Asus X571 laptop test merkezimizin konuğu… Özellikle inceliği ve ekran gövde oranının yüksekliği ile hemen hemen tüm kullanıcılara hitap edebilecek Asus X571, bütçesini de düşünen oyun severlerin ilgisini çekebilecek bir model. Asus X571 tanıtımında “oyuncular için” ya da “ofis kullanıcıları için” gibi bir ibare kullanmayıp, “verimlilik ve eğlence için” diyor ki incelememizin kalanında da bunu haklı çıkaracak tasarımsal ve donanımsal özellikleri olduğunu göreceksiniz.
Asus X571 Özellikler
Asus X571 tasarım olarak %80 ekran gövde oranına sahip. Kalınlığı ve ekran boyutu ile birlikte düşünüldüğünde oldukça ince duran 21.9mm kalınlığa sahip olan cihaz 2.14kg ağırlığında. Asus’un VivoBook ve ZenBook serisi bir çok laptopunda kullandığı bir teknoloji olan ErgoLift bu modelde de mevcut. Fakat bu özelliği kullanmak için ekranı neredeyse yatabildiği kadar geriye yatırmanız gerekiyor. Bu sayede ekran menteşeleri laptopun kasasını yükselterek hem fanların daha iyi beslenebileceği bir boşluk oluşturmuş oluyor, hem de aydınlatmalı klavyesinin açısını arttırarak daha ergonomik bir yazım deneyimi yaşatıyor.
Bulunduğu bütçe segmentinden de bekleneceği üzere Asus X571’in kasasının tamamı plastikten oluşuyor. Bu sayede hafif tutulan kasanın bir özelliği de arka kısımında bulunan hava kanalları ve avuç içinizin temas ettiği yüzeylerin oldukça soğuk kalmasını sağlayan iç tasarım. Tabii bu tasarım ilkesinin bir dezavantajı da tek el ile ekranı açamamanız, zira kasanın ağır kısmı arka tarafta olduğu için ekranı kaldırıken alt kısımın da yukarı kalkması. Fakat klavye ve dokunmatik yüzeyin ısınmaması kullanıcı gözünde daha büyük bir artı olacaktır muhtemelen.
Asus X571 Dokunmatik Yüzey
Dokunmatik yüzey oldukça kullanışlı; kullanım esnasında parmaklarınızın kayması olsun, kullanım isabetliliği olsun mükemmele yakın. Dokunmatik yüzeyin çok yaygın olmayan ve hoşumuza giden bir diğer özelliği ise basım esnasında dokunmatik yüzeyin tamamının buton efekti vermesi. Bildiğiniz gibi genelde dokunmatik yüzeyin size yakın olan kısmında vardır bu “klik” özelliği. Dokunmatik yüzeyin sağ üst köşesindeki hızlı parmak izini de unutmayalım. Zira kullanıcıların hem istediği güvenliği sağlıyor, hem deonları şifre ile uğraşmaktan kurtarıyor. Soğutma yönüne gelince de çift fanlı modelin alt kısımdaki büyük havalandırma kanalları ve ekran kapalı pozisyonda arkadan görebildiğimiz çıkış kanallar göze çarpıyor. Tasarım olarak açık pozisyondayken ekrana doğru sıcak hava çıkışı sağlayan kanallar, en azından açılı olduklarından dolayı kullanıcıyı çok da rahatsız etmiyor.
Asus X571 Performans
Tasarımını inceledğimiz Asus X571’in performans kısmı da önemli bir paragrafı hakediyor. Zira değişik konfigürasyonları olan modelin, incelediğimiz versiyonundaki donanım, bu fiyat seviyesinde devamlı gördüğümüz bir donanım değil. İ7 9750H ile ultra serisi işlemcilerden oldukça yüksek güce sahip olan Asus X571 işlemci yoğun testlerimizde 75 derece ortalaması ile çalıştı.İşlemciyi besleyen 42Wh’lik batarya ise firmanın maliyeti düşürmeyi amaçladığı en bariz hamle olarak göze çarpıyor ve kullanıcısına yaklaşık 5.5 saatlik bir web/video deneyimi sunuyor
Asus X571’in geniş bir kitleyi hedeflediğinin önemli bir işareti de oldukça fazla sayıda versiyonunun olması. Şöyle ki, işlemcide i5 9300H ve i79750H seçeneği, ekranda 60Hz hem IPS hem TN panel seçeneği, daha akıcı bir oyun deneyimi isteyenler için de 120Hz ekran paneli seçeneği mevcut. Dahili ekran kartı olan Intel UHD Graphics 630 ile günlük işlerinize yetebilen model, GDDR5 4gb belleği ile karşımıza çıkan NVIDIA GeForce GTX1650 ile de son model ekran kartları ile kıyaslama yapmayan oyun severleri oldukça tatmin edeceğe benziyor.
16gb ram olarak testlerini yaptığımız Asus X571’in tek ram slotunda 8gb bellek takılı iken, anakarta entegre olan bir 8gb’lık belleği daha var. Bu anlamda daha yüksek ram isteyenler için geliştirilebilir bir model olmayan Asus X571, bütçesi ve günümüz ihtiyaçları düşünüldüğünde hala makul bir seçenek. Depolama ise incelemesini yaptığımız modelin güçlü olduğu bir diğer donanım kısmı. Zira incelemesini yaptığımız modelde 512Gb PCIe Gen3 x2 SSD ile hız ihtiyacını, 1TB 5400rpm dönüş hızına sahip hard disk’i ile de depolama ihtiyacını oldukça güçlü bir şekilde karşılıyor.
Hala yetinmeyenler için 2TB hdd’li versiyonunun olduğunu da ekleyelim. Bağlantı portları açısından da kullanıcı dostu olan Asus X571’in, 2 adet USB 2.0, bir adet USB 3.0 Type-A ve bir adet de Type-C portu var. Standart modellerde günden güne azalan SD kart slotu da bulunduran Asus X571’in son olarak değineceğimiz özelliği ise Wi-Fi 6 olarak da adlandırılan 802.11ax kablosuz standardı. İleriye dönük bir şekilde üretilen bu teknoloji, son kablosuz standardından beri geçen (wifi 5 – 802.11ac – 2013) 7 yıla bakıldığında şimdiden sunduğu daha kararlı, daha hızlı ve daha çok bağlantıyı desteklemesinden öte bir anlama geliyor.
Yazan: M. Kemal METİN
Asus X571 Fiyat: 6.999 TL (KDV Dahil)
Asus X571 Artıları:
- Aydınlatmalı klavye
- SD kart slotu
- İşlemci ve ekran kartına oranla makul fiyatı
Asus X571 Eksileri:
- Kasa kalitesi
- USB 3.0 portunun yalnızca 1 tane olması
- En fazla 16GB belleğe sahip olması
Yorum Yap