

SATAIII teknolojisine sahip 7mm bu SSD UltraBook’lar ile uyumlu. Yani Ultrabook”unuzda yeni bir güncelleme yapmak istiyorsanız kapasite artışında bu SSD’yi tercih edebilirsiniz.

Silicon Power S60 240GB

2.5″ büyüklüğünde ve Sata 3.0 teknolojisine sahip Silicon Power’ın bu modeli veri güvenliği için ideal. Sistem içindeki kötü bloğu izleyip değiştirebiliyor. Bu sayede veri kaybı yaşamanız engelleniyor.

Kingston 240GB V300 Serisi

Bir 7200RPM sabit disk sürücüden 10x daha hızlı olan V300 bilgisayarınızın diğer bileşenlerinden daha fazla yararlanmak için ideal. Oyunlarda veya günlük performansta önemli bir performans artışı sağladığından geleneksel harddiskleri aramayacaksınız.

PCI M.2 SSD’ler

PCI slotu neredeyse 20 yıldan beri anakartlarımızda var olan donanım girişlerinden biridir. Tabi ilk tip PCI’lara 56K modem bağlayabiliyorduk. Ancak teknolojinin gelişmesiyle anakartlar daha hızlı aktarım yapabilen ve yeni çipsetlere uygun PCI sürümleri geliştirdiler.

2000’li yılların ortasında AGP slotunun popüler olduğu zamanlarda yeni nesil ekran kartlarını bu girişlere takarken, daha sonra PCI Express’ler ile birlikte ekran kartlarını bu slotlara takmaktayız. Şimdi de Sata III’un sınırladığı veri aktarım hızını PCI veya M.2 Satalara aşmak mümkün.

Ancak. PCI, SSD’lerin veri akışının en fazla yapılabileceği bir slot. 2500Mb/s’lere varan okuma 1500 mb/s’lere kadar yazma hızıyla Samsung 950 Pro bu teknolojinin önde giden SSD’lerinden biri.

Samsung 950 Pro

Dünyanın en hızlı tüketici SSD’si olarak şu an piyasada satılmaktadır. Şahsımın da sahip olduğu bu SSD’yi sahip olduğum Lenovo Ideapad 700 ile uyumlu olup olmadığını anlamak epey zamanımı aldı.

256 GB modelinin 700 liraya yakın bir fiyatı olduğunu düşünürsek satın aldıktan sonra uyumsuzluk çıkarmasında sıkıntı yaşamamak adına internette ve forumlarda detaylı araştırmalar yaptım.

Hem Ideapad 700 hem de bu kart çok yeni olduğu için bu SSD’yi alıp kullanan çok fazla kullanıcı yok. Ben de şöyle bir yol izledim, siz de böyle bir yol izleyebilirsiniz:

Aldığınız dizüstünün internet sitesinde muhakkak dünya genelinde satılan farklı modellerin donanımları yazmaktadır.

Bu şekilde eğer PCI M.2 slotuna sahip bir dizüstünüz varsa bu modele uygun dünyanın herhangi bir bölgesinde PCI M.2 slotlu SSD gelen bir model vardır. Orada hangi donanımla birlikte geldiği yazabilir. Ben de bu şekilde Samsung 950 Pro’nun teknolojisine benzer teknolojiye sahip versiyonlu dizüstü modelini görünce satın aldım. çalışıyor.

Samsung 950 Pro inanılmaz hızlara ulaşan bir depolama aygıtı. özellikle 4K video işleriyle uğraşan zat-ı şahsım için bir nimet. Sapıkça bilgisayarınızı açıp kapayabiliyorsunuz. Güç tuşuna bastığınız andan itibaren 3 saniyede Windows’a erişebiliyorsunuz. (Dizüstünün bios’a uğraması, logosunu göstermesi 2 saniye)

Şu an için fiyatı epey yüksek ama zaman geçtikçe fiyatı inip, PCI destekli dizüstü bilgisayarların sayısı artacaktır.

M.2 Mini Sata

Mini Satalar esasında yine  Sata III’ler gibi aynı aktarım hızına sahip ancak küçük form faktörüne sahip olduğu için bazı ultrabook ve dizüstülerde kullanılmaktadır.

Bilgisayarların genişleyen pazar payları ile paralel bir gelişme gösteren mSATA’nın sunduğu yaklaşık bant genişliği 6Gbp/s’dir. Normal bir mSATA katı hal diskinin ağırlığı takriben 6 – 7 gram kadardır. Bilgisayardan NUC sistemlerine kadar geniş sahaya yayılmıştır.

Ne var ki hızla gelişen teknolojiye mSATA da ayak uyduramamaktadır. 6Gbp/s’den daha fazlasını vaad eden katı hâl diskleri için yeni bir arayüz geliştirilmiştir.

Kingston SMS200S3/240G

M.2 Mini sata içinde değerlendirdiğimiz gibi. mSATAL’lar maalesef PCI tabanlı SSD’ler kadar hızlı değil. Ancak Sata III girişli klasik SSD’lere göre de bazı avantajları var.

Bunlardan biri hem klasik SSD’lere göre pratik olarak daha yüksek okuma ve yazma hızlarına çıkabilmesi. Diğeri ise daha hafif oluşu. Bu arada bilgisayara güç kullanımı açısından daha az yük yarattığını belirtelim bu şekilde laptopunuz biraz daha uzun bir süre şarjla gidebiliyor.

Taşınabilirliği ile fark yaratan SSD önerilerimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Exit mobile version