Asus Vivobook Pro 14 OLED Laptop İnceleme

Asus’un klasikleşen sade, şık ve yüksek performansı ile kendisine sadık bir kitle yaratan Vivobook serisi, artık ekranı ile de kendisinden çokça bahsettirecek. Gelin birlikte inceleyelim.

İncelemesini yapacağımız Asus Vivobook Pro 14 OLED, ilk OLED ekranlı modeli olmasa da 90hz ve 2880×1800 ekran çözünürlüğü ile seleflerinden ayrılıyor. Gelişmiş ekran teknolojisinin kullanıcısına sunduğu onlarca avantajı ile muadillerinden farklılaşan ürün, şimdiden Asus’un bol ödüllü modellerinden biri olmuş durumda.

Fiyat/performans kıyasındaki en önemli unsur olan donanım özelliklerine geçmeden Vivobook Pro 14 OLED’i biraz tanıtalım. Görsel olarak başta da belirttiğimiz gibi Vivobook serilerinin eski modelleri gibi şık ve sade görünen Vivobook Pro 14 OLED, 1.4kg ağırlığıyla serinin diğer ürünlerinin çoğu gibi ince bir kasaya ve 3 kenarı nano ölçülerde tasarlanmış %84 ekran/gövde oranına sahip bir ekran tasarımına sahip. Ekran gövde oranının yükselmesi bildiğiniz gibi cep telefonları ile hayatımıza girmişti.

Asus Vivobook Pro 14 OLED Ekran Kullanıyor

Yine telefon üreticilerinin birçoğunun kullandığı ekran teknolojisi OLED ekran ile telefonlardan laptoplara aktarılan bir teknoloji daha yaygınlaşmaya başlıyor. Arkadan aydınlatmalı tek parçadan oluşan klavye tuşlarının 1.35mm hareket mesafesi ile oldukça ergonomik bir yazım deneyimi sunuyor. Aynı şekilde Vivobook 14 modeline göre %21 büyütülmüş olan dokunmatik yüzey, kaplaması sayesinde Asus’un ifadesiyle ipeksi bir kayganlığa sahip. Touchpad’in bir diğer özelliği ise, Asus’un diğer birçok modelinde de gördüğümüz, tek dokunuş ile touchpad’i bir sayısal tuş yüzeyine çevirebilmesi.

Bunun için yapmanız gereken tek şey touchpad’in köşesindeki sayısal tuş takımı simgesine dokunmak. Kasa tasarımında göze çarpan bir diğer detay ise güvenlik kalkanına sahip web cam. Vivobook Pro 14 OLED’in bağlantı noktalarına baktığımızda oldukça geniş bir yelpaze bizi karşılıyor. Laptopun kasasında USB 2.0, USB-C Thunderbolt 4, USB 3.2 Gen 1, ses jakı ve tam boy bir HDMI girişine ek olarak bir adet de mikro-SD kart girişi bulunuyor. Vivobook Pro 14 OLED USB-C girişi ile aynı zamanda 120W’a kadar hızlı şarj imkânı da sunuyor. Zaten kutudan da 120W bir adaptör çıkıyor.

İşte Cihazın En Belirgin Özelliği

Vivobook Pro 14 OLED’in bileşenleri incelediğimizde göze çarpan en önemli detay modelin adından da anlayabildiğimiz gibi tabii ki OLED ekran. Televizyon, cep telefonlarından aşina olduğumuz OLED ekranlar LCD ekranlara göre daha yüksek kontrast oranlarına, renk derinliğine, parlaklık değerlerine ve hızlı tepki sürelerine sahiptir. Bu özelliklerin hepsinden bahsedeceğiz ama Vivobook Pro 14 OLED’ün en belirgin ekran özelliği 90Hz ve 2800×1800 ekran çözünürlüğüne sahip olması.

OLED ekranın kullanıcısına faydaları neler derseniz şu faydaları sayabiliriz: OLED ekranlar LCD ekranlara kıyasla %70 daha az mavi ışık üretirler. Mavi ışık bünyemizde melatonin hormonunun az salgılanmasına, kortizol hormonunun azlığına ve dolayısıyla uyku sorunlarına ve hatta miyopluğa sebep oluyor. Bir diğer OLED ekran faydası ise kuşkusuz renk paleti ve siyah performansı olacaktır. Asus, OLED ekranlarda %100 DCI-P3 renk gamı ve mükemmele yakın bir siyah renk performansı veriyor. Siyah piksellerde 0,0005 nit parlaklık sunarak hem pil tasarrufuna hem de gerçek bir siyah piksel deneyimini sağlarken, normal kullanımda ise 400 nit gibi emsallerinden oldukça yüksek bir parlaklığa ulaşabiliyor.

0.2ms Tepki Süresiyle Dikkat Çekiyor

Özellikle fotoğraf ve video düzenlemesi ile uğraşıyorsanız; bu değerlerle kalibre edilen ekran çok işinize yarayacaktır. Sadece tasarımcıları değil oyuncuları da düşünen Asus; bu ekranda 0.2ms gibi bir tepki süresine ulaşmış. Bu değeri daha iyi anlatmak için çoğu LCD panelin 10ms tepki süresi olduğunu; Vivobook Pro 14 OLED’ün ekranının bu değerden 50 kat hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Harman-Kardon ses sistemine sahip olan model; boyutundan beklenmeyecek kadar güçlü ve temiz bir ses kalitesine sahip.

Vivobook Pro 14 OLED işlemci olarak 11. Nesil Intel i7, H serisi bir işlemci kullanıyor. Bu işlemciye ekran kartı olarak GTX 1650 ekran kartı eşlik ediyor. İki bileşenin performansına geçmeden bu bileşenleri soğutmak için kullanılan çift fandan bahsedelim. Bu fanlar MyAsus yazılımı ile kontrol edilerek performans, dengeli ve fısıltı modları arasında konumlandırılabiliyor.

Asus Vivobook Pro 14 OLED Laptop Özellikleri:

Performansı Oldukça Başarılı

Özellikle ince kasaların kâbusu olan soğutma konusu Vivobook Pro 14 OLED modelinde; yaptığımız testler sonrasında sınıfına göre şaşırtıcı derecede iyi bir performans gösteriyor. Öyle ki 2880×1800 ekran çözünürlüğünü gündelik kullanırken, oyun oynayacağınızda makul çözünürlüklere inilebiliyor. Birçok güncel giriş seviyesi oyunu 40-60 FPS seviyelerinde oynarken 70-80° gibi sıcaklıklarda kalabiliyorsunuz. Laptopun hızlı bir laptop olmasını sağlayan bir diğer unsur ise NVME SSD hafızası. 2800Mbps okuma, 1600Mbps yazma hızlarına sahip bu disk özellikle programların; işletim sisteminin açılıp kapanmasındaki hızı ile kendisini hissettiriyor. Ayrıca Vivobook Pro 14 OLED ram olarak da 16gb 3200Mhz anakarta gömülü ram ile geliyor. WiFi 6 ile önceki nesile göre ortalama 3 kat hız, %75 de gecikme avantajı var.

Vivobook Pro 14 OLED, günlük ihtiyaçlarınızı oldukça kaliteli bir ekranda yapmanızı sağlıyor. Ayrıca oyun dahil günlük ihtiyaçlarınız için yüksek performans almanızı sağlayacak kadar iyi bir donanıma sahip.

Artıları:

Eksileri:

İnceleme: Mustafa Kemal METİN

ZenBook 13 OLED UM325 Laptop İnceleme

 

Exit mobile version