Yakın bir zamanda piyasaya sürülen AutoGPT, ChatGPT’den daha gelişmiş olması ile tüm ilgi odağını üzerinde topladı. Bir görevi yerine getirmeye odaklanan AutoGPT nedir, ne işe yarar, ChatGPT’den farklı ne özellikleri var gibi sorular da doğal olarak teknoloji tutkunlarının kafasında önemli bir yer kaplamaya başladı.
Yapay zekâ alanındaki son gelişmeleri takip ediyorsanız muhtemelen AutoGPT’yi kullanmak istiyorsunuzdur ama onu kullanmaya başlamadan önce kafanıza takılan sorulara cevap bulmak iyi bir fikir olabilir. Bu rehber, nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız size harika bir başlangıç noktası olacaktır.
AutoGPT Nedir?
AutoGPT, 30 Mart 2023 tarihinde piyasaya sürülen açık kaynaklı bir yapay zekâ projesidir. Toran Bruce Richards tarafından geliştirilen araç piyasaya sürülmesinden bu yana gerek sosyal medya gerek çevrim içi topluluklar tarafından en çok konuşulan araçlardan biri hâline geldi.
Yapay zekâ tamamen kendisine verilen görevleri yerine getirmeye odaklanır. Bir görevin tamamlanabilmesi için hangi aşamalardan geçilmesi gerektiğini tek tek sıralar, bu görevleri yapmaya çalışırken tamamen insan gibi bir planlama yapar.
Aslına bakıldığında GPT 3.5 ve GPT-4 gibi diğer yapay zekâ modellerini kullanır ama diğer çoğu araçtan farklı olarak görevleri yerine getirmek için çevrim içi hizmetleri kullanabilir. Örneğin nisan ayında ortaya çıkan ChaosGPT aslında AutoGPT’ye dayanıyordu. Kendisinden dünya üzerinde hakimiyet kurması ve ölümsüz olması istendi.
ChaosGPT, kullanıcının verdiği görevi yapmak için önce nükleer silahları araştırmaya çalıştı. Daha sonra diğer ajanları işe aldı. Diğerlerini etkilemeye çalıştığı tweetler paylaştı.
AutoGPT, kendisine verilen görevi aslında talimatlara dönüştürür. Ardından GPT-3.5 ve GPT-4 modellerini kullanarak talimatları yerine getirmesi için yardımcı botları kullanır.
AutoGPT Ne İşe Yarar? Neler Yapabilir?
AutoGPT’nin yapabileceklerinin (dünyayı ele geçirme gibi şimdilik yapması mümkün olmayan görevlerin haricinde) neredeyse hiç sınırı yoktur. İnternette araştırma yapabilir, diğer uygulamaları yönetebilir, kendisine verilen görevden yola çıkarak talimatlar oluşturabilir.
Bir girişiminiz var ancak bunu hayata geçirmek için adım adım nasıl ilerleyeceğinizi bilmiyorsanız AutoGPT sizin için talimatlar oluşturabilir. Proje fikrini geliştirmekten web sitesi oluşturmaya kadar bir markanın kuruluş sürecinin tamamında size yardımcı olabilir.
AutoGPT Nasıl Kullanılır?
AutoGPT terminal üzerinden kullanılır. Kullanıcılar hangi hedefe ulaşmak istiyorsa o hedef için AutoGPT’ye uygun bir görev vermelidir. Bu aşamada botun üstleneceği rol ve ulaşması istenen hedefler açık bir şekilde belirtilmelidir.
Bu noktadan sonra kontrol tamamen bota kalıyor. Bir görevi tamamlamak isterken eğer önüne engel çıkarsa sorunu gidermek için yeni istemler talep edebilir.
ChatGPT sayesinde zaten yapay zekâ destekli bir sohbet botu ile nasıl etkileşim kurulacağına aşina olanlar, botun nasıl tepkiler vereceği hakkında fikir sahibi olacaktır. Bunları göz önünde bulundurarak istemleri girerseniz hiçbir sorunla karşılaşmazsınız.
ChatGPT ve AutoGPT Arasındaki Fark Nedir?
AutoGPT’yi ChatGPT ya da başka bir sohbet botundan ayıran en önemli fark, AutoGPT’nin birden fazla adım içermesi gereken projeleri tamamlama sürecini otomatik hâle getirmesidir. ChatGPT’de bot talebinizi karşıladıktan sonra yeni bir istem girmeniz gerekir ama AutoGPT’de büyük bir sorun olmadıkça tüm zorlu süreç sizin yerinize yönetilir.
E-posta yazdırmak ya da kodlardaki hataları tespit ettirmek gibi işlemleri ChatGPT’ye de yaptırabilirsiniz çünkü bunlar tek istemle yaptırılabilecek görevlerdir. AutoGPT’yi daha çok çok adımlı projelere yardımcı olması için kullanmanız önerilir.
Erişebilirlik açısından da ChatGPT öndedir. Sohbet botunu kullanmak için bir web tarayıcısından başka hiçbir şeye ihtiyacınız yoktur. AutoGPT ise GitHub’da mevcuttur. İndirme ve yükleme gibi işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir.
Yorum Yap