ASUS ExpertBook B1 B1500C Laptop İncelemesi

Bu yazımızda Asus'un iş dünyasına hitap eden yeni Notebook'u ASUS ExpertBook B1 B1500C'yi inceliyoruz. Gelin hep birlikte artı ve eksilerine bakalım.

Asus markasının askeri dayanıklılık testlerinden geçen, hafif ve yüksek işlem gücü olan ExpertBook serisini “yanına al-git” laptoplar olarak tanımlamak mümkün. Hemen hemen tüm ölçekteki işyerlerine ve öğrencilere önerdiği bu serideki laptopları, gündelik hayatınızda çantanıza koyup gün boyunca mobil bir şekilde kullanabilirsiniz. Test merkezimizi ziyaret eden Asus ExpertBook serisinden ExpertBook B1 B1500 modelini incelemeye başlayalım.

Son yıllarda Asus’un oldukça rekabetçi, iddialı laptop modelleri piyasaya sürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir önceki testimizde de dünyanın en hafif 14” iş laptopu Asus ExpertBook B9450 modelini incelemiştik. İş dünyasına hitap ettiğini bu sınıfta sıkça belirten Asus, ExpertBook B1 B1500 modelinde de birçok özelliği ile yine aynı hedef kitleye ulaşmayı arzuluyor. Asus ExpertBook B1 B1500 modelini kutusundan ilk çıkardığınızda son dönemdeki diğer laptoplarla kıyaslayınca göreceli olarak kalın bir ekran çıtası ile karşılaşıyorsunuz. Askeri dayanıklılık gibi bir amaca hizmet ettiğini düşündüğümüz bu detay, son model bir laptoptan ExpertBook B1 B1500’e geçmiyorsanız size hala oldukça ince gelecektir. Ekran kısmının alüminyum alaşımdan yapıldığını ve ekranın Asus ile özdeşleşen ErgoLift teknolojisi ile 180 derece açılabildiğini söyleyelim. Ev kullanıcısı için hayati olmayan bu özellik iş dünyasında çalışma masalarınızda kullandığınız çok çeşitli laptop destekleri ile kullanırken oldukça yararlı olacaktır.

ASUS ExpertBook B1 B1500C Laptop Teknik Özellikleri

Yine iş dünyası düşünülerek oldukça çeşitli bağlantı yuvalarına sahip olan Asus ExpertBook B1’in sol tarafında VGA ve HDMI ile 1 adet Type-C ile 2 adet de tam boy Type-A USB yer alıyor. Sağ tarafta ise microSD kart yuvası, ethernet port 3,5mm ses girişi ve bir adet USB yuvası daha bulunuyor. Bu bağlantılar size hemen hemen her yerde yetecektir. Klavyeden bahsederken tam boy bir klavye ve yan tarafta ince tuşlarla da olsa bir sayısal tuş takımının olduğunu belirtelim. Fakat ne yazık ki Asus ExpertBook B1 modelinin burada satılan modele arkadan aydınlatmalı bir klavye koymadığını söylemeliyiz.

Asus ExpertBook B1 B1500’ün ekranı 15.6” büyüklüğünde FHD çözünürlükte bir ekran. Alışılagelmiş bir oran olarak 16:9 en/boy oranına sahip olan laptopun 250nit gibi standart bir parlaklık değeri var. Asus’un yine kullanıcı profilini düşünerek, özellikle uzun çalışma sürelerinde göz önüne alarak eklediği bir teknoloji de ekrandaki mavi ışık filtresi. Bu sayede gözlerinizin daha az yorulacağı da bilimsel ve önemli bir gerçek. Ekran gövde oranı %90’ları bulan laptopun gayet şık bir laptop olduğunu söylemeliyiz. Fakat ekranın renk gamut değerleri görsel düzenleme için kullanacak kimseleri çok da tatmin etmeyecek bir değere (RGB %57) sahip. ExpertBook B1 ekranının üst kenarındaki 720p çözünürlükte ve fiziksel bir kilidi bulunan bir kamera ve MyAsus yazılımındaki görsel ve işitsel iyileştirmeler ile iş dünyasındaki toplantılara gayet hazır bir model. Ağırlık olarak da 1.73kg ağırlık ile hafif bir laptop olan Asus ExpertBook B1’in incelediğimiz yapılandırması İ5 11. Nesil bir işlemciye sahip.

Intel WiFi 6 AX201 (2×2 WiFi) gibi güncel bir ağ bağdaştırıcısı ile gelen modelin görüntü yükünü ise Intel Iris Xe Graphics kartı karşılıyor. Bu kart Avrupa’da satışa sunulan Mx330’lu model kadar hızlı olmasa da ofis kullanıcısının işini görecektir. Ram kısmında ise yazılımdan kontrol ettiğimiz kadarıyla iki slot olarak görünen 16GB’lık bir ram karşılıyor, fakat gerçekten iki slot mu yoksa bir slotu anakarta dahili olarak gelen bir değiştirilebilir slot mu bunu testlerimizde göremedik zira Türkiye’de satışa sunulacak modele dair bu detaylar tarafımıza ulaşmadı. Biz de test ürününün incelediğimiz kısa sürede cihazın içini açmadık.

Batarya performansı olarak ne çok kötü ne de çok iyi diyebileceğimiz Asus ExpertBook B1, şarj aletinizi gün içinde yanınıza aldıracak ama devamlı kalan pil değerinize baktırmayacak bir model olarak yaklaşık 5-6 saat arasında bir ömür sunuyor. Pil süresini ve performansını istediğiniz şekilde değiştirmenize olanak sağlayan MyAsus yazılımı da yine laptop ile gelen yazılımlar arasında. Diğer bir yazılım da Asus Business Manager: Asus Expert serisi tüm bilgisayarlar ile ücretsiz olarak gelen ve Asus Expert serisi bilgisayarlarınızın güvenliğini ve üretkenliğini artırırken, IT’nin yönetim ve bakım tarafındaki iş yükünü azaltan bir yazılım. Bu yazılım ile kullanıcıların eriştiği verilerin, web sayfalarının, sistem ayarlarının ve silinen dosyaların kontrol etmesini kolaylaştırırken, sabit disk üzerinde şifrelenmiş edilmiş sanal bir bölüm oluşturarak önemli verileri güven altına alır ve BIOS logosunun özelleştirilmesini sağlanıyor.

Ayrıca laptopta ana terminal üzerinden, ağınızdaki bütün ürünleri yönetmenizi sağlayan Asus Control Center adında bir yönetim ve envanter yazılımı mevcut. Sanal ve fiziksel tüm makinalarınızı yönetirken, ASUS Expert serisi ürünlerinizi BIOS seviyesinde yönetmenizi sağlıyor. Uzak nokta ve dağınık yapıdaki şirketler ile, saha çalışanı fazla olan şirketlerin IT ve envanter yönetimini kolaylaştırıyor, IT personelinin zamanını efektif kullanmasını sağlıyor. Kullanıcıları profillere ayırarak, profillere atanacak yetkilendirmeleri hiç dokunmadan uzaktan yapabiliyorsunuz.

ExpertBook B1 B1500, kullanıcı profili düşünüldüğünde gerek işlemci gücü gerekse de fiziksel donanımları olarak gerçekten Asus’un iş dünyasına dair söyleminin altını dolduruyor ve beklenti kutucuklarının birçoğunu dolduruyor. İş dünyasının özellikle maliyetini de düşünerek alacağı performansı, taşıma kolaylığını ve kaliteli klavyesini kıyasladığında ExpertBook B1 gerçekten güçlü bir seçenek.

Artıları:

Eksileri:

Yazan: M. Kemal METİN

Exit mobile version